Petar Ivanović uskoro na optuženičkoj klupi

Predstoji sudsko potvrđivanje optužnice SDT-a u predmetu nezakonite raspodjele novca iz kredita Razvojnog fonda Abu Dabija Istraga obustavljena u odnosu na pet kompanija i biznismene Brkovića, Kneževića, Kujundžića

11088 pregleda 12 komentar(a)
Nedavno pred tužiocima negirao krivicu: Ivanović, Foto: BORIS PEJOVIC
Nedavno pred tužiocima negirao krivicu: Ivanović, Foto: BORIS PEJOVIC

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu u predmetu nezakonitih kredita iz Abu Dabi fonda protiv bivših ministara poljoprivrede Petra Ivanovića i Budimira Mugoše.

Na optužnici su i bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević, kao i Blagota Radulović, bivši direktor Direktorata za plaćanje u Ministarstvu poljoprivrede i procjenitelj Milan Adžić.

“Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas predalo optužnicu protiv okrivljenih bivših ministara poljoprivrede i ruralnog razvoja i bivšeg direktora Direktorata za IPARD plaćanje u tadašnjem Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja - P. I., B. M. i B. R., zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, prilikom dodjele sredstava iz kredita Razvojnog fonda Abu Dabija, u periodu od 2015. do 2017. godine”, kazao je Vijestima tužilac u SDT-u Vukas Radonjić.

On je objasnio da Vukčevića terete za nesavjestan rad u službi, a Adžića za krivično djelo zloupotreba procjene.

“...Jer postoji osnovana sumnja da su svojim postupanjem pribavili korist privrednom društvu ‘IMGradina’ DOO Rožaje, a teško povrijedili prava i nanijeli štetu Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja u postupku namirenja potraživanja iz Ugovora o kreditu iz datog kolaterala”, kazao je Radonjić.

Tužilac ističe da je obustavljena istraga u odnosu na okrivljena pravna lica “Vektra-Jakic”, “Milkraft Leche”, “HM Durmitor”, “EKO-PER”, “IMGradina”, kao i na odgovorna lica u tim firmama - Dragana Brkovića, Krsta Kneževića, Vladimira Kujundžića, Džemala Škrijelja i Ljuba Perišića...

U tom predmetu od 31. marta postupao je tužilac Radonjić i to nakon što su spisi oduzeti njegovoj koleginici Mariji Raspopović.

Ta tužiteljka raspodjelu sredstava istraživala je od 2019. godine, kada je pokrenut izviđaj zbog trošenja 23 miliona dolara koje je Ministarstvo poljoprivrede dobilo iz Abu Dabi fonda za razvoj 2015. godine.

Nakon pokrenute istrage, ali i promjene vlasti na državnom nivou, Skupština je u novembru 2021. godine na zahtjev SDT-a skinula je imunitet tadašnjem poslaniku Ivanoviću. Pred Radonjićem je saslušan krajem oktobra 2023. godine, kada je negirao krivicu...

Bonus video: