ASP: MUP proglasio tajnim podatke o predmetu "Do Kvon"

Akcija za socijalnu pravdu kaže i da im ni Viši sud u Podgorici nije dostavio rješenja o određivanjima pritvora za strance u zemlji, a za period 2022. i prvih devet mjeseci 2023, zbog čega je, kako navode, danas podnijeta žalba nadležnoj agenciji

8998 pregleda 12 komentar(a)
Do Kvon, Foto: Boris Pejović
Do Kvon, Foto: Boris Pejović

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) saopštila je da je policijski Sektor za borbu protiv kriminala proglasio tajnim podatke o predmetu "Do Kvon".

Kazali su da je ta NVO od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) tražila kompletnu dokumentaciju o tom južnokorejskom državljaninu, koji je u Crnoj Gori osuđen na četiri mjeseca zatvora za falsifikovanje isprave.

"Sektor za borbu protiv kriminala proglasio je tajnim podatke o predmetu "Do Kvon", punih sedam mjeseci nakon što se bivši tehnički premijer Dritan Abazović, a do tada nezabilježeno za crnogorske prilike, direktno kroz ovaj slučaj umiješao u predizbornu kampanju, iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kažu da se predmet još nalazi u ranoj fazi istrage. U okviru projekta o određivanjima pritvora, sa fokusom na nekoliko osnovnih sudova u zemlji i ekstradicione pritvore, a zbog velike pozornosti čitavog slučaja, Akcija za socijalnu pravdu (ASP) je od MUP-a zatražila kompletnu dokumentaciju o Do Kvonu, uključujući i potencijalne dopise i druge akte, pisanih od strane samog Do Kvona ili posredstvom advokata", navodi se u saopštenju.

Zahtjev je, kako su kazali, upućen na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, a u odgovoru odjeljenja MUP-a za pristup informacijama se kaže da su „obaviješteni da je predmet u nadležnosti Specijalnog državnog tužioca i od strane Sektora za borbu protiv kriminala je doneseno rješenje o tajnosti podataka, te se traženi podaci ne mogu dostaviti“, navodi ASP.

U rješenju kojim se odbija zahtjev ASP-a za dostavom informacija, a kojeg potpisuje načelnica Zora Čizmović, kako navodi ta NVO, navodi se: „Pošto je stepen tajnosti još na snazi, a predmet se nalazi u ranoj fazi istrage, da ne bi došlo do ometanja istrage, stekli su se uslovi da se u potpunosti ograniči pristup traženim informacijama“.

Viši sud u Podgorici je krajem novembra prošle godine objavio da je odobreno izručenje Do Kvona, koga potražuju Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države zbog sumnji da je posredstvom kriptovaluta oštetio ulagače za više od 40 milijardi dolara. Gdje će biti izručen treba da odluči ministar pravde.

"Raniji tehnički premijer Dritan Abazović je sedmicu prije parlamentarnih izbora sazvao čak i sjednicu Vijeća za bezbjednost kako bi se raspravljalo o vezama Do Kvona i Milojka Spajića i ugroženosti nacionalne bezbjednosti zemlje zbog tog slučaja. Sedam mjeseci kasnije nacionalnu bezbjednost države zbog ovog slučaja niko ne pominje, u međuvremenu se očekuje izručenje Do Kvona, Abazović 'grije' opozicionu stolicu u državnom parlamentu, a Spajić je 'uskočio' u premijersku fotelju", podsjeća ASP.

Kazali su da im ni Viši sud u Podgorici nije dostavio rješenja o određivanjima pritvora za strance u zemlji, a za period 2022. i prvih devet mjeseci 2023, zbog čega je, kako navode, danas podnijeta žalba nadležnoj Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. ASP navodi i da im je, za razliku od podgoričkog Višeg suda, Viši sud u Bijelom Polju dostavio tražene podatke.

ASP podsjeća da projekat o određivanjima pritvora, i koliko prate praksu evropskog prava, realizuju kroz grant odobren od Građanske alijanse.

Bonus video: