Cetinje: Uhapšena jedna osoba zbog sumnje za nezakonito izdavanje dozvola za oružje, oduzeto 13 komada oružja

Iz Uprave policije su zvanično potvrdili informacije koje su Vijesti jutros objavile o policijskoj akciji na Cetinju

68334 pregleda 75 reakcija 55 komentar(a)
Oduzeto oružje, Foto: Uprava policije
Oduzeto oružje, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 19.01.2024. 11:08h

U jutrošnjoj akciji na Cetinju uhapšen je službenik Filijale za upravne poslove, državljanstva i strance u prijestonici Marko Pejaković (51), a sumnjiče ga da je nezakonito izdavao dozvole za oružje, zloupotrijebivši službeni položaj.

Krivična prijava podnijeta je i protiv bivše načelnice Područne jedinice za upravne poslove, državljanstva i strance na Cetinju Olivera Krivokapić (63), zbog istog krivičnog djela, saopšteno je iz Uprave policije.

Iz te institucije zvanično su potvrdili informacije koje su Vijesti jutros objavile o policijskoj akciji na Cetinju.

U saopštenju UP piše da su službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga su u nastavku nacionalne akcije "Browing", jutros pretresli više lokacija na Cetinju i drugim gradovima Crne Gore i tom prilikom je oduzeto 13 komada vatrenog oružja i municije.

"Od toga osam komada dugocijevnog vatrenog oružja, četiri komada kratkocijevnog vatrenog oružja, jedna cijev i 804 komada municije. Zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju, policija je lišila slobode službenika zaduženog za poslove izdavanja oružnih listova u Filijali za upravne poslove, državljanstva i strance na Cetinju M.P. (51), dok je krivična prijava u redovnom postupku podnijeta protiv bivše načelnice Područne jedinice za upravne poslove, državljanstva i strance na Cetinju O.K (63), zbog istog krivičnog djela", ističe se u saopštenju UP.

U saopštenju se dodaje da se sumnja da su O.K i M.P, od 2019. do 2022. godine, protivpravnim iskorištavanjem službenog položaja, a postupajući suprotno odredbama člana 13 Zakona o oružju, izdali odobrenja za nabavku oružja za tri osobe V.V., B.V. i E.M., od kojih je oružje oduzeto, kao i drugim osobama, čime su im omogućili nabavku 28 komada vatrenog oružja, suprotno zakonskim propisima, gdje je za sada utvrđeno da su u 17 odvojenih predmeta i slučajeva, postupali nezakonito.

"Istraga se vodi u odnosu na desetine predmeta u kojima su postupala osumnjičena lica", kazali su iz Uprave policije.

"Vijesti" su jutros objavile da se na Cetinju sprovodi akcija Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK), usmjerena na otkrivanje slučajeva zloupotrebe službenog položaja, te da su pretresi na više lokacija, kao i da policajci pretresaju službenike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koji su navodno nezakonito izdavali dozvole za nošenje oružja za više osoba.

Bonus video: