Iz UIKS-a tvrde da nijedan službenik ne postupa nezakonito prema Veljoviću

"Pritvorenik V.V. u punom obimu blagovremeno ima dužnu njegu i pažnju zaposlenih a na koji način postupaju i zaposleni iz svih Sektora prema svim licima podjednak

14301 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Nijedan službenik Uprave za izvršenje krivičnih sankcija ne postupa nezakonito prema pritvorenom Veselinu Veljoviću, niti su mu uskraćena prava, tvrde iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS).

Demokratska partija socijalista (DPS) ranije danas pozvala je nadležne državne organe da "na adekvatan način postupaju" sa Veljovićem, bivšim direktorom Uprave policije, koji se trenutno nalazi u pritvoru.

"Pritvoreno lice V.V. od dolaska u UIKS smješten je i prema istom postupa se u skladu sa onim što je propisano Pravilnikom i prema onom što je praksa u odnosu na sva pritvorena lica", saopšteno je iz UIKS-a.

Iz te ustanove dodaju da obezbjedjenje u bolničkim uslovima nosi dodatne bezbjednosne izazove i rizike. Ističu da u svim slučajevima, a ne samo u slučaju Veljovića "unazad godinama primjenjuju se dodatne mjere obezbjedjenja lica lišenih slobode".

"Dakle, nije riječ o bilo kom obliku postupanja koje se primenjuje u odnosu na samo ovo pritvoreno lice, već je riječ o postupanju koje se primjenjuje u odnosu na svaki pojedinačni slučaj. Isto postupanje nema za cilj bilo koji vid nehumanog postupanja ili kažnjavanja, već obezbjedjena svakog lica u onom što jesu vanzatvorski uslovi. Kada je u pitanju zdravstvena njega koje se pruža od nadležnih u UIKS, ističemo da u odnosu na isto pritvorenik V.V. u punom obimu blagovremeno ima dužnu njegu i pažnju zaposlenih a na koji način postupaju i zaposleni iz svih Sektora prema svim licima podjednako. Dakle u konkretnom slučaju odgovorno tvrdimo da pritvorenik V.V. ostvaruje jednak obim prava kao i bilo koje drugo pritvoreno lice, te da ne stoje iznijete konstrukcije o neprofesionalnom postupanju bilo kojeg pojedinca iz reda zaposlenih UIKS", saopšteno je iz UIKS-a.

Pozvali su sve koji imaju ili su u saznanju za postupanje zaposlenih u UIKS-u, koje nije u skladu sa propisima o istom obavijeste tu instituciju.

Bonus video: