Tigar plaćao i šefove policije?

Petar Lazović pisao sagovornicima iz kavačkog klana da ima spisak osoba koje su zadužili “stanom i parama”. Milović objašnjavao Zviceru da je vidio listu sa imenima bivših šefova javne i tajne policije, koji su čašćeni hiljadama eura. Ubović negira da je to činio i tvrdi da sa Veljovićem godinama ne razgovara, a da Peruničića i ne poznaje

72803 pregleda 104 reakcija 89 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Zabranjeno preuzimanje teksta bez saglasnosti redakcije Vijesti

Bivši šefovi javne i tajne policije Veselin Veljović i Dejan Peruničić dobili su po 50.000 eura “u znak zahvalnosti” od kompanije Bemaks, konstatovao je to bivši policajac Ljubo Milović, tokom prepiske sa vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom.

Vlasnik te podgoričke firme Ranko Ubović negirao je te navode, poručivši da sa nekadašnjim direktorom Uprave policije ne razgovara duže od deceniju, a da bivšeg šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost i ne poznaje.

Vijesti nijesu uspjele da stupe u kontakt sa Peruničićem.

Vijesti juče nisu stupile u kontakt sa Peruničićem
Vijesti juče nisu stupile u kontakt sa Peruničićemfoto: Savo Prelević

Razgovor

Milović i Zvicer najprije se dopisuju skupa sa Petrom Lazovićem, koji im govori da ko je od državnih funkcionera na njihovom platnom spisku, odnosno koga su sve zadužili “stanom i parama”.

Nakon te konverzacije na grupnom čatu nekada zaštićene Skaj aplikacije, Milović i Zvicer prelaze na privatni razgovor na istoj platformi...

O Ubovićevom novcu koji je Lazović navodno odnio Veljoviću i Lazoviću, razgovaraju dok preko kriptovane aplikacije dogovaraju akciju hapšenja pripadnika škaljarskog klana. Njom rukovodi šef kavčana.

I ne samo da njima nije dao, nego ne postoji čovjek iz državnog sistema kojima je on dao bilo što, bilo kojim povodom. I zna da Petar Lazović nikakvu slobodu nije imao da priđe jednom ni drugom ni da im se javi, a ne da im nosi novac”, rekao je Piperović, govoreći u ime klijenta Ubovića

Tokom prvog razgovora u grupnom čatu, Zvicer od Lazovića traži izjašnjenje - zbog čega je još na poziciji tadašnji rukovodilac Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić, kojeg, piše, sumnjiči da sakriven iza Skaj nadimka Radonja radi za tadašnjeg vođu škaljaraca Jovana Vukotića.

Neformalni komandant Tima za posebnu operativnu podršku u policijskom sektoru kojim je rukovodio njegov otac Zoran Lazović, pokušava da obrani Radonjića. Međutim, nakon nekoliko poruka ga se odriče i poručuje da izdajnika ima svuda.

Tada govori i da bi i on volio da maknu Radonjića, pa potom nabraja koga su od policajaca “zadužili stanom i parama”...

“Što se tiče vas dvojice, tek Oficira (Milovića), sve radim iskreno i bez foliranja, i puca mi ku*ac što me targetiraju i laju iza leđa, ne postoji autoritet koji mi može mišljenje prema drugovima promijeniti”, piše im on 11. decembra 2020. godine.

Dok se dopisuju s njim, Zvicer i Milović paralelno komentarišu gdje taj policajac griješi i ocjenjuju da je on s njima samo iz straha da ga škaljarci ne ubiju.

“Inače bi sa Katnićem (Milivojem) u nahiju vino pio”, piše Milović.

Nakon toga komentariše i kolegu za kojeg je Lazović rekao da su ga zadužili “stanom i parama”...

“Čuš šta on priča... Taj studirao sa mnom, pošten, ali seljak. Dana ulice nema i još proslijedio Rogošiću. Čuš sinoć veli zadužio je ovog. Svakoga su zadužili oni, e po***em im se. Jedino mene nijesu dali pare, pa su u čudu. Pokazao je meni i Batici (Ivan Stamatović) spiskove i pare koje je nosio od Bemaksa svima. Za svakog znam koliko je ko dobijao u državu. Prekjuče je ponio 100 h - 50 Veljoviću, 50 Peruničiću u znak zahvalnosti”, piše Milović šefu kavčana.

Zvicer mu odgovara da se ta ekipa “Veljovića boji kao đavola”.

“Nikome nisam slao novac”

Ubovićev pravni zastupnik, advokat Zoran Piperović, prenoseći izjavu svog klijenta, kazao je Vijestima da nema istine u navodima da je vlasnik Bemaksa slao novac dvojici funkcionera tajne i javne policije.

“Nema istine u stvarnosti, jer komunikaciju sa Veljovićem nema od 2011. godine, iz privatnih razloga, a sa Dejanom Peruničićem nikada kafu popio nije, niti mu je on bilo što uradio. Nejasno mu je zbog čega bi im dao bilo što, kojim povodom i zbog čega. I ne samo da njima nije dao, nego ne postoji čovjek iz državnog sistema kojima je on dao bilo što, bilo kojim povodom. I zna da Petar Lazović nikakvu slobodu nije imao da priđe jednom ni drugom ni da im se javi, a ne da im nosi novac”, rekao je Piperović.

Veljović i Peruničić rukovodili su javnom i tajnom policijom do decembra 2020. godine.

Sa funkcija su pošli nedugo nakon razgovora sa tadašnjim potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, koji im je ponudio da sami odu ili će biti smijenjeni.

Dugogodišnji prvi policajac 17. decembra podnio je ostavku i otišao da savjetuje tadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića.

Istog dana, Peruničić je razriješen dužnosti. Nepunu godinu nakon toga, uhapšen je zbog sumnje da je prisluškivanjem kancelarije tadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) protiv njega vodi četiri postupka, a sudi mu se pod optužbom da je nezakonito pratio i prisluškivao crkvene velikodostojnike, novinare i političare...

Veljović je uhapšen 24. jula na Žabljaku po nalogu SDT-a, lisice na ruke stavili su mu pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO).

Veselin Veljović i dalje u pritvoru
Veselin Veljović i dalje u pritvorufoto: Boris Pejović

To tužilaštvo tereti ga da je povjerljivim informacijama pomagao šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete.

Navodno, u transkriptima sa Skaja, tužioci su pročitali da je Veljović javio Mrkiću da će policija pretresati prostorije člana njegove kriminalne ekipe, Podgoričanina Muja Nikočevića, čime mu je pričinio korist u nelegalnom poslu - švercu cigareta.

Sumnjiče ga za dva krivična djela - članstvo u kriminalnoj organizaciji i zloupotrebu službenog položaja.

Nekadašnji prvi policajac negirao je krivicu, objasnivši pred specijalnim tužiocem da je Mrkića i njegove poslove istraživao, a ne pomagao mu.

U foteljama bili do kraja 2020. godine

Veljović i Peruničić rukovodili su javnom i tajnom policijom do decembra 2020. godine.

Sa funkcija su pošli nedugo nakon razgovora sa tadašnjim potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, koji im je ponudio da sami odu ili će biti smijenjeni.

Dugogodišnji prvi policajac 17. decembra podnio je ostavku i otišao da savjetuje tadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića.

Istog dana, Peruničić je razriješen dužnosti. Nepunu godinu nakon toga, uhapšen je zbog sumnje da je prisluškivanjem kancelarije tadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Veljović je uhapšen 24. jula na Žabljaku po nalogu SDT-a, lisice na ruke stavili su mu pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja.

Terete ga da je povjerljivim informacijama pomagao šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete.

Bonus video: