Viši sud: Radimo zakonito i u slučaju Mila Božovića

Reagovali na navode advokata pritvorenog predsjednika Opštine Budva

6950 pregleda 4 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Sva sudska rješenja donose se u zakonskim rokovima pa tako i ona koja se tiču pritvorenog predsjednika Opštine Budva Mila Božovića.

To između ostalog piše u reagovanju Višeg suda u Podgorici, na navode Božovićeve odbrane, advokata Bojane Franović Kovačević i Danila Mićovića.

Franović Kovačević i Mićović su ranije dostavili podnesak vanraspravnom vijeću Višeg suda u Podgorici, sudijama Vesni Kovačević, Zoranu Radoviću, Sanji Čakanović i Amiru Đokaju, u kojem su predložili da donesu rješenje kojim će ukinuti pritvor Božoviću.

"Povodom obraćanja javnosti branilaca okrivljenog M. B., Bojane Franović i Danila Mićovića, a vezano za rješenje o produženju pritvora protiv navedenog lica, u cilju istinitog informisanja javnosti ukazujemo da se okrivljeni nalazi u pritvoru koji je određen rješenjem sudije za istragu ovog suda od 14.04.2023. godine, a redovno produžavan u istrazi, te nakon podizanja optužnice redovno produžavan i 15.09.2023. godine, 13.10.2023. godine, 10.11.2023. godine, 12.12.2023. godine i 12.01.2024. godine. Sva rješenja se donose u zakonom propisanim rokovima i po istima branioci izjavljuju žalbe. Rješenje koje se pominje u obraćanju javnosti je donijeto 12.01.2024. godine, a navodi da ga je okrivljeni morao dobiti istog dana nisu tačni, jer okrivljeni i branioci odluku ne mogu dobiti odmah, potrebno je da se ista napiše, otpremi i primi od strane okrivljenog i branilaca, a pomenuta odluka otpremljena je dana 19.01.2024. godine", ističe se u reagovanju Višeg suda.

Iz te institucije su dodali da na svako rješenje branioci izjavljuju žalbu, koja se može otpremiti Apelacionom sudu, ne onda kada Viši sud to samovoljno odluči, već onda kada se vrate sve dostavnice o urednom uručenju.

"Rješenje od 12.12.2023. godine je administrativno vraćeno iz Apelacionog suda upravo zato što dostavnica za jednog branioca nije bila uredna, pa su navodi da Viši sud namjerno ne šalje izjavljene žalbe neistina, koju je lako prepoznati uvidom u sudske spise. Navodi da NN lica u Višem sudu u Podgorici po nalogu predsjednika suda vrše krivična djela, 'kako to odbrana osnovano sumnja', odnosno da se netačno izvještavaju sudije, i da sudije uopšte ne donose ove odluke, nego neko drugi, valjda predsjednik suda, do te su mjere besmisleni da ih ne treba ni komentarisati, a odbrani je svakako poznato da je predsjednik suda zbog postupanja kao sudija za istragu izuzet od postupanja u ovom predmetu nakon podnošenja optužnice", piše u reagovanju Višeg suda.

U podgoričkom Višem sudu, pred vijećem kojim predsjedava sutkinja Kovačević, za danas je zakazana kontrola optužnice protiv kriminalne grupe kojoj navodno pripada i Božović.

Božović je uhapšen u aprilu 2023. godine.

Pet mjeseci kasnije Specijalno državno tužilaštvo je Višem sudu u Podgorici dostavilo optužnicu protiv Božovića i takozvanog policijskog narkokartela, čije članove terete za više krivičnih djela.

Osim predsjednika Opštine Budva na spisku optuženih su i navodni vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, odbjegli policajac Ljubo Milović, uhapšeni pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, nekadašnji policajac Mileta Ojadnić...

Prema tvrdnjama tužilaštva, dio te policijske kriminalne organizacije su i Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Milan Popović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić, Filip Zindović (koji se ranije prezivao Kljajević) i Dražen Milović.

Tužilaštvo pojedince u toj grupi, između ostalog, tereti za šverc 4,3 tone kokaina, za pranje oko 7.000.000 eura, ali i za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja...

Bonus video: