Većina građana smatra da su tužioci skloni korupciji

Više od trećine građana ima donekle negativan ili veoma negativan stav prema radu Državnog tužilaštva

26671 pregleda 116 reakcija 64 komentar(a)
Što je ispitanik stariji, u većoj mjeri smatra da je većina tužilaca podložna korupciji (ilustracija), Foto: Shutterstock
Što je ispitanik stariji, u većoj mjeri smatra da je većina tužilaca podložna korupciji (ilustracija), Foto: Shutterstock

Više od 96 odsto ispitanika saglasno je sa stavom da organizovani kriminal predstavlja problem u Crnoj Gori, dok njih 94,7 isto tvrdi i za korupciju.

To pokazuju rezultati ankete “Percepcija Državnog tužilaštva u Crnoj Gori”, koju je za potrebe Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) uradila specijalizovana agencija za istraživanja “Defacto”.

“Kumulativno, 94,7% ispitanika je saglasno sa stavom da je korupcija problem u Crnoj Gori, a 96,3% isto tvrdi u pogledu organizovanog kriminala... U poređenju sa rezultatima prethodnih talasa, uočavamo da je u porastu broj ispitanika i ispitanica koji korupciju i organizovani kriminal smatraju problemom”, navodi se tekstu.

U blagom je padu, piše, broj ispitanika koji smatraju da se Tužilaštvo upješno bori protiv korupcije, u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.

“Kumulativno, 41,2% ispitanika smatra da se Tužilaštvo uspješno bori protiv ove pojave, dok nešto više od polovine ispitanika i ispitanica (54,6%) tvrdi suprotno”.

Prema istraživanju, kumulativno, većina građana smatra da je većina tužilaca podložna korupciji. Tako su odgovorili na pitanja o broju tužilaca umiješanih u koruptivne aktivnosti.

“Nešto više od jedne četvrtine (26,1%) smatra da je većina tužilaca podložna korupciji, skoro jedna trećina (32,2%) smatra da je određen broj podložan... Što je ispitanik stariji, u većoj mjeri smatra da je većina tužilaca podložno korupciji”, dodaje se tekstu.

Povjerenje u SDT i Novovića

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i šef te institucije Vladimir Novović imaju najveće povjerenje javnosti, navodi se u istraživanju.

“Većina ispitanika podržava rad glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića (54,8%), što je porast u odnosu na prethodnu godinu (2022. godine - 44,1%)... Najveće povjerenje među građanima uživa Specijalno državno tužilaštvo kome donekle ili u potpunosti vjeruje 55,1% ispitanika (2022. godine - 42,7%). Vrhovnom državnom tužilaštvu u potpunosti iil donekle vjeruje skoro polovina (49,6%) ispitanika i ispitanica (2022. godine - 42,6%). U Više državno tužilaštvo u Podgorici donekle ili u potpunosti vjeruje 46,6% ispitanika i ispitanica (2022. godine - 38,2%), u Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju 41,4% (2022. godine - 34,3%) dok u osnovna državna tužilaštva u potpunosti ili donekle vjeruje 45,6% ispitanika i ispitanica (2022. godine - 39,6%)”, stoji u anketi.

Rezultati iz ovog talasa istraživanja, dodaje se u tekstu, pokazuju da skoro jedna trećina ispitanika (32,5%) ima veoma pozitivan ili donekle pozitivan opšti stav prema Državnom tužilaštvu, dok nešto više od jedne trećine navodi da ima donekle negativan ili veoma negativan stav (36%).

“Kada uporedimo podatke kroz godine, može se primijeniti trend koji ukazuje na pad broja ispitanika i ispitanica koji imaju veoma pozitivan ili donekle pozitivan opšti stav prema Državnom tužilaštvu: 2020, (52,6%), 2021, (40,2%), 2022, (44,5%) i 2023. godine (32,5%)”.

Autori podsjećaju da opšti stavovi o Državnom tužilaštvu predstavljaju ključan aspekt pravosudnog sistema i odražavaju duboke društvene i političke dinamike unutar zemlje.

Državno tužilaštvo, piše, ima ključnu ulogu u ostvarivanju pravde, borbi protiv kriminala i očuvanju vladavine prava, zbog čega stavovi građana, institucija i političkih aktera prema tom organu utiču na njegovu efikasnost, transparentnost i integritet.

Obavještavajte građane o pozitivnim promjenama

Na osnovu navedenih nalaza istraživanja, autori preporučuju jačanje borbe protiv korupcije, nezavinosti i profesionalizma u radu, transparentnosti i informisanosti građana, kao i bolju saradnju sa civilnim društvom.

“Imajući u vidu visok procenat građana koji smatraju da je korupcija problem u Crnoj Gori, Državno tužilaštvo treba da intenzivira svoje napore u borbi protiv korupcije. Ovo uključuje efikasno procesuiranje slučajeva korupcije, saradnju sa relevantnim institucijama i aktivno učešće u prevenciji korupcije. Tužilaštvo može nastojati da u svojim nastupima naglašava pozitivne promjene u ovom domenu, da se trudi da građanima predstavi stanje kako je bilo ranije a kako sada, kako bi fokus zaista bio na pozitivnim promjenama. Angažovanje eksperata koji mogu pomoći u formulisanju ovakvih PR poruka moglo bi značajno doprinijeti rastu povjerenja u Državno tužilaštvo”, navodi se u preporuci koja se tiče borbe protiv korupcije.

Bonus video: