Saslušani Šarić i Vučinić: Ostaju u pritvoru, sud će naknadno o jemstvu

Krivično vanpretresno vijeće Višeg suda u Beogradu će u narednih nekoliko dana odlučiti o predlogu njihovih branilaca da se uz jemstvo sa slobode brane optužbi, saznaju "Vijesti"

26366 pregleda 11 komentar(a)
Duško Šarić, Foto: Savo Prelević
Duško Šarić, Foto: Savo Prelević

Krivično vanpretresno vijeće Višeg suda u Beogradu nakon saslušanja ostavilo je na snazi pritvorske osnove po kojima je Pljevljaku Dušku Šariću i Milanu Vučiniću iz Podgorice određen pritvor, ali će u narednih nekoliko dana odlučiti o predlogu njihovih branilaca da se uz jemstvo sa slobode brane optužbi, saznaju "Vijesti".

Šarić i Vučinić juče su se u srpskoj prijestonici, predali policiji, nakon čega su sprovedeni u pritvorsku jedinicu.

U Višem sudu danas se nisu izjašnjavali o optužbama koje im se stavljaju na teret, već će to učiniti na glavnom pretresu u postupku koji se vodi protiv kriminalne grupe kojoj navodno pripadaju.

Vučinićev branilac, advokat Bojan Ječmenica, kazao je Vijestima da je tražio da se ukinu pritvorski osnovi - opasnost od uticaja na svjedoke i opasnost od ponavljanja krivičnog djela.

"Zato što je Nebojša Joksović saslušan na glavnom pretresu i nema više opasnosti da će on uticati na svjedoke. Tužilaštvo se saglasilo sa mojim predlogom da se ukine tačka dva, a potom sam tražio da se ukine i tačka tri - opasnost od ponavljanja krivičnog djela, smatrajući da on ne može da ponovi krivično djelo, jer je od navodno izvršenog krivičnog djela prošlo više od tri i po godine, ali i na to da on u međuvremenu nije počinio nikakvo novo krivično djelo i da ne postoji nijedna okolnost koja ukazuje na to da će, ukoliko se nađe na slobodi, ponoviti ili dovršiti započeto krivično djelo", rekao je advokat.

Ječmenica objašnjava da je od sudskoj vijeća tražio da ukine ta dva pritvorska osnova, a da nakon toga za tačku kojom mu se pritvor određuje zbog opasnosti od bjekstva prihvati jemstvo.

"U iznosu od 300.000 eura, koje je dato u protivvrijednosti nepokretnosti, odnosno stana, jer smatramo da je to dovoljno jemstvo i da se on neće dati u bjekstvo jer se sam predao i stavio na raspolaganje nadležnim organima Republike Srbije, pa je suludo očekivati da će pobjeći ukoliko sud prihvati jemstvo. Sada čekamo odluku vanraspravnog vijeća o tome da li prihvata ili odbija neki od osnova za pritvor, ili ostaju svi isti. Odluka će biti donijeta u narednih nekoliko dana", kazao je on.

"Vijesti" saznaju da je Šariću pritvor određen zbog opasnosti od bjeksta i ponavljanja krivičnog djela, ali je i njegova odbrana tražila da ih sud ukine.

Šarić je još ranije ponudio da se uz jemstvo od 800.000 eura brani sa slobode optužbi da je dio kriminalne grupe koju je, po tvrdnjama Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije formirao njegov stariji brat Darko Šarić.

Njih trojica i još 12 osoba označenih da su pripadnici kriminalne grupe Pljevljaka, optuženi su za nekoliko teških krivičnih djela, među kojima su pokušaji ubistva svjedoka saradnika srpskog Tužilaštva Nebojše Joksovića i podmetanje eksploziva ispod automobila Gorana Nikolaševića.

Tamošnje Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) tereti Darka Šarića da je početkom 2020. godine, dok se nalazio u beogradskom pritvoru, osnovao kriminalnu grupu i svojim saradnicima naloge prenosio preko nekad zaštićene Skaj aplikacije.

Na spisku optuženih su i Dejan Lazarević, Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović koji se ranije prezivao Mišić i Arso Šarić.

Prema navodima optužnica, stariji Šarić formirao je kriminalnu grupu sa ciljem da likvidiraju krunskog svjedoka saradnika TOK-a u postupcima koji se protiv njega vode pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Navodno, rezervni plan te kriminalne grupe bio je da ukoliko Joksovića ne ubiju, diskredituju tog svjedoka kako bi izgubio status saradnika. Tužilaštvo tvrdi da su okrivljeni, prema tom planu, htjeli da pokažu da je Joksović nakon dobijanja statusa nastavio sa vršenjem krivičnih djela, odnosno da je pripremao ubistvo drugog svjedoka u postupku protiv Šarića, Gorana Nikolaševića.

Terete ih da su angažovali dvije osobe, među kojima je i navijač Uroš Radovanović, ranije Mišić, da postave eksploziv pod automobil Nikolaševića u Valjevu, a tom prilikom je pričinjena veća materijalna šteta.

TOK navodi da su članovi kriminalne grupe koji su bili pripadnici srpske policije, slijedeći uputstva organizatora, istragu usmjerili prema Joksoviću i na taj način uvjerili Nikolaševića da podnese krivičnu prijavu protiv njega.

Prema navodima optužnice na teret im se stavljaju dva pokušaja atentata na Joksovića - na “Drinskoj regati” i u Beogradu...

“Okrivljeni Darko Šarić naložio je pripadnicima organizovane kriminalne grupe da ubiju Joksovića na teritoriji Beograda ili Bajine Bašte, gdje se za to stvore uslovi, i to taj način što je početkom marta 2020. godine, okrivljeni Milan Vučinić shodno nalogu i svom zadatku, upotrebom kriptovanog telefona sa instaliranom aplikacijom Skaj ECC obavijestio Darka Šarića da će oštećeni Joksović biti učesnik manifestacije ‘Drinska regata’ u julu 2020. i da je to prilika da se oštećeni Joksović liši života”, piše u optužnici.

Tužioci tvrde da je za tu likvidaciju angažovana i dalje neidentifikovana osoba, čiji nadimak je Kurjak. Navodno, taj izvršilac nabavio je oružje sa optičkim nišanom, ali i još jednog izvršioca čiji nadimak je Inženjer.

U optužnici piše da je plan propao kada je odgođena manifestacija, ali da je stariji Šarić tražio da se realizuje u Beogradu i zadužio advokata Lazarevića da pronađe izvršioca.

Pripadnike MUP-a Srbije koji su među optuženima TOK tereti da su prodavali Šarićevoj ekipi informacije o istragama koje se vode protiv okrivljenih članova grupe.

Darko Šarić ranije je u sudnici negirao krivična djela za koja je optužen, dodajući da se cijela optužnica svodi na tvrdnju tužioca da je “nešto pisao” preko Skaja, “bez ijednog dokaza da sam ja to pisao”.

“Apsolutno nisam autor tih poruka, niti sam koristio telefon u tom periodu. Branim se od nečega iluzornog, od fikcije”, rekao je u odbrani...

Rekao je i da optužnica liči na scenario za film, da neke od optuženih ne poznaje, a da sa onima koje poznaje nije razmjenjivao poruke preko “Skaja”.

Optužbe su negirali Lazarević, optuženi policajci, ali i ostali...

Bonus video: