Izručenje okrivljenih odgodilo suđenje Kašćelanu i ostalima

Prema optužnici, Kašćelanova kriminalna grupa pet dana pratila je kretanje i navike Stanišića, a potom su ga oteli i ubili u noći između 2. i 3. avgusta 2020. godine

9882 pregleda 7 komentar(a)
Sude mu zbog organizovanja ubistva Stanišića: Kašćelan, Foto: BORIS PEJOVIC
Sude mu zbog organizovanja ubistva Stanišića: Kašćelan, Foto: BORIS PEJOVIC

Za 13. mart u podgoričkom Višem sudu odgođen je početak suđenja Slobodanu Kašćelanu i još 13 okrivljenih, kojima se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo Nikole Stanišića, na podmukao način i teško ubistvo putem pomaganja.

Samostalna savjetnica za odnose sa javnošću tog suda Marija Raković kazala je Vijestima da je glavni pretres odgođen jer se čeka izručenje dva okrivljena - sa Kosova i iz Francuske.

Osim Kašćelana, optužnicom su obuhvaćeni i navodni šef kavačkog klana Radoje Zvicer iz Kotora, i njegovi sugrađani Dragan i Milan Knežević, Krsto Maroš i Miloš Radonjić, zatim Srđan Jurišević iz Tivta, Nikšićani Radoje Živković, Vladimir Vučković i Zdravko Perunović, Podgoričani Milan Vujotić, Aleksandar Dragićević, Zoran Kažić i Darko Prelević iz Pljevalja.

Prema optužnici, Kašćelanova kriminalna grupa pet dana pratila je kretanje i navike Stanišića, a potom su ga oteli i ubili u noći između 2. i 3. avgusta 2020. godine.

U tom spisu Specijalnog državnog tužilaštva Kažić i Dragićević su 27. jula 2020. godine kamerama i dvogledima koje im je obezbijedio Radoje Zvicer počeli da osmatraju kuću Stanišića i njegovo kretanje, i na osnovu tih informacija odredili su kada i gdje je najpovoljniji trenutak da presretnu i otmu žrtvu.

Navode i da je Milan Knežević 1. avgusta oko 16 sati javio Kažiću, a ovaj ostalim pripadnicima grupe, da je Stanišić motociklom krenuo od kuće putnim pravcem Kotor - Trojica - Vrmac.

Na kolskom putu prema tvrđavi Vrmac iz zasjede su ga presreli Vučković, Jurišević i Radonjić, a potom i udarili metalnom šipkom po glavi i oborili na zemlju, zatim vezali konopom i ubacili u “BMW”.

U optužnici piše da su po unaprijed napravljenom planu krenuli prema Njegušima, a da je tokom čitave vožnje do odredišta Kašćelanova ekipa mučila Stanišića kako bi im dao šifru svog kriptovanog telefona i odao planove rivalskog škaljarskog klana. Po uputstvu Kašćelana, grupa je Stanišića vratila u mjesto Mirac, gdje je ubrzo stigao Kašćelan u pratnji Perunovića.

Kako se navodi u optužnici, sa Stanišića su skinuli svu odjeću, a potom pod batinama od njega tražili da im otkrije za koga radi, gdje su štekovi i oružje škaljaraca.

U noći između 2. i 3. avgusta predočili su Stanišiću da neće dočekati dan i uslišili molbu žrtve da se pomoli. Upravo u trenutku dok se molio, u glavu su ispalili više hitaca, piše u optužnici.

Bonus video: