Na slobodi i škaljarci optuženi za ubistvo Klikovca

Vrijeme radi za pripadnike organizovanih kriminalnih grupa, optužene za najteža krivična djela...

10222 pregleda 23 reakcija 8 komentar(a)
Klikovac ubijen u julu 2020. godine: Uviđaj na mjestu zločina, Foto: SAVO PRELEVIC
Klikovac ubijen u julu 2020. godine: Uviđaj na mjestu zločina, Foto: SAVO PRELEVIC

Zbog nedonošenja prvostepene odluke u roku od tri godine, još dvojica optuženih kriminalaca na slobodi će čekati presudu za ubistvo. Tromost nadležnih ovog puta iz pritvora je “izvela” škaljarce Miloša Markovića i Marka Šukovića, optužene za ubistvo Podgoričanina Saše Klikovca.

Da im je pritvor ukinut juče je za “Vijesti” potvrdio pravni zastupnik Markovića, advokat Damir Lekić.

Markovića Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjiči da je 18. jula 2020. godine u Zeti likvidirao Klikovca. Šukoviću na teret stavljaju da je upravljao automobilom iz kog je Marković pucao u Podgoričanina.

Za ubistvo Klikovca, koji je slovio za čovjeka bliskog kavačkom kriminalnom klanu, osim Markovića i Šukovića optuženi su Ivan Milačić i Predrag Vukadinović.

Sva četvorica su, prema policijskim spisima, pripadnici organizovane kriminalne grupe škaljarski klan.

Osim njih optužen je i Jovan Milković (68), koji odgovara za nedozvoljeno držanje oružja.

Prema optužnici SDT-a, tu kriminalnu organizaciju formirao je sada pokojni Alan Kožar, po čijem nalogu je Marković, ukradenim “golfom 3” kojim je upravljao Šuković, došao ispred restorana “Kod Crnogorca” i sa zadnjeg sjedišta pucao u Klikovca. Piše da je to učinio “na podmukao način i uz prethodno obećanu nagradu od 20.000 eura”.

Optužnica protiv te kriminalne grupe podnijeta je u januaru 2021. godine.

Krajem novembra 2023. godine Viši sud u Podgorici odlučio je da se u tom predmetu ne koristi Šukovićeva izjava, data specijalnom tužiocu, jer je, prema njihovoj ocjeni, nezakonito uzeta. Iz dokazne građe izdvojen je i zapisnik o pretresanju telefona prvookrivljenog Miloša Markovića, jer je, prema ocjeni suda, i ta radnja učinjena u suprotnosti sa zakonom.

“Vijesti” duže od dvije godine upozoravaju da će na stotine članova organizovanih kriminalnih grupa, optuženih za ubistva, pripreme likvidacija ili međunarodni šverc droge, presude čekati na slobodi, jer specijalizovano vijeće Višeg suda u roku koji predviđa zakon ne donosi čak ni prvostepenu presudu.

Članom 179 Zakona o krivičnom postupku propisano je da se, nakon predaje optužnice sudu, do završetka glavnog pretresa, pritvor može, po pribavljenom mišljenju državnog tužioca, kad se postupak vodi po njegovoj optužbi, odrediti ili ukinuti samo rješenjem vijeća i da od podizanja optužnice do donošenja prvostepene presude pritvor može trajati najduže tri godine.

Prema ranijim navodima, istražitelji sumnjaju da se u brojnim predmetima mogućnost odgađanja pretresa zloupotrebljava kako bi se okorjeli kriminalci, optuženi za najteža krivična djela, oslobodili spuških rešetaka.

Milović: Moja inicijativa prijeka potreba

Ministar pravde Andrej Milović kazao je da jučerašnji slučaj puštanja optuženih na slobodu zbog nedonošenja prvostepene presude u roku od tri godine, kao i slučaj od prije tri dana sa istim ishodom, dokazuju da je njegova inicijativa prijeka potreba Crne Gore.

“Planirane izmjene predviđaju izuzetak od oslobađanja optuženih nakon tri godine pritvora bez prvostepene presude, i to za tačno određena krivična djela, kao i ukidanje ročišta za ispitivanje i ocjenu zakonitosti i opravdanosti optužnice, što već čini dio Predloga izmjena i dopuna ZKP-a. Ovim izmjenama sprečavamo zloupotrebe zakonskog okvira i osiguravamo efikasnija i pravednija suđenja. U konačnom, rezultiraće bržim donošenjem presuda jer neće postojati zakonski osnov za zloupotrebu i neće postojati interes okrivljenih i njihovih branilaca za izmišljanje razloga radi odugovlačenja suđenja”, poručio je on.

Milović je nedavno najavio da njegov resor planira izmjene tog člana ZKP-a, koje će eliminisati oslobađanje optuženih nakon tri godine bez prvostepene presude, kao i ukidanje instituta potvrđivanja optužnice, sprečavajući time zloupotrebu sistema i osiguravajući efikasnija i pravednija suđenja...

Bonus video: