U pritvoru samo Miloš Medenica

Odgođeno suđenje optuženoj grupi okupljenoj oko bivše predsjednice Vrhovnog suda i njenog sina

16552 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Moramo biti strpljivi: Medenica i Begović, Foto: Luka Zekovic
Moramo biti strpljivi: Medenica i Begović, Foto: Luka Zekovic

Specijalno vijeće sutkinje Nade Rabrenović ukinulo je pritvor optuženom Vojinu Perunoviću, na predlog njegovog pravnog zastupnika, advokata Miloša Vuksanovića.

Postupak protiv Perunovića za krijumčarenje šverca cigareta, početkom jula spojen sa procesom koji se vodi protiv optužene grupe okupljene oko Miloša i Vesne Medenice, bivše predsjednice Vrhovnog suda.

U podgoričkom Višem sudu odgođeno je juče suđenje toj ekipi, zbog, kako je saopšteno, opravdanog odsustva advokata Gorana Petrovića.

“Konačno smo došli do neke mikro pravde, i nakon dugo vremena, Vojin Perunović je pušten iz pritvora da se dalje brani sa slobode. Ovakvu odluku suda očekivao sam i ranije. Perunović je ipak bio previše u pritvoru. Odluka suda je jedina koja se mogla očekivati”, kazao je Vuksanović.

Dodao je da mu ne može biti izrečena kazna, čak i da bude osuđen.

“Vjerujte da mu ne može biti izrečena ona kazna koju je već proveo u pritvoru. Mislim da je prevazišao davno, ako uopšte bude osuđen za ono što mu se stavlja na teret”, izjavio je advokat.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon još jednog odloženog glavnog pretresa, branilac okrivljene Vesne Medenice, advokat Zdravko Begović, rekao je da je normalno da u predmetima s velikim brojem okrivljenih dolazi do odlaganja glavnih pretresa.

“Moramo biti svjesni činjenice da u predmetima gdje je veliki broj okrivljenih, a samim tim i veliki broj advokata, često dolazi do odlaganja glavnih pretresa i to iz objektivnih razloga. Mi ne možemo uticati da li će neko biti bolestan”, kazao je Begović.

Osvrnuo se i na dalje trajanje pritvora Miloša Medenice.

“Ostao je u pritvoru još samo Miloš Medenica. Računam da će odbrana preduzeti sve moguće pravne radnje da se i njemu ukine pritvor, jer objektivno pritvor mu traje suviše dugo. Koliko sam shvatio, ponudiće se jemstvo i smatram da će Viši sud, nakon proteka vremena, ukinuti pritvor Milošu Medenici i na taj način nekako relaksirati postupak. Pretpostavljam da ovaj sudski postupak neće ići baš onako kako laička javnost misli. Postoji puno predloga odbrane i puno procesnih uslova koji moraju biti zadovoljeni da bi se glavni pretres održao. Dakle, moramo biti strašno strpljivi”, kazao je advokat Begović.

Na novinarsko pitanje da li je čudno ili samo slučajnost što se suđenja odlažu zbog nedolaska jednog i dva okrivljena, Begović je kazao da to nije baš neuobičajeno u Višem sudu u predmetu gdje je veliki broj okrivljenih.

“Nije suština odbrane da se odlaže glavni pretres. Postoje objektivne okolnosti koje utiču. Suština odbrane je da se sudi zakonito i da pritvori traju u skladu sa Evropskom konvencijom i stavom Evropskog suda u tim razumnim rokovima, a ne neosnovano dugo. To je suština odbrane, a ne da dezavuiše postupke. Nismo mi išli ka tom principu od podizanja optužnice, da protekne tri godine, kako bi okrivljeni bili pušteni po sili zakona. Mi smatramo da ne postoji predmet koji se za tri godine ne može presuditi i upravo zbog toga smatramo da ne treba ni te rokove povećavati, odnosno ne treba proširivati odnosno brisati onaj rok od tri godine. Vidim da je to aktuelno u javnosti i da je ministar pravde najavio takvu izmjenu. Smatram da takva izmjena nema uporište i da je to u suprotnosti sa Evropskom konvencijom. Okrivljenima se mora suditi u razumnom roku. Zamislite situaciju da se vodi postupak protiv nekog okrivljenog i da traje osam godina i da se toliko dugo nalazi u pritvoru. Pa nije problem u okrivljenom koji je u pritvoru, nego je problem u sudu koji ne može za takav duži vremenski period da donese jednu takvu odluku”, izjavio je advokat.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i firme “Kopad Company”, za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teške tjelesne povrede i sprečavanje dokazivanja.

Miloš Medenica tereti se da je u 2019. godini stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali njegova majka Vesna i drugi okrivljeni, s ciljem šverca cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Navodi se da je, u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita carinskim službenicima.

Bonus video: