Policajcu Goranu Stojanoviću novi pritvor

Goran Stojanović, službenik potražne službe Odjeljenja bezbjednosti Podgorica uhapšen je 17. marta prošle godine u velikoj operaciji SDT-a i Specijalnog policijskog odjeljenja protiv grupe bivših i sadašnjih službenika UP, za koje se vjeruje da su godinama radili za mafiju

54404 pregleda 74 reakcija 15 komentar(a)
Stojanović (arhiva), Foto: Luka Zeković
Stojanović (arhiva), Foto: Luka Zeković

Službenik podgoričke policije Goran Stojanović, optužen da je bio dio takozvanog "policijskog kartela", nakon deset mjeseci pritvora uhapšen je ponovo u petak veče na izlazu iz spuškog zatvora zbog novog postupka Specijalnog državnog tužilaštva.

Prema podacima "Vijesti", Stojanoviću je vijeće Apelacionog suda ukinulo pritvor, koji mu je bio određen zbog optužbi da je zloupotrebom službenog položaja odavao povjerljive informacije i podatke kriminalnoj organizaciji, kojom su rukovodili Kotoranin Radoje Zvicer i službenik policije Ljubo Milović.

Odluka o ukidanju pritvora za Stojanovića donijeta je u danu kada je održano maratonsko ročište za kontrolu optužnice pred Specijalizovanim vijećem Višeg suda u Podgorici, koja je podignuta protiv 21 osobe, među kojim su i gradonačelnik Budve Milo Božović, tajni agent Petar Lazović ali i bivši pomoćnik direktora UP Dejan Knežević...

SDT tu kriminalnu organizaciju, među kojima su osim Stojanovića optuženi još i bivši i sadašnji službenici UP - Mileta Ojdanić, Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Milan Popović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić i Ivan Mijatović, tereti za šverc 4,3 tone kokaina, pranje oko 7.000.000 eura, ali i za izazivanje opšte opasnosti, nedozvoljeno držanje oružja, zloupotrebu službenog položaja...

Optužnicom, koja je Višem sudu predata polovinom septembra prošle godine, obuhvaćeni su još i Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Filip Zindović (Kljajević) i Dražen Milović.

Goran Stojanović, službenik potražne službe Odjeljenja bezbjednosti Podgorica uhapšen je 17. marta prošle godine u velikoj operaciji SDT-a i Specijalnog policijskog odjeljenja protiv grupe bivših i sadašnjih službenika UP, za koje se vjeruje da su godinama radili za mafiju.

Protiv Stojanovića je SDT do sada dostavilo dvije optužnice - prva je predata Višem sudu u Podgorici početkom avgusta 2023. godine, zbog optužbi da je odavao podatke iz sistema Uprave policije okrivljenom pripadniku kavačkog klana Milanu Vujotiću i odbjeglom Radoju Zviceru.

Prema toj optužnici, on je podatke o kretanju policijskih patrola prosljeđivao Vujotiću, te je na taj način kako navodi SDT, kriminalnoj grupi olakšao pripreme za brojne pokušaje likvidacije visokopozicioniranih pripadnika škaljarskog klana Jovana Vukotića i Jovana Jovanovića.

Specijalno državno tužilaštvo tereti Stojanovića da je tokom 2020. i 2021. godine postao pripadnik kriminalne organizacije na čijem čelu su bili odbjegli Zvicer i Vujotić.

"Stojanović je iskorišćavanjem ovlašćenja koja je imao kao zapošljeni u Upravi policije, upućivao druge policijske službenike na lokacije bezbjedne po pripadnike kriminalne organizacije, a kako bi omogućio da ostanu neotkriveni. Zadatak Stojanovića bio je da sam ili posredstvom drugih pripadnika Uprave policije prikuplja informacije o kretanju, aktivnostima i pozicijama policijskih službenika, njihovom izgledu i rasporedu službe", navodi SDT.

Podatke koje je prikupio kao službenik UP prosljeđivao je Vujotiću.

Na taj način, kako tvrde iz SDT-a, Stojanović je Vujotiću pribavio korist u vidu raspolaganja i korišćenja informacija Uprave policije, omogućavajući mu da tako dobijene podatake koristi za usmjeravanje radnji pripadnika svoje kriminalne organizacije i sticanje moći.

Stojanović je tokom saslušanja u SDT-u tvrdio nije bio član kriminalne organizacije Zvicera i Vujotića.

SDT je 20. januara prošle godine podiglo optužnicu protiv Zvicera i Vujotića, kao organizatora i članova Slobodana Kašćelana, Dragana Kneževića, Gorana Vukčevića, Igora Terzića, Danila Bakića, Stevana Kraljevića, Radovana Mujovića, Vladana Lučića, Filipa Kneževića, Ratka Živkovića, Milutina Kneževića, Miloša Jovanovića, Milutina Čotara, Vladimira Vučkovića, Dejana Rutovića i Srđana Juriševića.

Tu grupu, SDT tereti da je formirana radi vršenja neodređenog broja likvidacija, šverca oružja i zloupotrebe službenog položaja...

Tom optužnicom SDT-a navodi se da su Zvicer i Vujotić podstrekavali na ubistvo Kotoranina Jovana Jovanovića, bliskog saradnika pokojnog Vukotića, kojem se svaki trag gubi 2020. godine.

Jovan Vukotić ubijen je 8. septembra 2022. u Istanbulu.

Zbog organizacije ubistva Vukotića u toku je u Turskoj sudski postupak protiv Milana Vujotića i još 15 osoba. Vujotić je početkom novembra prošle godine pušten da se brane sa slobode, a tamošnji sud mu je odredio mjere zabrane napuštanja zemlje i obaveznog javljanja.

Bonus video: