Brkovići i Popović nezakonito do pet miliona eura?

Terete ih za produžena krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i zloupotreba ovlašćenja u privredi putem pomaganja i krivična djela pranje novca i pranje novca putem pomaganja

22633 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Dragan Brković nakon saslušanja u SDT (arhiva), Foto: Luka Zeković
Dragan Brković nakon saslušanja u SDT (arhiva), Foto: Luka Zeković

Viši sud u Podgorici odlučivaće o osnovanosti optužbi da su biznismen Dragan Brković, njegovi sinovi Bojan i Boris Brković i direktor njihovog preduzeća “Vektra Boka” Milić Popović nezakonito stekli oko pet miliona eura, ali i da su Brkovići prali “prljavi” novac.

Za ta krivična djela tereti ih Specijalno državno tužilaštvo, koje je juče Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv trojice Brkovića i Popovića.

Bojan Brković poslije hapšenja (arhiva)
Bojan Brković poslije hapšenja (arhiva)foto: Luka Zeković

Tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić saopštio je juče da ih terete da su počinili produžena krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i zloupotreba ovlašćenja u privredi putem pomaganja i krivična djela pranje novca i pranje novca putem pomaganja.

Milića Popovića policajci sprovode na saslušanje (arhiva)
Milića Popovića policajci sprovode na saslušanje (arhiva) foto: Luka Zeković

Objasnio je i da je u postupku koji je prethodio podizanju optužnice, na nivou osnovane sumnje utvrđeno da su okrivljeni, u periodu od septembra 2017. do decembra 2019. godine, prilikom izvršenja plana reorganizacije privrednog društva “Vektra Boka”, kao odgovorna lica u privrednom društvu, zloupotrijebili svoja ovlašćenja:

“U namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za druga pravna lica i da su sredstva kojim je društvo raspolagalo u visini od 5.075.346,19 eura koristili protivno njihovoj namjeni i tako grubo povrijedili ovlašćenja u pogledu upravljanja, raspolaganja i korišćenja imovinom, a da su okrivljeni D. B., B. B. i B. B. izvršili i pranje dijela novca, koji je pribavljen kao protivpravna imovinska korist zloupotrebom ovlašćenja”.

Po nalogu SDT-a Brkovići i Popović uhapšeni su u avgustu 2021. godine, a u pritvoru su proveli nešto manje od tri mjeseca.

Lisice na ruke tada su im stavljene u istrazi u kojoj je SDT ispitivalo kako je Dragan Brković prije 17 godina kupio nekad državno Hotelsko-turističko preduzeće “Boka”, ali i da li je nakon što je njegova uprava dovela preduzeće do bankrota, sprovođenjem stečaja kroz reorganizaciju krčmio imovinu firme i iz nje pozajmicama izvlačio novac, dok bivši radnici još nijesu naplatili potraživanja.

SDT je ispitivao i kako je dio imovine “Vektra Boka” u reorganizaciji prodat za 6.740.680 eura, od čega je najveći dio novca po osnovu pozajmica prenesen na “Vektra Investments”, drugu kompaniju Dragana Brkovića.

Kupio akcije, pa krčmio imovinu

Brković je 2007. godine, kao prvorangiran ponuđač na tenderu za prodaju državnih 59,4 odsto akcija, kupio HTP “Boka”, a u decembru te godine obavezao se da će u naredne tri godine u razvoj preduzeća investirati 50 miliona eura, najavljujući još 14.000.000 eura investicije.

Neposredno uoči potpisivanja ugovora, od mađarskih kompanija kupio udio od 33 odsto u tom preduzeću, što mu je sa akcijama koje je kupio od države omogućilo da u tom preduzeću ostvari kontrolu sa oko 92 posto vlasništva.

Obavezao se da ulaganja počne najkasnije do 1. oktobra 2008. ali ni te, ni narednih godina nije investirao u jedno od najprepoznatljivijih hotelskih preduzeća. Uprkos tome, nakon tri godine, umjesto raskida ugovora, aneksom je dobio produžetak investicionog perioda.

Privredni sud uveo je stečaj 13. juna 2015. zbog duga od četiri miliona eura prema Crnogorskoj komercijalnoj banci.

U decembru 2015. izglasan je Plan reorganizacije, ali zbog žalbe OTP faktoringa postupak je trajao još godinu.

Planom reorganizacije predviđeno je da se prodajom dijela obezbijedi 25,69 miliona eura za isplatu dugova, najvećim dijelom prodajom imovine.

Zbog svih malverzacija i štete koju su pretrpjeli bivši radnici te hercegnovske firme, njih 78 predalo je krivičnu prijavu tužilaštvu zbog Plana reorganizacije preduzeća, za koji tvrde da se sprovodio na njihovu štetu.

U petočlanom stručnom timu, koji je bio zadužen za poslovanje preduzeća u toku sprovođenja Plana reorganizacije bili su Milić Popović, Ranko Grbavac i Boris Brković sa mjesečnim naknadama od po 2.000 eura, kao i Dragan Spalević i advokatica Snežana Jović sa mjesečnim naknadama od po 1.500 eura.

Nekadašnji potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i predsjednik Savjeta za privatizaciju Vujica Lazović, u februaru 2008. godine je saopštio da je procedura privatizacije HTP “Boka” sprovedena zakonito i ocijenio je uspješnom.

Prema podacima iz arhive, tender je raspisan na osnovu plana privatizacije iz 2006. koji je potpisao tadašnji premijer Milo Đukanović, koji nije bio na toj poziciji kada je potpisivan privatizacioni ugovor.

Blokirana imovina

Sutkinja za istragu podgoričkog Višeg suda Suzana Mugoša, u martu prošle godine na zahtjev SDT-a privremeno je blokirala nepokretnosti koje se u katastru vode kao vlasništvo ili sa pravom korišćenja na kompaniju “Vektra Boka”. U obrazloženju rješenja sutkinje Mugoša, piše da je donijeto u skladu sa istragom protiv okrivljenog Dragana Brkovića koji se sumnjiči za produženo krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi i krivičnog djela pranje novca putem pomaganja, protiv Milića Popovića zbog zloupotreba ovlašćenja u privredi, kao i protiv Bojana i Borisa Brkovića zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi i pranja novca.

“Privremena mjera obezbjeđenja može trajati najduže do pravosnažnosti odluke o trajnom oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću. Ova privremena mjera ukinuće se po službenoj dužnosti ako u roku od dvije godine od dana donošenja rješenja o određivanju privremene mjere obezbjeđenja optužnica ne stupi na pravnu snagu”, piše u tom rješenju.

Bonus video: