Raičević će pred sudom o Šariću i tajnama

Specijalno državno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Jugoslava Raičevića kojeg terete da je preko Milana Vučinića odavao povjerljive podatke klanu Pljevljaka Darka Šarića

15032 pregleda 3 komentar(a)
Na predlog tužilaštva ostaje u pritvoru: Raičević, Foto: Jelena Jovanović
Na predlog tužilaštva ostaje u pritvoru: Raičević, Foto: Jelena Jovanović

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) optužilo je policajca Jugoslava Raičevića da je preko Milana Vučinića odavao povjerljive podatke klanu Pljevljaka Darka Šarića.

Oni su Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, podnijeli optužnicu protiv Raičevića, kojeg terete za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Istovremeno, tom sudu predložili su da tom policijskom funkcioneru produži pritvor, što je i učinjeno.

Portparol SDT-a, tužilac Vukas Radonjić, saopštio je “Vijestima” da je nakon izviđaja i istrage utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je taj policajac tokom 2020. godine postao pripadnik kriminalne organizacije koju je organizovao Šarić, a koja je djelovala u Crnoj Gori, Srbiji i drugim evropskim državama...

“Radi vršenja krivičnih djela protiv života i tijela, javnog reda i mira i protiv službene dužnosti i drugih, a sve u cilju sticanja nezakonite dobiti, i da je, kao službenik Odsjeka za posebnu operativnu podršku, ostvarujući svoj zadatak i ulogu u kriminalnoj organizaciji, drugom članu organizacije M. V., saopštavao lične podatke građana i druge do kojih je došao u vršenju ili u vezi sa vršenjem službe, odnosno o službenim radnjama koje je policija preduzimala u odnosu na pripadnike njihove, ali i u odnosu na pripadnike suprotstavljene kriminalne organizacije, bez pravnog osnova i službene potrebe”, istakao je tužilac Radonjić.

On je objasnio da je protiv Šarića i više drugih pripadnika te kriminalne organizacije, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije, u oktobru 2022. godine, podiglo optužnicu pred Specijalnim sudom u Beogradu, za više krivičnih djela.

Raičević je uhapšen u julu 2023. godine, a na saslušanju negirao je krivicu, tvrdeći da nije odavao povjerljive podatke Vučiniću. Tužiteljki Nataši Bošković saopštio je i da nikada nije koristio ni posjedovao telefon sa kripto zaštitom.

“Vijesti” su ranije objavile da ga SDT tereti da je službene tajne odavao Vučiniću, a za račun Pljevljaka.

Prema tim informacijama, Raičević je dio kriminalne organizaciji optužene i u Srbiji, koju osim braće Šarić, čini još 13 osoba.

Portal Libertas prošle je godine objavio da je Raičević bio u svakodnevnoj komunikaciji sa Vučinićem, sudeći prema podacima Europola.

U izvještaju te kriminalističke obavještajne agencije na koji se poziva taj portal piše da je Raičević sa njim dijelio povjerljive informacije iz sistema crnogorske policije o dešavanjima u Specijalnom policijskom timu, lične podatke građana iz policijske evidencije, odavao ko je na policijskim mjerama tajnog nadzora i zbog čega…

Njih dvojica su, prema tom tekstu, od 10. februara 2020. godine do 6. januara 2021. godine, razmijenili više od 3.400 poruka preko kriptovanog telefona.

Isti portal je 2022. godine objavio i da je Raičević, kao pripadnik Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije, prisustvovao ili znao da se čine krivična djela torture nad uhapšenima.

Pored Raičevića, pripadnici tog Odsjeka pod komandom Mirka Banovića bili su i Petar Lazović, Predrag Jestrović, Slobodan Mićković, Ivan Đoković, Ivan Stamatović, Željko Radunović, Dražen Miranović, Sead Luboder, Vuk Šuković, Momo Mirković, Mirko Đukić, Milorad Mitrović i Neško Jaredić.

Sudeći prema komunikacijama koje su neki od njih imali preko kriptovanih telefona, oni su otimali ljude i držali ih u svojim, takozvanim, štek stanovima, tukli ih, stavljali pištolj u usta, mučili ih strujom, gušili ih, prijetili im i omalovažavali ih i prema njima nečovječno postupali.

Petar Lazović i Raičević pričali su o tome sa šefovima i pripadnicima kriminalnih grupa i nerijetko im slali fotografije mučenja ljudi.

Raičević se navodno Vučiniću hvalio i kako je batinao uhapšene.

Znao ko prati Bečića?

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je Raičević dobio službenu zabilješku da je Ljubo Milović nezakonito pratio aktuelnog potpredsjednika Vlade u periodu kada je Aleksa Bečić bio predsjednik Skupštine, ali da ništa nije preduzeo.

On je kazao da podizanje optužnice protiv Raičevića svjedoči snažnoj odlučnosti u borbi protiv nečasnih postupanja policijskih službenika, ocijenivši da je to dokaz borbe cijelog sistema protiv svih oblika kriminala.

“Poseban akcenat Ministarstvo daje slučajevima u kojima su osumnjičeni policijski službenici, koji su zloupotrebnom svog položaja, omogućili lakše djelovanje kriminalnim organizacijama na teritoriji Crne Gore”, kazao je on.

Nakon što je objelodanjeno da je protiv Raičevića podnijeta optužnica oglasio se i član Odbora za bezbjednost i odbranu i predsjednik kluba poslanika Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović.

On je ustvrdio da taj nekadašnji načelnik u Sektoru za obezbjeđenje ličnosti i objekata nije ništa preduzeo kada su visoko rangirani članovi kavačkog klana i policajci pratili Bečića.

On je pohvalio “odlučne i hrabre akcije Specijalnog policijskog odjeljenja i Specijalnog državnog tužilaštva u borbi protiv korupcije i kriminala unutar bezbjednosnog sektora”.

Bonus video: