Budvanin kod kojeg su pronašli marihuanu, kokain i ekstazi ostaje u pritvoru: Boje se da ga neće naći ako ga puste

Apelacioni sud odbio je kao neosnovanu žalbu branioca na rješenje Višeg suda o produženju pritvora

9260 pregleda 0 komentar(a)
od okrivljenog pronašli i tri tablete ekstazija (ilustracija), Foto: Shutterstock
od okrivljenog pronašli i tri tablete ekstazija (ilustracija), Foto: Shutterstock

Bar do 25. januara ostaće iza rešetaka okrivljeni V. J. nakon što je u njegovom stanu u Budvi policija pronašla marihuanu, kokain i ekstazi.

Apelacioni sud odbio je kao neosnovanu žalbu njegovog branioca na rješenje Višeg suda o produženju pritvora, konstatujući da pobijano prvostepeno rješenje nije zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka, na koje se ukazuje podnijetom žalbom.

“Po ocjeni ovog suda, dispozitiv pobijanog rješenja je jasan, razumljiv i saglasan sa datim razlozima. Pored navedenog, prvostepeni sud je u obrazloženju pobijanog rješenja, a vezano za pritvorski osnov iz čl. 175 st.1 tač.1 ZKP-a, po kojem je produžen pritvor okrivljenom, dao jasne i valjane razloge, koje prihvata i ovaj sud i na koje upućuje podnosioca žalbe”, dodaje se u odluci.

U tom zakonskoj odredbi navodi se da se pritvor može odrediti ako, između ostalog, postoji strah od bjekstva.

Sud podsjeća da je ocjenom dokaza iz spisa predmeta, do nivoa postojanja osnovane sumnje, utvrđeno da je okrivljeni počinio krivično djelo - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

“Iz sadržine istih proizlazi osnovana sumnja da je okrivljeni V. J. učinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret naredbom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici... odnosno da je dana 25. 10. 2023. godine, u Budvi, neovlašćeno radi prodaje držao opojne droge marihuanu, kokain i MDMA (ekstazi) - supstance proglašene za opojnu drogu... Na način što je u svom stanu držao četiri veće PVC kesice sa sadržajem opojne droge marihuane, ukupne bruto mase 103,27 g, tri manja PVC pakovanja sa sadržajem opojne droge kokain, ukupne bruto mase 1,64 g i tri komada tableta koje sadrže opojnu drogu MDMA (ekstazi), ukupne bruto mase 1,56 g”, citiraju iz suda.

Objašnjavaju da je ta droga bila namijenjena daljoj neovlašćenoj prodaji, podsjećajući da su službenici budvanske policije u istom objektu pronašli i vagu za precizno mjerenje.

“Dakle, iz navedenih dokaza dovedenih u međusobnu vezu proizlazi osnovana sumnja da je okrivljeni učinio krivično djelo stavljeno mu na teret... je preduslov da bi se nekom licu odredio, a samim tim i produžio pritvor, dok će činjenica da li je okrivljeni zaista izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret biti utvrđena u daljem toku krivičnog postupka”.

Bonus video: