Kovačević ostaje iza rešetaka

Odbijeno jemstvo za ukidanje pritvora bivšem direktoru Uprave za nekretnine

9228 pregleda 2 komentar(a)
Dragan Kovačević nakon hapšenja (arhiva), Foto: Savo Prelević
Dragan Kovačević nakon hapšenja (arhiva), Foto: Savo Prelević

Apelacioni sud potvrdio je rješenje Višeg suda u Podgorici, kojim je odbijeno jemstvo za ukidanje pritvora bivšem direktoru Uprave za nekretnine Draganu Kovačeviću od 539.590 eura u nekretninama, kako bi se branio sa slobode.

To je “Vijestima” potvrdila Marija Raković, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda.

“Ovo rješenje Višeg suda je pravosnažno”, izjavila je ona.

Rakovićeva je kazala da je okrivljeni Kovačević ponudio novo jemstvo u nekretninama vrijedno 300.898 eura, ali o tom predlogu, prema informacijama “Vijesti”, sud još nije odlučivao.

Prethodno, početkom oktobra prošle godine, vijeće Višeg suda u Podgorici prihvatilo je jemstvo od 539.590 eura u nekretninama, koje je ponuđeno za ukidanje pritvora Kovačeviću.

Na tu odluku, žalilo se Specijalno državno tužilaštvo, pa je krajem novembra Apelacioni sud ukinuo to rješenje Višeg suda u Podgorici.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Dragan Kovačević izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 1 u vezi sa stavom 6 Krivičnog zakonika, a okrivljeni Ana Lakićević-Grdinić, Veselin Tomašević, Krsto Pavićević, Danilo Jovanović, Danko Kovačević, Sanja Popović i Aleksandar Boljević krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 2 u vezi sa stavom 1 i 6 KZ.

Okrivljenom pravnom licu “Geo & Arh” doo Podgorica, na teret se stavlja izvršenje krivičnog djela stvaranja kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 2 u vezi sa stavom 1 i 6 KZCG u vezi sa članom 5 Zakona o odgovornosti pravnih lica za krivična djela.

Dodaje se da je okrivljena Ana Lakićević Grdinić izvršila i produženo krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, Dragan Kovačević produženo krivično djelo zloupotrebe službenog položaja putem podstrekavanja, zatim krivično djelo protivpravno zauzimanje zemljišta i krivično djelo iznude putem podstrekavanja.

U optužnici piše da je Veselin Tomašević izvršio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, dok je optužnicom predstavljeno da je okrivljeni Krsto Pavićević izvršio krivično djelo zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju u sticaju sa krivičnim djelom falsifikovanje isprave.

Danko Kovačević tereti se i za krivično djelo utaje poreza i doprinosa, okrivljeni Dalibor Knežević za zloupotrebu službenog položaja, dok su okrivljeni Aleksandar Boljević i okrivljena Sanja Popović počinili krivično djelo iznude u saizvršilaštvu.

Kompanija “Geo & Arh Projekt” tereti se i za krivično djelo zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju, u sticaju sa krivičnim djelom faslifikovanje isprave.

K. RADEVIĆ

Bonus video: