Kovačeviću, Novoviću, Brkanu i Buriću određen pritvor

Pritvor im je određen zbog opasnosti od bjekstva i težine krivičnog djela

26874 pregleda 6 komentar(a)
Privođenje Novovića, Foto: Boris Pejović
Privođenje Novovića, Foto: Boris Pejović

Graničnom policajcu Zoranu Kovačeviću, kao i Nenadu Novoviću, Nedeljku Brkanu i Milovanu Buriću određen je pritvor.

SDT ih tereti da su tokom 2020. i 2021. godine u nekoliko navrata uspješno organizovali prekookeanski transport kokaina i metamfetamina.

Prema tvrdnjama SDT-a, droga je putovala brodovima od Južne Amerike do Evrope i od Evrope do Australije.

Pritvor im je određen zbog opasnosti od bjekstva i težine krivičnog djela.

Branilac Brkana, advokat Željko Đukanović, potvrdio je Vijestima da je njegovom branjeniku određen pritvor zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke.

Brkan
Brkanfoto: Boris Pejović

Kazao je da je odluku o pritvoru, nakon saslušanja, donijela sutkinja Suzana Mugoša.

U okviru istrage SDT-a raspisana je potraga i za odbjeglim Baraninom Radem Vojvodićem, za kojeg vjeruju da je u narko-biznisu bio desna ruka Zorana Drešića koji je iz zatvora koordinisao švercom droge.

Kriminalnu grupu koju je, po tvrdnjama SDT-a formirao Drešić, tužilac Jovan Vukotić tereti da su iz Južne Amerike u Evropu, pa iz Evrope u Australiju, prokrijumčarili 2.563 kilograma kokaina i 59 kilograma metamfetamina,

Tokom akcije u kojoj su Kovačeviću, Novoviću, Brkanu i Buriću stavljene lisice na ruke, policija je pretresla stanove u kojima borave ili ih koriste osumnjičeni.

Privremeno je oduzeto sedam luksuznih automobila i jedan motocikl, saopšteno je nezvanično “Vijestima” iz izvora bliskih istrazi. Istražitelji na taj način pokušavaju da utvrde da li su vozila korišćena u izvršenju krivičnih djela, ali i da li su stečena “prljavim” novcem.

Baranin Drešić, kojeg SDT sumnjiči da je “mozak” šverca više od 2,5 tone kokaina, prije više od deceniju uhapšen je Velikoj Britaniji i presudom Kraljevskog suda u Kingstonu osuđen na 16 godina zatvora zbog toga što je sa četiri osobe neovlašćeno izbjegao zabranu uvoza kontrolisane droge A klase - 202 kilograma praha koji sadrži kokain hidrohlorid, kao i zbog falsifikovanja dokumenata. Nakon presude, u oktobru 2014. godine izručen je Crnoj Gori i zatvorsku kaznu nastavio je da izdržava u Spužu.

Bonus video: