Sud odbio predlog odbrane da se obustavi postupak protiv Mugoše zbog zastare krivičnog gonjenja

“Imajući u vidu činjenični opis optužnice kao i vremenski period izvršenja krivičnog djela (2007-2012. godina) te zakonske odredbe Zakona o krivičnom postupku sud konstatuje da nije nastupila apsolutna zastara”, kazala je sudija Kovačević

19800 pregleda 17 komentar(a)
Mugoša, Foto: Boris Pejović
Mugoša, Foto: Boris Pejović

Saslušanjem svjedoka u Višem sudu u Podgorici, danas je nastavljeno ponovljeno suđenje bivšem gradonačelniku Podgorice okrivljenom Miomiru Mugoši u slučaju "Carine", nakon što je Apelacioni sud ukinuo oslobađajuću presudu.

Krivično vijeće kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević odbilo je danas predlog odbrane okrivljenog Mugoše, advokata Mitra Mugoše i Predraga Đolevića, da se obustavi krivični postupak protiv optuženog usljed zastare krivičnog gonjenja protiv njega.

“Imajući u vidu činjenični opis optužnice kao i vremenski period izvršenja krivičnog djela (2007-2012. godina) te zakonske odredbe Zakona o krivičnom postupku sud konstatuje da nije nastupila apsolutna zastara”, kazala je sudija Kovačević.

Advokati Đolević i Mugoša zatražili su da se zaustavi krivični postupak protiv Miomira Mugoše usljed zastare. Oni su se pozivali na optužnicu protiv Dragana Kruščića, Dragana Đukića i Dragice Vidić, u vezi sa predmetom Carine koja je obustavljena oktobra 2018. godine usljed zastare.

“Tužilaštvo je nakon podizanja optužnice protiv Đukića, Kruščića i Vidić zbog zloupotrebe službenog položaja predložilo da se postupak spoji sa predmetom gdje je optužen Miomir Mugoša, a što ukazuje da se radi o istom predmetu. Odluku Višeg suda o obustavljanju postupka potvrdio je i Apelacioni sud. Ovaj akt proizvodi pravno dejstvo i svako dalje vođenje ovog postupka po ocjeni odbrane je bespotrebno”, kazao je advokat Mitar Mugoša.

Nekadašnji savjetnik Mugoše, svjedok Dragan Kruščić, izjavio je da je bivši gradonačelnik Miomir Mugoša potpisao nacrt odluke za prodaju gradskog zemljišta kompaniji "Carine” nakon što je Sekretarijat za urbanizam i planiranje dao pozitivno mišljenje.

“Mugoša je potpisao nacrt odluke u predmetu Carine, ali nije provjeravao rad stručnih službi u vezi ovog ali ni drugih predmeta” kazao je danas Kruščić.

On je pojasnio da je njegov posao kao savjetnika gradonačelnika bio administrativne prirode i da se predmetom 'Carine' prvi put susreo kada je ova kompanija uputila zahtjev gradonačelniku za dokompletiranje parcele koju je prethodno kupio kao fizičko lice čelni čovjek tog preduzeća Čedo Popović.

“Zahtjev sam predočio gradonačelniku a potom ga proslijedio nadležnim službama: Sekretarijatu za urbanizam i planiranje koje je dalo pozitivno mišljenje odnosno da postoji mogućnost dokompletiranja parcele”, kazao je Kruščić.

Apelacioni sud Crne Gore je uvažio žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i ukinuo presudu kojom je Mugoša oslobođen od optužbe.

Presudom Višeg suda, Miomir Mugoša oslobođen je od optužbe da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz član 416 stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore iz razloga što nije dokazano da je učinio krivično djelo. Tom presudom bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša oslobođen je od optužbi da je u slučaju prodaje gradskog građevinskog kompaniji DOO “Carine”, oštetio budžet Glavnog grada od 6,7 miliona eura, a “Carinama” pribavio korist u istom iznosu.

Na ponovljenom suđenju Mugoša je kazao da se ne osjeća krivim i da nije kriv. Optužnicom je predstavljeno da je Miomir Mugoša “od 25. jula 2007. do 8. maja 2012., kao službeno lice i javni funkcioner - gradonačelnik, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem svog službenog ovlašćenja, pribavio drugom korist, a Glavnom gradu pričinio štetu.

“Postupajući suprotno službenim interesima i interesima glavnog grada i to Zakona o građevinskom zemljištu, protivno odluci Skupštine opštine donio je odluku od 30. avgusta 2007. o prenosu prava na zemljište preduzeću “Carine” za 165 eura po metru kvadratnom, neposrednom pogodbom”, piše u optužnici.

Na taj način, dodaje se, pribavio je “Carinama” korist od 6.723.194,85 eura, a Opštini Podgorica štetu u istom iznosu.

Bonus video: