Podignuta optužnica protiv Ivanovića, Vukčevića, Mugoše, Radulovića u slučaju Abu Dabi fond

Tužilac Vukas Radonjić ističe da je obustavljena istraga u odnosu na okrivljena pravna lica "Vektra-Jakic", "Milkraft Leche", "HM Durmitor", "EKO-PER", "IMGradina", kao i na odgovorna lica u tim firmama - Dragana Brkovića, Krsta Kneževića, Vladimira Kujundžića, Džemala Škrijelja i Ljuba Perišića

64428 pregleda 302 reakcija 111 komentar(a)
Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ivanović, Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu u predmetu nezakonitih kredita iz Abu Dabi fonda protiv bivših ministara poljoprivrede Petra Ivanovića i Budimira Mugoše.

Na optužnici su i bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević, kao i Blagota Radulović, bivši direktor Direktorata za plaćanje u Ministarstvu poljoprivrede.

"Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična diela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas predalo optužnicu protiv okrivljenih bivših ministara poljoprivrede i ruralnog razvoja i bivšeg direktora Direktorata za IPARD plaćanie u tadašnjem Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja - P. I, B.M. i B.R., zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, prilikom dodjele sredstava iz kredita Razvojnog fonda Abu Dabija, u periodu od 2015. do 2017. godine", kazao je Vijestima portparol SDT-a, tužilac Vukas Radonjić.

On je objasnio da je optužnica podignuta i protiv bivšeg direktora Investiciono razvojnog fonda Crne Gore, kojeg terete za nesavjestan rad u službi.

Optužnica je podignuta i protiv Milana Adžića, za krivično djelo zloupotreba procjene

"I protiv okrivljenog procjenitelja M.A., za krivično djelo zloupotreba procjene", rekao je Radonjić.

"...Jer postoji osnovana sumnja da su svojim postupanjem pribavili korist privrednom drustvu 'IMGradina' DOO Rožaje, a teško povrijedili prava i nanijeli štetu Ministarstvu poljoprivrde i ruralnog razvoja u postupku namirenja potraživanja iz Ugovora o kreditu iz datog kolaterala", kazao je Radonjić.

Tužilac ističe da je obustavljena istraga u odnosu na okrivljena pravna lica "Vektra-Jakic", "Milkraft Leche", "HM Durmitor", "EKO-PER", "IMGradina", kao i na odgovorna lica u tim firmama - Dragana Brkovića, Krsta Kneževića, Vladimira Kujundžića, Džemala Škrijelja i Ljuba Perišića...

Bonus video: