Ostavkom okončala istragu protiv Mugoše

Vesna Pean podnijela ostavku na mjesto zamjenice disciplinskog tužioca. Sutkinja Dijana Radulović preuzeće disciplinski postupak protiv koleginice iz Višeg suda Suzane Mugoše

10506 pregleda 14 komentar(a)
Povukla se sa mjesta disciplinskog tužioca: Vesna Pean, Foto: Boris Pejović
Povukla se sa mjesta disciplinskog tužioca: Vesna Pean, Foto: Boris Pejović

Iako se očekivalo da bi prvih dana nove godine trebalo da budu poznati detalji disciplinskog postupka protiv sutkinje Višeg suda Suzane Mugoše to se neće dogoditi, jer zamjenica disciplinskog tužioca Vesna Pean nije ni otvorila postupak.

Iako je Sudski savjet odlučio da nema prepreka da Pean postupa u predmetu protiv Mugoše, to nije učinila već je tom tijelu u međuvremenu podnijela ostavku, koja je juče i konstatovana.

Disciplinski postupak vodiće novoizabrana sutkinja Apelacionog suda Dijana Radulović, koja ima rok od 45 dana da sprovede istragu po podnijetom predlogu za utvrđivanje disciplinske odgovornosti u postupku utvrđivanja odgovornosti sutkinje Mugoše.

“Konstatovana je ostavka sudije Vesne Pean na mjesto zamjenika disciplinskog tužioca”, navodi se u saopštenju Sudskog savjeta.

Sudski savjet juče je na predlog Opšte sjednice Vrhovnog suda imenovao Dijanu Radulović za disciplinskog tužioca.

Pean je trebalo da vodi disciplinski postupak protiv sutkinje Višeg suda u Podgorici Suzane Mugoše, protiv koje je predsjednik tog suda Boris Savić, 21. novembra ove godine, podnio predlog za pokretanje disciplinskog postupka zbog javno iznijetih stavova na račun kolega u Apelacionom sudu, koji su postupali u predmetu “državni udar”.

Nekoliko dana nakon podnijetog predloga, Pean je od Sudskog savjeta tražila izuzeće u postupanju u slučaju Mugoše, pojašnjavajući da su njih dvije bile u sudskom vijeću tokom prvostepenog postupka u predmetu “državni udar”.

Sudski savjet donio je odluku da to nije prepreka za postupanje Pean, tako da su njen zahtjev krajem novembra odbili.

Sutkinja Višeg suda Suzana Mugoša
Sutkinja Višeg suda Suzana Mugošafoto: BORIS PEJOVIC

Ona je u protekle tri sedmice trebalo da postupa u disciplinskom postupku, jer je bivšem disciplinskom tužiocu sudiji Muzaferu Hadžajliću krajem avgusta ove godine istekao mandat.

Predsjednik Višeg suda u Podgorici tvrdi da je sutkinja Mugoša učinila povredu Etičkog kodeksa izjavom da je odluka Apelacionog suda u predmetu pokušaj državnog udara “falsifikat službene isprave”, te da “sudija koja je pisala drugostepenu odluku, netačno i neistinito prenosi riječi i djelove iz prvostepene presude sa očiglednom namjerom da promijeni suštinu”...

Presretnuta Skaj komunikacija dvojice optuženih bivših policajaca Petra Lazovića i Ljuba Milovića, koje je Europol označio kao članove navodnog “kavačkog klana”, ukazala je na potencijalnu korupciju, u slučaju poznatom kao “državni udar” u Crnoj Gori.

Specijalno državno tužilaštvo tim povodom pokrenulo je istragu.

Dan nakon objave prepiske, 20. novembra, jedan od optuženih lidera DF-a i predsjednik Skupštine Andrija Mandić izrazio je uvjerenje da je “na sličan način kupljena prvostepena presuda”, koju je u maju 2019. izrekla sutkinja Suzana Mugoša.

On je rekao i da za “tvrdnje trenutno nema dokaze”, ali da vjeruje da će “isplivati”.

Na te tvrdnje reagovala je sutkinja Mugoša, koja je optužila kolege u Apelacionom sudu da su primili pare da ukinu njenu osuđujuću presudu, nakon čega je slučaj vraćen na ponovno suđenje drugim sudijama.

“Dodatno sam uvjerena da je odluka Apelacionog suda kupljena zbog načina na koji je ukinuta”, navela je Mugoša u saopštenju za medije 20. novembra.

Mugoša nije direktno označila ko je od troje sudija Apelacionog je navodno “kupljen”.

Odluku je donijelo tročlano vijeće sudija u kome su bili tada bili Zoran Smolović, Milanka Žižić i Seka Piletić.

Od njih troje samo se sutkinja Piletić pominjala u Skaj prepisci Lazovića i Milovića.

Presudom Višeg suda 2019. godine na pet godina zatvora osuđena su dvojica lidera, tada opozicionog DF-a, Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su po optužnici Specijalnog državnog tužilaštva, uz dvojicu ruskih i osam srpskih državljana, na dan izbora 16. oktobra 2016. navodno planirali “državni udar”.

I ranije kritikovala odluke Apelacionog suda

Sutkinja Suzana Mugoša i ranije je otvoreno kritikovala odluku Apelacionog suda, da početkom 2021. godine obori prvostepenu osuđujuću presudu u predmetu “državni udar”.

Na sjednici skupštinskog Odbora za pravosuđe u novembru prošle godine, Mugoša je kazala da je “odluka o poništenju presude za državni udar nezakonita”.

“Ono što je napisao Apelacioni sud, ne piše u prvostepenoj presudi. Ili nismo čitali iste spise ili nismo uopšte čitali spise. Ja mogu da tvrdim da je ovo falsifikat jedne službene isprave”, kazala je Mugoša.

Takođe je dodala da je Apelacioni sud poništavao njene osuđujuće presude u više slučajeva korupcije na visokom nivou, kao što je slučaj “Zavala”.

“I reći ću vam otvoreno da je tu bila (Zavala) nacrtana oslobađajuća odluka, sa jasnim uputstvima da se izvrši novo vještačenje da bi se ti ljudi oslobodili. Isti ovaj sudija izvjestilac koji je pisao rješenje za ‘državni udar’”.

Sutkinja izvjestilac u slučaju “Zavala” i u slučaju “državni udar” je bila Seka Piletić.

Oglasi za predsjednike Apelacionog i viših sudova u Podgorici i Bijelom Polju

Sudski savjet donio je odluke o raspisivanju javnih oglasa za izbor predsjednika Apelacionog suda, predsjednika viših sudova u Podgorici i Bijelom Polju, Višeg suda za prekršaje Crne Gore, predsjednika Osnovnog suda u Podgorici, kao i odluke o raspisivanju javnih oglasa za izbor 20 kandidata za sudije osnovnih sudova i jednog kandidata za sudiju Privrednog suda.

“Takođe donijeta je odluka o raspisivanju internog oglasa za popunjavanje upražnjenog sudijskog mjesta u Osnovnom sudu u Podgorici”, navodi se u saopštenju Savjeta.

Članovi tog tijela konstatovali su prestanak sudijske funkcije Milivoju Rašoviću, predsjedniku Višeg suda za prekršaje Crne Gore, Milici Jovović, predsjednici Osnovnog suda u Danilogradu, Faruku Mušoviću, sudiji Privrednog suda Crne Gore, Draganu Šćepoviću, sudiji Osnovnog suda u Podgorici i Rajku Raduloviću, sudiji Suda za prekršaje u Podgorici, na lični zahtjev.

Konstatovan je i prestanak sudijske funkcije Ivanu Popoviću, usljed smrti.

Savjet je za vršioca dužnosti predsjednika Višeg suda za prekršaje Crne Gore odredio Larisu Begović, sutkinju tog suda, a za vršioca dužnosti predsjednika Osnovnog suda u Danilovgradu određen je Željko Raičević, sudija tog suda.

Bonus video: