Drešić iz zatvora diktirao šverc?

Grupa kojom je rukovodio višegodišnji osuđenik navodno obavila tri ture prenosa kokaina od Južne Amerike do Evrope i od Evrope do Australije. Policajac Kovačević, prema istim informacijama, zloupotrijebio položaj inspektora za osmatranje akvatorijuma Crne Gore i podatke sa radara. Po nalogu istražitelja, u jučerašnjoj akciji privremeno oduzeto sedam luksuznih automobila i motocikl

46631 pregleda 15 komentar(a)
Privođenje Zorana Kovačevića, Foto: Boris Pejović
Privođenje Zorana Kovačevića, Foto: Boris Pejović

Zoran Drešić iz spuškog je zatvora koordinirao aktivnostima grupe koja je na međunarodnom nivou prokrijumčarila više od 2.563 kilograma kokaina, saznaju Vijesti nezvanično.

To su utvrdili iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), u akciji protiv šestočlane ekipe, kojoj se na teret stavlja krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Zbog sumnje da su učestvovali u krijumčarenju više od 2,5 tone kokaina i 59 kilograma metamfetamina, juče ujutru uhapšeni su policajac Zoran Kovačević i crnogorski državljani Nenad Novović, Nedeljko Brkan i Milovan Burić.

Baranin Drešić uhapšen je Velikoj Britaniji, nakon što je osuđen na 16 i po godina zbog više krivičnih djela. U oktobru 2014. godine izručen je Crnoj Gori i zatvorsku kaznu nastavio je da izdržava u Spužu.

U okviru istrage SDT-a raspisana je potraga i za odbjeglim Baraninom Radem Vojvodićem, za kojeg vjeruju da je bio Drešićeva desna ruka u narko-biznisu.

Tri ture

Sagovornici Vijesti tvrde da je Drešić bio u vrhu kriminalne organizacije, koja se sumnjiči da je tokom 2020. i 2021. godine u nekoliko navrata uspješno organizuje prekookeanski transport kokaina i metamfetamina.

Prema tvrdnjama SDT-a, droga je putovala brodovima od Južne Amerike do Evrope i od Evrope do Australije.

Izvor lista rekao je da specijalni tužioci vjeruju da su organizovali tri takva prenosa tovara narkotika.

U zvaničnom saopštenju navodi se da je Specijalno policijsko odjeljenje lišilo slobode crnogorske državljane Milovana Burića, Nedeljka Brkana, Nenada Novovića i policajca Zorana Kovačevića.

Brkan
Brkanfoto: Boris Pejović

“I protiv njih ali i protiv još dva lica će podnijeti krivičnu prijavu, zbog osnova sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”, piše u tekstu koje potpisuje tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Te dvije osobe protiv kojih će podnijeti prijave su Drešić i Vojvodić.

“Iz dokaza koje je prikupilo Specijalno državno tužilaštvo, u saradnji sa Specijalnim policijskim odjeljenjem, a uz pomoć Nacionalne kriminalističke agencije Ujedinjenog kraljevstva (NCA) i Agencije Evropske unije sa saradnju organa za sprovođenje zakona - EUROPOL, proizlazi da su lica lišena slobode, sa jednim, koji je na izdržavanju kazne i jednim za kojim se traga, tokom 2020. i 2021. godine, postali članovi kriminalne organizacije formirane radi krijumčarenja opojnih droga, pa su, u više navrata, djelujući u okviru kriminalne organizacije, prokrijumčarili ukupno 2.563 kg kokaina i 59 kg metamfetamina, brodovima od Južne Amerike do Evrope i od Evrope do Australije”, stoji u tekstu SDT-a.

Policajac uhapšen u stanici

Prema informacijama Vijesti, policajac Kovačević uhapšen je na radnom mjestu - u stanici Granične policije u Baru.

Novović
Novovićfoto: Boris Pejović

Izvor Vijesti kazao je da je taj službenik Uprave policije obavljao poslove inspektora u Graničnoj policiji, za primarnim zadatkom osmatranja akvatorijuma Crne Gore...

“... Sa sjedištem u Baru. Tu se sabiraju podaci sa radara i sa osmatračkih jedinica. On je taj posao navodno koristio i da bi dijelili podatke članovima kriminalne grupe kojoj je pripadao”, tvrdi jedan od sagovornika Vijesti.

Oduzeto sedam luksuznih automobila i moticikl

U jučerašnjoj akciji privremeno je oduzeto sedam luksuznih automobila i jedan motocikl, saopšteno je nezvanično Vijestima iz izvora blikih istrazi.

Istražitelji na taj način pokušavaju da utvrde da li su vozila korišćena u izvršenju krivičnih djela, ali i da li su stečena “prljavim” novcem.

Burić
Burićfoto: Boris Pejović

Prethodno je zvanično saopšteno da se obavljaju pretresi na više lokacija.

“U toku je i pretresanje stanova i drugih prostorija uhapšenih, na više lokacija, radi pronalaska i drugih dokaza i tragova krivičnih djela, dok će lišeni slobode, u zakonskom roku, biti sprovedeni u Specijalno državno tužilaštvo, radi saslušanja u svojstvu osumnjičenih”, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Još 2014. godine izručen Crnoj Gori

Drešić je 2014. godine izručen Crnoj Gori, nakon što je suđen na 16 i po godina za stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i falsifikovanje isprave.

“Postupajući po molbi za transfer osuđenog lica Zorana Drešića da izdržavanje preostalog dijela izrečene kazne zatvora na koju je osuđen u Velikoj Britaniji nastavi u našoj zemlji, Viši sud u Podgorici donio je presudu kojom je ova molba uvažena i kojom je ovo lice, shodno navedenom, osuđeno na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 16 godina i šest mjeseci zatvora. On je presudom Višeg suda u Podgorici osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 16 godina i šest mjeseci za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i falsifikovanje isprave iz KZ Crne Gore, a koja su počinjena u Velikoj Britaniji”, saopšteno je tada iz Uprave policije.

Drešić je, kako se dodaje, u Velikoj Britaniji osuđen od strane Kraljevskog suda u Kingstonu zbog toga što je zajedno sa četiri lica neovlašćeno izbjegao zabranu uvoza kontrolisane droge A klase - 202 kilograma praha koji sadrži kokain hidrohlorid, kao i zbog posjedovanja falsifikovanog dokumenta, čime je, shodno zakonima Velike Britanije, utvrđeno da je izvršio krivična djela zavjera i posjedovanje lažnih isprava.

Iz dokaza proizlazi da su osumnjičeni tokom 2020. i 2021. godine, postali članovi kriminalne organizacije formirane radi krijumčarenja opojnih droga, pa su, u više navrata, prokrijumčarili ukupno 2.563 kg kokaina i 59 kg metamfetamina, brodovima od Južne Amerike do Evrope i od Evrope do Australije”...

Bonus video: