Disciplinski postupak protiv Mugoše vodiće Dijana Radulović

Savić protiv nje pokrenuo postupak zbog javno iznijetih stavova na račun kolega u Apelacionom sudu, koji su postupali u predmetu “državni udar”

11204 pregleda 11 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Sudski savjet konstatovao je ostavku zamjenice disciplinske tužiteljke Vesne Pean, koja je tražila da je to tijelo razriješi toga zaduženja što znači da će disciplinski postupak protiv sutkinje Višeg suda u Podgorici Suzane Mugoše voditi novoizabrana disciplinska tužiteljka Dijana Radulović.

Pean je trebalo da vodi disciplinski postupak protiv sutkinje Višeg suda u Podgorici Suzane Mugoše, protiv koje je predsjednik tog suda Boris Savić, 21. novembra ove godine, podnio predlog za pokretanje disciplinskog postupka zbog javno iznijetih stavova na račun kolega u Apelacionom sudu, koji su postupali u predmetu “državni udar”.

Nekoliko dana nakon podnijetog predloga, Pean je od Sudskog savjeta tražila izuzeće u postupanju u slučaju Mugoše, pojašnjavajući da su njih dvije bile u sudskom vijeću tokom prvostepenog postupka u predmetu "državni udar".

Sudski savjet donio je odluku da to nije prepreka za postupanje Pean, tako da su njen zahtjev odbili.

Ona je u protekle tri sedmice trebalo da postupa u disciplinskom postupku, jer je bivšem disciplinskom tužiocu sudiji Muzaferu Hadžajliću, krajem avgusta ove godine istekao mandat.

"Konstatovana je ostavka sudije Vesne Pean na mjesto zamjenika disciplinskog tužioca", navodi se u saopštenju Sudskog savjeta.

To tijelo je danas na predlog Opšte sjednice Vrhovnog suda imenovao Dijanu Radulović, sutkinju Apelacionog suda, za disciplinskog tužioca.

Predsjednik Višeg suda u Podgorici tvrdi da je sutkinja Mugoša učinila povredu Etičkog kodeksa izjavom da je odluka Apelacionog suda u predmetu pokušaj državnog udara “falsifikat službene isprave”, te da “sudija koja je pisala drugostepenu odluku, netačno i neistinito prenosi riječi i djelove iz prvostepene presude sa očiglednom namjerom da promijeni suštinu”...

Istragu po podnijetom predlogu za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sprovodi disciplinski tužilac i zastupa optužni akt u postupku utvrđivanja odgovornosti sudije.

Rok za okončanje postupka je 45 dana.

Bonus video: