Nije poništen oglas za napredovanje u VDT, Sanja Jovićević ostaje u igri

Član Siniša Gazivoda tražio je da se poništi oglas za VDT. Predstavnik Ministarstva pravde Aleksandar Bakrać iznio predlog da se odbije kandidatura Jovićević, jer je bila član ovog saziva TS, te da je član 27 Zakona o državnom tužilaštvu oko tog pitanja jasan...

25731 pregleda 17 komentar(a)
Sa ranije sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Luka Zeković
Sa ranije sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.01.2024. 16:38h

Tužilački savjet većinom glasova odbio je predlog predstavnika Ministarstva pravde Aleksandra Bakrača da se odbije kandidatura tužiteljke Sanje Jovićević za napredovanje u Vrhovno državno tužilaštvo.

Za eliminaciju Jovićević glasali su Bakrač i Stevo Muk.

Tužilački savjet nije podržao ni predlog Siniše Gazivode da se poništi oglas od 22. juna 2021. godine za tri tužilačke pozicije u VDT, pa da se raspiše novi, uz pojašnjenje da bi takva opcija bila najpravednije rješenje.

Tokom rasprave o tački dnevnog reda, koju je tražio predstavnik Ministarstva pravde, Gazivoda je ponovio da nema dilemu da bi eliminacija Sanje Jovićević u ovoj fazi postupka bila nezakonita.

Član TS Filip Jovović je kazao da postoji jedna vrsta "pravne praznine, te da TS nema pravni osnov da u ovom trenutku odbije kandidaturu Sanje Jovićević".

On je dodao da je saglasan bio sa predlogom Gazivode da se oglas poništi, kako nikoga u postupku ne bi oštetili.

"U ovom konkretnom slučaju nema uporišta da se odbije prijava", kazao je Jovović.

Bakrač je dodao da "zakonodavac ne može propisati etiku nekog javnog funkcionera".

"Ako neko treba pravilno da tumači zakon onda je to državni tužilac", kazao je Bakrač.

Muk je dodao da zakonska norma, člana 27 Zakona o državnom tužilaštvu, napisana da bi se "spriječila familijarizacija unutar TS"...

On je podsjetio da preko dvije godine ovaj oglas nije dolazio na red, te da je više puta formalno i neformalno podsjećao da "oglas, neopravdano dugo stoji u fioci".

"Sada imamo koincidenciju - ostavku članice TS koja je istovremeno i kandidatkinja na tom oglasu. Sve ovo, moje je uvjerenje, nije trebalo da se događa u decembru 2023. ili januaru ove godine, već je ovo pitanje trebalo da se riješi mnogo ranije. Oko kandidature Sanje Jovićević, stvar je jasna, moj stav je negativan. Ona je sama sebe dovela u ovu situaciju, koja je u najmanju ruku kontraverzna. Moj stav je da niko članstvom u TS ne bi smjelo da uvećava svoje šanse za napredovanje za vrijeme trajanja mandata TS. To ne mijenja njena ostavka", kazao je Muk.

On je iznio da ima veliku rezervu na predlog Gazivode da se oglas poništi jer drugi kandidati ne bi trebalo da "trpe zbog statusa jednog kandidata".

"Kao što sam već ranije kazao mi smo odgovorni za primjenu nadležnosti TS i dužni smo da damo stav o kandidaturi Sanje Jovićević, te da preduzmemo odgovornost", rekao je Muk.

Intervjui sa kandidatima za napredovanje u Vrhovno državno tužilaštvo danas nisu obavljeni iako je prvobitnim dnevnim redom o radu 23. sjednice Tužilačkog savjeta, to bilo predviđeno.

Odgađanje intervjua tražio je kandidat i aktuelni rukovodilac ODT-a Podgorica Duško Milanović, zbog zdravstvenog stanja.

Tokom rasprave Aleksandar Bakrač kazao je da je Jovićević pune dvije godine i četiri mjeseca radila u TS, te da je mišljenje Ministarstva pravde da je njena kandidatura "zloupotreba Zakona o državnom tužilaštvu".

"Upitna je zakonitost sprovođenja daljeg postupka oglasa. Iz razloga, a koji se odnosi na tužiteljku Jovićević, smatram da bi bila upitna dalja zakonitost daljeg postupka. A isto tako mislim da bi njena eliminacija iz postupka isto tako bilo nezakonito i da bi povrijedilo njena prava. Da se ne bi vrijeđala bilo čija prava smatram da bi oglas trebalo poništiti, pa objaviti novi oglas", kazao je Gazivoda.

Bakrač je rekao da smatra da "ne postoji pravni osnov da se oglas poništi", kao što je Gazivoda predložio.

Nakon što nije isključena javnost tokom rasprave o izmijenjenoj tački 4 dnevnog reda, Gazivoda je pojasnio da je u dopisu koji je članovima TS poslao uoči ove sjednice, pojasnio stav zbog čega smatra da bi oglas trebalo poništiti.

On je ponovio zbog čega misli da bi, ukoliko eliminišu Jovićević iz daljeg postupka ili dozvole da ona učestvuje, povrijedila njena ili prava drugih kandidata.

On je dodao da sve i da se oglas poništi - a kada bi se ponovo raspisao, Jovićević bi imala pravo da se prijavi ali smatra da "razlozi ne bi ni tada prestali da važe u odnosu na njenu kandidaturu".

I Bakrač je naveo da predlog Gazivode "nema pravnu potku".

"Poništaj ovog oglasa bi doveo do pravne reperkusije pravne sigurnosti. Nijesam za poništaj", kratko je kazao Bakrač.

Članica TS Đurđina Nina Ivanović je kazala da "nemaju pravni osnov za poništaj oglasa" ali ni za eliminaciju Jovićević, kako je to tražio predstavnik izvršne vlasti.

Član Miloš Vuksanović kazao je da u Gazivodinom predlogu "ima logike", ali iznio i stav da nemaju pravnog osnova ni da se eliminiše Sanja Jovićević iz postupka.

Bonus video: