Milović nakon puštanja na slobodu Markovića, Šukovića i Đuričkovića: Izmjene ZKP-a prijeka potreba Crne Gore

"Planirane izmjene predviđaju izuzetak od oslobađanja optuženih nakon tri godine pritvora bez prvostepene presude, i to za tačno određena krivična djela, kao i ukidanje ročista za ispitivanje i ocjenu zakonitosti i opravdanosti optužnice, što već čini dio Predloga izmjena i dopuna ZKP-a"

40370 pregleda 66 reakcija 58 komentar(a)
Milović, Foto: Luka Zeković
Milović, Foto: Luka Zeković

Ministar pravde Andrej Milović poručio je da su izmjene člana 179 Zakonika o krivičnom postupku "prijeka potreba Crne Gore".

On je to rekao komentarišući puštanje na slobodu osumnjičenog za ubistvo Saše Klikovca, Miloša Markovića i osumnjičenog za saučesništvo u tom zločinu, Miloša Šukovića zbog nedonošenja prvostepene presude u roku od tri godine.

Ministar pravde je takođe komentarisao i puštanje na slobodu Cetinjanina Miloša Đuričkovića 18. janura.

"Današnji slučaj puštanja optuženih na slobodu zbog nedonošenja prvostepene presude u roku od tri godine, kao i slučaj od prije tri dana sa istim ishodom, oba nakon upoznavanja javnosti sa mojom inicijativom da se izvrše izmjene člana 179 ZKP-a, dokazuju da je ta inicijativa prijeka potreba Crne Gore. Planirane izmjene predviđaju izuzetak od oslobađanja optuženih nakon tri godine pritvora bez prvostepene presude, i to za tačno određena krivična djela, kao i ukidanje ročista za ispitivanje i ocjenu zakonitosti i opravdanosti optužnice, što već čini dio Predloga izmjena i dopuna ZKP-a", napisao je milović na mreži X.

Dodao je dsa se izmjenama sprječava zloupotrebe zakonskog okvira i da se osiguravaju efikasnija i pravednija suđenja.

"U konačnom, rezultiraće bržim donošenjem presuda jer neće postojati zakonski osnov za zloupotrebu i neće postojati interes okrivljenih i njihovih branilaca za izmišljanje razloga za odugovlačenje suđenja", rekao je Milović.

Bonus video: