Apelacioni sud pustio Bevenju i Vučinića na slobodu

Odluku su donijeli prihvatajući žalbe branilaca Bevenje, advokata Miroja Jovanovića i Miljana Kneževića, i pravnog zastupnika Vučinića, advokata Miloša Vuksanovića

6591 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Apelacioni sud danas je pustio na slobodu Marijana Bevenju i Marka Vučinića, navodne pripadnike kriminalne grupe Miloša Medenice i istovremeno im zabranio da napuštaju mjesto prebivališta.

Odluku su donijeli prihvatajući žalbe branilaca Bevenje, advokata Miroja Jovanovića i Miljana Kneževića, i pravnog zastupnika Vučinića, advokata Miloša Vuksanovića.

Vijesti su nedavno objavile da je Ustavni sud dva puta je utvrdio da je Marijanu Bevenji odlukom o produženju pritvora povrijeđeno pravo na slobodu, a da je Apelacioni sud za 11 sedmica donio 12 ukidnih rješenja, ali da je uprkos tome taj optuženi ostajao u Istražnom zatvoru.

Jedan od njegovih branilaca, advokat Miroje Jovanović, tada je kazao “Vijestima” da Viši sud uprkos 14 ukidnih rješenja, donosi iste odluke: “I to zbog činjenice da posjeduje stan u Beogradu i srbijansku ličnu kartu za strance, koju je sam predao istražiteljima”.

Bevenja je uhapšen u aprilu 2022. godine zbog sumnje da je dio kriminalne grupe koju je formirao Miloš Medenica, a koja se bavila krijumčarenjem cigareta.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv Miloša i njegove majke Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i “Kopad Company” iz Nikšića...

Terete ih za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije. produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprječavanje dokazivanja.

Branilac Vučinića, advokat Miloš Vuksanović ocijenio je da nikada nije kasno da sud donese pravednu odluku.

Istakao je, međutim, da je to trebalo biti učinjeno mnogo ranije.

"Nažalost, ovaj epilog je trebao mnogo ranije da se desi, ali nikad nije kasno da sud donese pravednu odluku i da pusti ove ljude da se brane sa slobode. Posebno imajući u vidu nepostojanje osnovane sumnje da su počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret. Sad relaksirani idemo na glavni pretres da utvrdimo nedužnost Marka Vučinića za sve ono što mu se stavlja na teret", kazao je on.

Bonus video: