SDT traži da se protiv Božovića i ostalih okrivljenih potvrdi optužnica, branioci da se postupak obustavi

"Smatram da su svi dokazi pribavljeni u skladu sa zakonom i Evropskoj konvenciji za međunarodnu saradnju sa dopunskim protokolom...", rekao je državni tužilac Jovan Vukotić. "Predlažem sudu da odluči da nema mjesta optužbi i da se krivični postupak obustavi jer nema dokaza da je Milo Božović osnovano sumnjiv", kazao je advokat Jovanović

55351 pregleda 20 reakcija 15 komentar(a)
Knežević i advokat Đukanović dolaze u Viši sud, Foto: Boris Pejović
Knežević i advokat Đukanović dolaze u Viši sud, Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je vanraspravnom vijeću Višeg suda u Podgorici da potvrdi optužnicu protiv Mila Božovića i ostalih okrivljenih.

Državni tužilac Jovan Vukotić, upućen na rad u specijalno tužilaštvo, kazao je da su svi dokazi prikupjeni na zakonit način.

"Smatram da su svi dokazi pribavljeni u skladu sa zakonom i Evropskoj konvenciji za međunarodnu saradnju sa dopunskim protokolom, koji je u skladu sa članom 9. Ustava Crne Gore, koji ima primat nad domaćim zakonodavstvom. Predlažem da se optužnica potvrdi", rekao je Vukotić.

Na prethodnom odloženom ročištu početkom decembra, sudija je rekla da od stručne službe IKT-a Sudskog savjeta Crne Gore, još nije dobijen SKY materijal i dalje nije obrađen programom koji bi i odbrani omogućio da ima jednak pristup tom materijalu.

Sredinom septembra prošle godine, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je podiglo optužnicu protiv takozvanog policijskog narko kartela, kojom je obuhvatilo 21 osobu, među kojima je i Božović - optužen za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge, ali i policijski funkcioner Dejan Knežević kome će se eventualno suditi za odavanje tajnih podataka i zloupotrebu službenog položaja.

Dejan Knežević
Dejan Kneževićfoto: Boris Pejović

Branioci okrivljenih su kao dominantan predlog istakli da se obustavi krivični postupak, jer nema mjesta optuženju, zato što ne postoji dokazi da su počinili krivična djela. Bilo je i pojedinih predloga, da se optužnica vrati SDT-u na dopunu istrage.

Branilac okrivljenog Mila Božovića, advokat Miroje Jovanović rekao je da je sudu primjedbe na optužnicu dostavio u pismenoj formi, te da će uz to, dostaviti još 20 dokumenata.

"Predlažem sudu da odluči da nema mjesta optužbi i da se krivični postupak obustavi jer nema dokaza da je Milo Božović osnovano sumnjiv“, kazao je Jovanović.

Dodao je da je za bolje razrešenje, potrebno da se optužnica vrati kako bi se zapaženi nedostaci otklonili ili pak da bi se optužnica dopunila. On je potom prešao na, kako je rekao, konkretne nedostatke.

"Osnovni uslov da bi se potvrdila optužnica, je da nije bilo propusta u istrazi. Specijalni tužilac uopšte nije provjeravao navode odbrane. SDT je odbio da se u istrazi pribave transkripti sa nedavnih sjednica Odbora za bezbjednost, odnosno iz 'gluve sobe' na kojima je Božović učestvovao i imao izlaganje. Veoma važno je da istaknem. Zbog čega nije pribavljeno izlaganje iz 'gluve sobe', sa sjednica Odbora za bezbjednost", pitao je Jovanović.

Dodao je da je SDT pokušao da svoje tvrdnje pretoči u dokaze.

"To se odnosi na navodnu identifikaciju brojeva. Ako je zabilješka SDT-a kao dokaz, doći ćemo u apsurdnu situaciju da je i optužnica dokaz. U optužnici nema dovoljno dokaza za osnovanu sumnju. Odbrana Mila Božovića se mogla provjeriti uvidom u druge predmete o najobičnijim čitanjem iz dnevne štampe", naveo je Jovanović.

Potom se osvrnuo na navodnu identifikaciju okrivljenih.

"Tužilac je uzeo jednu komunikaciju navodno jednog lica sa samim sobom; 'Ej, kako si tetak'. Materijal koji se tiču odnosa Mila Božovića sa ostalim optuženim, tužilac je pred ovim vijećem rekao da je sve materjale pročitao. Tužilac je sam sebe doveo u kontradiktornost. Mogao je tužilac da donese zaključak da se oni međusobno ne podnose. Prema tim dokazima iz komunkacija, ne samo da nema grupe, već su jedni drugima neprijatelji. Govorim o grupi Mila Božovića. Kako ovo tužilac nije pročitao. Istraga nije zakonito sprovedena. Odbrana traži da se pribavi što je govorio Milo Božović u gluvoj sobi o ostalim optuženima. Božović je sve rekao na javnim sjednicama Odbora za bezbjednost. Odbrana ne može pribaviti što je rekao u 'gluvoj sobi' ali tužilac može. Božović je sve vrijeme nezakonito praćen od ANB-a", kazao je Jovanović.

Advokat Dragoljub Đukanović, branilac Ljuba Milovića, rekao je da ovaj krivični postupak treba obustaviti.

"Smatram da ovaj postupak treba obustaviti jer nema dokaza da su svi optuženi osnovano sumnjivi", kazao je on.

Prvi sporan dokaz za branioca, su službene zabilješke MUP-a Crne Gore.

"Prvi sporan dokaz su službene zabilješke koje je pravio MUP Crne Gore, koji je sebi dao za pravo da identifikuje navodne korisnike navodnih komunikacija. Dajte mi jedan podatak da je od bilo koga oduzet jedan telefon ili jednu kutiju u kojoj je bio zapakovan telefon. Toga nema. Mislim da sve ove dokaze morate izdvojiti kao pravno nevaljane. Tu je tačka. Ne postoji način da se eksel tabela nazove originalom i da se sudi na tom osnovu. Svi bi mogli da pišemo dan i noć i da sastavljamo eksel tabele. Tražim original eksel tabelu, tražim server i lice koje je to uradilo. Mi imamo samo kopiju nečega što se zove eksel tabela i ne može se ispitati. Ne može biti dokaz ono što nije u originalu i što se ne može ispitati. Ovo je sasvim dovoljno da se obustavi krivini postupak", naglasio je Đukanović.

SDT podiglo je optužnicu protiv 21 okrivljenog - Mila Božovića, Radoja Zvicera, Ljuba Milovića, Dejana Kneževića, Milete Ojadnića, Ivana Stamatovića, Nebojše Bugarina, Petra Lazovića, Milana Popovića, Miloša Mišurovića, Marka Novakovića, Ivana Nikolića, Gorana Stojanovića, Božidara Jabučanina, Aleksandra Kekovića, Vladimira Bajčete, Tihomira Adžića, Filipa Zindovića (Kljajević), Darka Kneževića, Dražena Milovića, Ivana Mijatovića.

Tužilaštvo pojedince u toj grupi, između ostalog, tereti za šverc 4,3 tone kokaina, za pranje oko 7.000.000 eura, ali i za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja...

U dijelu tužilačkih spisa navodi se da je Ivan Mijatović u jednoj turi obezbijedio da se 100 kilograma kokaina u vlasništvu Mila Božovića, sigurno prenese od luke u Lisabonu do grada Costa da Caparica u Portugalu.

Prema dokumentima tužilaštva, još jedna osoba bila je uključena u taj slučaj, a njen identitet pokušavaju da utvrde i putem poruka Skaj aplikacije koju su svi osumnjičeni koristili.

U istim dokumentima objašnjava se da je ta treća osoba, 9. maja 2020. godine, oko trideset minuta nakon ponoći, sa broda “MSC Fantazija”, koji se nalazio usidren u luci u Lisabonu, spustila šest torbi narandžaste boje, u kojima se nalazilo 100 pakovanja kokaina.

“Na način što je lice koje je na kriptovanoj aplikaciji ‘SKY ECC’ koristilo pin TL9TOH, postupajući po naredbi okrivljenog Mila Božovića, 09.05.2020. godine, oko 00.30 časova, sa broda ‘MSC Fantazija’, koji se nalazio usidren u luci u Lisabonu, spustilo šest torbi narandžaste boje, u kojima se nalazilo ukupno 100 pakovanja opojne droge kokain”, navodi se u tužilačkim spisima. SDT tvrdi da je taj kokain bio Božovićev i da ga je čamcem preuzela zasada nepoznata osoba:

“Po nalogu okrivljenog Mijatović Ivana, a koji je postupao po naredbama okrivljenog Mila Božovića. Nakon čega je okrivljeni Mijatović Ivan, takođe postupajući po naredbi okrivljenog Mila Božovića, istog dana navedenu opojnu drogu kokain prevezao na sigurnu lokaciju u Lisabonu, a potom dana 11. 05. 2020. godine predmetnu opojnu drogu prevezao sa te lokacije na drug sigurnu lokaciju u gradu Costa da Caparica, a sve u cilju dalje neovlašćene prodaje za račun okrivljenog Mila Božovića”, piše u spisima.

Jovanović: Kako tužilac nije vidio da su jedni drugima neprijatelji?

U podnesku koji je sudu dostavio branilac Mila Božovića, advokat Jovanović, između ostalog, piše da je SDT ignorisalo čitav set dokaza koji se odnose upravo na predmet optuženja, odnosno na njihove tvrdnje o aktivnostima tog političara u Odboru za bezbjednost.

"Ovo direktno ukazuje na činjenicu da tužilaštvo nije prikupljalo dokaze u korist odbrane - a što je bilo dužno, posebno imajući u vidu činjenicu da se predmetni dokazi odnose direktno na inkriminaciju", piše u podnesku advokata Miroja Jovanovića.

Dodaje se i da je Božović prilikom sastavljanja pitanja za sjednice tog skupštinskog tijela imao pomoć i asistenciju, odnosno svojevrsnog savjetnika koji je jedan od trenutnih najviših policijskih funkcionera Ministarstva unutrašnjih poslova.

Jovanović je u sudnici rekao da je SDT svoje tvrdnje pokušao da pretoči u dokaze:

"Ako je zabilješka SDT-a kao dokaz, doći ćemo u apsurdnu situaciju da je i optužnica dokaz. U optužnici nema dovoljno dokaza za osnovanu sumnju. Odbrana Mila Božovića se mogla provjeriti uvidom u druge predmete i najobičnijim čitanjem iz dnevne štampe", naveo je Jovanović.

Potom se osvrnuo na navodnu identifikaciju okrivljenih.

"Tužilac je uzeo jednu komunikaciju navodno jednog lica sa samim sobom; 'Ej, kako si tetak'... Tužilac je pred ovim vijećem rekao da je sve materijale pročitao. Tužilac je sam sebe doveo u kontradiktornost. Mogao je tužilac da donese zaključak da se oni međusobno ne podnose. Prema tim dokazima iz komunkacija, ne samo da nema grupe, već su jedni drugima neprijatelji. Govorim o grupi Mila Božovića. Kako ovo tužilac nije pročitao?", kazao je Jovanović.

On je ocijenio da istraga nije zakonito sprovedena i tražio da se pribavi što je Božović govorio u gluvoj sobi o ostalim optuženima.

"Božović je sve rekao na javnim sjednicama Odbora za bezbjednost. Odbrana ne može pribaviti što je rekao u 'gluvoj sobi', ali tužilac može. Božović je sve vrijeme nezakonito praćen od ANB-a", kazao je Jovanović.

Radović: Tužilaštvo tovari sud predmetima

Advokat Marko Radović, branilac okrivljenih Radoja Zvicera, Darka Kneževića, Božidara Jabučanina i Ivana Mijatovića, kazao je da je očekivao od specijalnog tužioca da će nešto više reći "jer optužnica ne sadrži konkretizaciju".

"Skaj komunikacija ne može da se koristi kao dokaz. Čvrsto i dalje stojim i sve više sam u pravu. Komunikacije se moraju konkretizovati. Tužilac uopšteno navodi u optužnici da su optuženi komunicirali i da je droga njihova. Mora se navesti da između koga i kada. To nije tačno. Teret dokazivanja je na tužiocu, jer je takav zakon. Ove komunikacije su stigle u SDT-u prije tri godine. Tužilaštvo nije dalo objašnjenje za krivična djela koja su izvršena u inostranstvu. Za Zvicera se navodi u optužnici da je saizvršilac u svakom krivičnom djelu što se tiče droge, a nije član kriminalne organizacije. Sada imam novu optužnicu da je Zvicer osnovao kriminalnu organizaciju za distribuciju droge iz Ekvadora i to radnjama koje se tiču iz ove optužnice. Ko se ovdje snađe, ja ću natjerati sve moje branjenike da priznaju sva krivična djela. Tužilac proizvoljno tvrdi da su se okrivljeni bavili prenosom droge iz Ekvadora. Ko će ovo da sudi", pitao je Radović i dodao:

"Tužilaštvo tovari sud predmetima. I tovari na brod koji se nakrivio jer je pred kolapsom zbog broja predmeta i nedostatka kapaciteta", rekao je Radović danas na ročištu.

Predlložio je da se optužnica vrati na dopunu istrage.

Franović Kovačević: Vijeće da odbije optužbu

Advokatica Bojana Franović Kovačević, branilac okrivljenih Mila Božovića, Ljuba Milovića, Ivana Stamatovića i Nebojše Bugarina, rekla je da Skaj komunikacija, kao jedini dokaz u ovom predmetu, nije pribavljena po domaćem zakonodavstvu.

"Činjenica je da je materijal koji proizilazi iz skaj komunikacija, ne mogu biti dokaz", kazala je ona.

Potom se osvrnula na Europol i Euro džast, i po kojem osnovu i u koju svrhu su dostavljeni podaci.

"Postoji nešto što se zove ugovor Crne Gore sa Europolom i Eurodžastom. Postupak istrage SDT je otvorio na osnovu podataka Europola, a potom ih osnažio na osnovu podataka Eurodžasta, da imaju snagu dokaza. Oblast saradnje je definisana isključivo kao informacije. U skladu sa konvencijom iz Budimpešte napravljena je gradacija između informacije, podataka i dokaza, a ne da informacije bude kao dokaz jer one to nisu", istakla je Franović.

Dodala je da se Božović nalazi u pritvoru, te zamolila sud da uzme u obzir svu argumentaciju odbrane.

"Jedino što vijeće može da uradi je da odbije optužbu. I da sud postavi standard kako treba optužba da izgleda", navela je Franović Kovačević.

Božović: Optužnica besmislena i napravljena iz političkog motiva

Optuženi Božović u obraćanju sudu je kazao da je ova optužnica besmislena i da je napravljena i iz političkog motiva.

Istakao je da ga SDT i tužilac Jovan Vukotić, povezuje neosnovano sa kavačkim klanom koji mu je, kako je naveo, ubio tri bliska prijatelja.

Naveo je da kada je bio u skupštinskom Odboru za bezbjednost njegov saradnik, konsultant je tada bio šef SPO Predrag Šuković.

"On je moj prijatelj. Bio mi je konsultant, ja se prije toga nikad nisam bavio bezbjednošću. Imam plavu svesku, koju vam je dao moja advokat, u njoj je moj i rukopis Šukovića. On me je uputio ko je ko u policiju i ko kome pripada. Ovdje su mediji i zbog javnosti ne želim da se izvuče iz konteksta da loše govorim za njega", kazao je Božović.

Bonus video: