Odbijena optužba protiv Nebojše Medojevića

Lider PzP-a Nebojša Medojević i biznismen iz BiH Momir Nikolić, bili su optuženi da su tokom 2016. godine na teritoriji Crne Gore organizovali kriminalnu organizaciju sa ciljem vršenja krivičnog djela pranje novca, radi sticanja nezakonite dobiti i moći

11374 pregleda 24 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Viši sud u Podgorici danas je donio prvostepenu presudu kojom je odbijena optužba protiv Nebojše Medojevića i ostalih optuženih za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Prvostepenu presudu izrekao je sudija Nenad Vujanović.

Na prethodnom glavnom pretresu, prije davanja završnih riječi specijalna tuziteljka Tanja Čolan Deretić, odustala je od krivičnog gonjenja za stvaranje kriminalne organizacije

Okrivljeni Gordan Konatar osuđen je danas prvostepenom presudom na tri mjeseca zatvora, odnos na uslovnu kaznu od godinu dana, za krivično djelo nedozvoljeno bankarsko poslovanje.

Osim Medojevića, optužđen je bio i Momir Nikolić, direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar partije Željko Šćepanović, Gordan Konatar, v.d. glavne urednice programa TV Budva Iva Pavlović, član Izvršnog odbora Nove srpske demokratije Petar Drašković, Luka Radunović, Vladislav Bulatović, predsjednik mladih DNP-a Nikola Jovanović, Aleksandar Sekulić, i član Glavnog odbora PzP-a Mladen Jovanović.

Lider PzP-a Nebojša Medojević i biznismen iz BiH Momir Nikolić, bili su optuženi da su tokom 2016. godine na teritoriji Crne Gore organizovali kriminalnu organizaciju sa ciljem vršenja krivičnog djela pranje novca, radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Sudija Nenad Vujanović je u obrazloženju presude rekao da je prethodno tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i članstvo u njoj, te da se sud na to ne može izjašnjavatti niti suditi za krivično djelo od kojeg je tužilaštvo odustalo.

Sudija je naveo da nema dokaza da su počinjena krivična djela pranje novca i utaja poreza.

Okrivljeni Momir Nikolić, Željko Šćepanović, Dejan Vujisić i Mladen Jovanović danas su oslobođeni od optužbi za pranje novca.

Optužnicom je, pored Medojevića, obuhvačen bio i Momir Nikolić, direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar partije Željko Šćepanović, Gordan Konatar, v.d. glavne urednice programa TV Budva Iva Pavlović, član Izvršnog odbora Nove srpske demokratije Petar Drašković, Luka Radunović, Vladislav Bulatović, predsjednik mladih DNP-a Nikola Jovanović, Aleksandar Sekulić, i član Glavnog odbora PzP-a Mladen Jovanović.

Podsjećamo, lider PzP-a Nebojša Medojević i biznismen iz BiH Momir Nikolić, bili su optuženi da su tokom 2016. godine na teritoriji Crne Gore organizovali kriminalnu organizaciju sa ciljem vršenja krivičnog djela pranje novca, radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Medojević: Ovo je neviđen politički progon

Na suđenju održanom u februaru 2019., okrivljeni Nebojša Medojević je, odgovarajući na pitanja advokata odbrane, kazao da “još nije kasno da se odbaci optužnica”.

"Optužnica mi je potpuno nejasna jer u njoj ne postoji biće krivičnog djela pranje novca. Još nije kasno da se povuče optužnica jer mi ona ne omogućava fer odbranu. Ovo je apsolutno politički proces koji se samo slučajno odvija u krivično pravnom sistemu Crne Gore”, poručio je Medojević.

Što se tiče kampanje DF-a za parlamentarne izbore 2016., Medojević je pojasnio da on nikome nije davao naređenja, već da je to bio skup nekoliko partija koji su odluke donosili jednoglasno svih šest članova predsjedništva.

"Ne postoji ni udaljena sumnja da je bilo ko od njih učestvovao u pranju novca. Imamo tri vrste priliva novca za izbore, od donacija građana, novac koji nam po zakonu pripada za finansiranje i od kredita. Agencija za sprečavanje korupcije je protiv DF-a vodila 30 prekršajnih prijava i svaki izgubila. Blokirali su nam 300.000 eura I sudskom odlukom su deblokirana ta sredstva. Ovaj sudski proces je apsolutno politički proces. Ovo je neviđen politički progon, presedan u zemljma istočnog lagera nakon pada berlinskog zida", zaključio je Medojević.

"Pranje novca je kada žena u džepu opere deset eura"

Izjašanjavajući se na navode optužbe za pranje novca, optuženi Momir Nikolić je u Višem sudu na glavnom pretresu u februaru 2019., u svojoj odbrani izjavio:

"Vjerujte mi da ne znam šta znači pranje novca. Jedino kada mi u džepu ostane deset eura, pa mi žena opere u veš mašini, eto znam za takvo pranje para. Ne priznajem krivicu. Ne znam u čemu je problem, ovo što mi tužilaštvo pakuje. Kako to da ja kao najstariji preduzimač sam postao perač para, a ostali su čisti“, izjasnio se na početku iznošenja odbrane i nastavio.

"Nemam ti ja pojma kako funkcionišu of šor kompanije. Ne znam šta znači kastodi računi. Radio sam građevinu u Kotoru i Tivtu. Radio sam časno i pošteno".

Bonus video: