Borović "naoružavao" članove kriminalne grupe Darka Šarića?

Bivšem načelniku se na teret stavlja krivično djelo - zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju

47183 pregleda 39 reakcija 20 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.12.2023. 15:38h

Bivši načelnik pljevaljske Područne jedinice za upravne poslove, državljanstva i strance Miomir Borović (68) odgovaraće za to što je, kako se sumnja, trojici sugrađana nezakonito izdao dozvole o nabavci oružja.

Među onima koji su se na osnovu tih dozvola naoružali su i dvojica navodnih pripadnika kriminalne grupe Pljevljaka Darka Šarića - Darko Devedžić i Dejan Despotović, rečeno je "Vijestima" iz vrha Uprave policije.

Nezakonito je, kako se sumnja, izdao i dozvolu Vasiliju Ćosoviću, saznaju "Vijesti".

Iz Uprave policije zvanično je saopšteno da je Sektor za borbu protiv kriminala, u saradnji sa Odjeljenjem bezbjednosti Pljevlja, podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg načelnika zbog sumnje da je počinio krivično djelo - zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

Prijava je podnijeta u nastavku nacionalne akcije „Broving“.

"Sumnja se da je M.B, tokom 2019. i 2020. godine, protivpravnim iskoriščavanjem službenog položaja, a postupajući suprotno odradbama člana 13 Zakona o oružju, izdao odobrenja o nabavci oružja za tri lica, D.D., D.D. i V.Ć., a na osnovu kojih odobrenja su im izdati oružni listovi za ukupno devet komada oružja. Oružni listovi su izdati D.D. za šest komada oružja, D.D. za dva komada oružja i V.Ć. jedan komad oružja, a koji lice je mijenjalo mjesto prebivališta kako bi pribavio pomenuta odobrenje", saopštila je policija.

Navode da se D.D. i D.D. u evidencijama Uprave policije vode kao članovi "jedne visokorizične organizovane kriminalne grupe koja djeluje kako u zemlji tako na međunarodnom nivou."

"Službenici Sektora za borbu protiv kriminala će na svim nivoima beskompromisno preduzeti mjere i radnje u cilju procesuiranja svih službenika koji su svojim aktivnostima kompromitovali sistem bezbjednosti i onih koji su kroz svoje postupanje preduzeli logistučku i drugu podršku pripadnicima visokorizičnih kriminalnih grupa i operativno interesantnih lica", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: