Milošević će Spičanoviću morati da plati 500 eura zbog povrede časti i ugleda

Spičanović je Miloševića tužio nakon što ga je u emisiji Načisto optužio da je povezan sa švercom cigareta

29070 pregleda 86 reakcija 58 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Bivši direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević moraće da plati 500 eura službeniku Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dragu Spičanoviću, jer mu je, kako tvrdi sud, povrijedio čast i ugled.

Osnovni sud u Podgorici odbio je tužbeni zahtjev kojim je traženo da se Milošević obaveze da Spičanoviću na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti - časti i ugleda, isplati iznos od još 14.500 eura.

Spičanović je Miloševića tužio nakon što je u emisiji Načisto 6. oktobra 2022. godine rekao:

"Drago Spičanović je čovjek za kojeg postoje operativni podaci da je povezan sa švercom cigareta, povezan je sa Đokom Pavićevićem, jednim od glavnih švercera cigareta u Luci Bar. Neka se vidi ko je sa kim kum.."

Spičanović
Spičanovićfoto: Boris Pejović

U obrazloženju odluke navodi se da je Spičanović već dvadeset godina zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova i da je u karijeri samo napredovao...

"Zbog toga se pita da li čovjek može imati takvu karijeru, a da se operativno vodi kao švercer cigareta, jer da postoji ijedan operativni podatak za takvo nešto, kako ocjenjuje, njegova karijera bila bi završena. No, sve i da postoji, povreda je prava ličnosti kada neko u javnom diskursu koristi te podatke, da bi, služeći se njima, omalovažio ličnost i ugled nekog pojedinca. Da su operativni podaci u pravnom poretku validni, svaki put bi za posljedicu imali krivičnu prijavu", piše između ostalog u obrazloženju presude gdje se citiraju Spičanovićeve riječi iz tužbe.

Navodi se da je, po definiciji, operativni podatak neprovjerena tvrdnja ili saznanje.

Spičanović je tvrdio da je nakon emisije njegov otac bio hospitalizovan, on i njegova uža porodica su bili u šoku, a okolina je sa podozrenjem reagovala na njega.

Bonus video: