TS: VDT u Bijelom Polju i ODT u Podgorici da dostavljaju informacije o radnjama u predmetima policijske torture

"Savjet je razmotrio izvještaj Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici u vezi predmeta Milić i Nikezić protiv Crne Gore, Siništaj i drugi protiv Crne Gore i Baranin i Vukčević protiv Crne Gore, te usvojio zaključak da se na sjednicu Tužilačkog savjeta pozove rukovodilac navedenog tužilaštava i državni tužioci koji postupaju u predmetima..."

11500 pregleda 0 komentar(a)
Zlatarska ulica tokom protesta 2015. godine, Foto: Printscreen
Zlatarska ulica tokom protesta 2015. godine, Foto: Printscreen

Članovi Tužilačkog savjeta (TS) razmatrali su na današnjoj sjednici izvještaje koje je dostavilo Više državno tužilaštvo (VDT) u Bijelom Polju i Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici u vezi policijske torture.

U saopštenju objavljenom na sajtu TS navodi se da su članovi tog tijela donijeli zaključak da navedena tužilaštva svaka dva mjeseca TS dostavljaju informacije o preduzetim radnjama u predmetima policijske torture, te ukoliko nije bilo preduzetih radnji obrazlože zbog čega su iste izostale, kao i izvještaj o eventualno preduzetim radnjama pred nadležnim sudom (da li je predložena vrsta i visina kazne u završnim riječima, koja je odluka suda i dr.), te da prvi izvještaj bude dostavljen zaključno sa prvim martom tekuće godine.

"Savjet je razmotrio izvještaj Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici u vezi predmeta Milić i Nikezić protiv Crne Gore, Siništaj i drugi protiv Crne Gore i Baranin i Vukčević protiv Crne Gore, te usvojio zaključak da se na sjednicu Tužilačkog savjeta pozove rukovodilac navedenog tužilaštava i državni tužioci koji postupaju u predmetima koji su navedeni u dostavljenim izvještajima radi davanja potpunih informacija o činjeničnom stanju u spisima, te da se na toj sjednici eventualno izvrši uvid u spise predmeta", ističe se u saopštenju TS.

Evropski sud za ljudska prava donio je u martu 2021. godine odluku da se Podgoričanima Branimiru Vukčeviću i Momčilu Baraninu isplati na ime pravičnog zadovoljenja po 7.500 eura odštete zbog kršenja člana 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

To je bila odluka u slučaju Baranin i Vukčević protiv Crne Gore.

Slučaj se odnosi na postupanje neidentifikovanih pripadnika specijalne policije prema podnosiocma predstavke 24. oktobra 2015. godine, u noći protesta Demokratskog fronta (DF).

Podnosioci predstavke su se žalili na nedjelotvornu istragu o tom incidentu. Obojica su ranije pojašnjavali da su te noći prisustvovali skupu DF-a, ali da nijesu pravili nerede, niti učestvovali u njima.

Vukčević i Baranin ranije su ispričali da su policajce samo pitali mogu li da prođu takozvanom Zlatarskom ulicom u Podgorici, da su dobili odobrenje, ali da su ih iz čista mira počeli tući. Obojica su ranije pojašnjavali da su te noći prisustvovali skupu DF-a, ali da nijesu pravili nerede, niti učestvovali u njima.

Član 3 Evropske konvencije odnosi se na zabranu ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Evropski sud za ljudska prava presudio je 2015. godine u slučaju Milić i Nikezić protiv Crne Gore, da su zatvorski čuvari prekoračili ovlašćenja prilikom pretresa ćelija u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu.

U presudi suda iz Strazbura navodi se da je došlo do kršenja člana 3 Konvencije i da je država morala sprovesti temeljnu i nezavisnu istragu.

Marinović raspoređena u Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju, obavljen intervju sa Zvrkom

Na današnjoj sjednici TS kojom je predsjedavala vršiteljka dužnosti (v.d.) vrhovne državne tužiteljke Tatjane Begović, između ostalog donijeta je odluka o trajnom dobrovoljnom raspoređivanju Ane Marinović, državne tužiteljke u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru u Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju, odluku da se Ivana Vuksanović, državna tužiteljka u ODT u Podgorici, ne rasporedi trajno u ODT u Baru ni u ODT u Ulcinju, dok kandidatkinja Bisera Radonjić ne ispunjava uslove propisane internim oglasom.

"Na sjednici je obavljen intervju sa Denisom Zvrkom, kandidatom za rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Ulcinju", piše u saopštenjuu.

TS je razmotrio 17 pritužbi na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava u pogledu zakonitosti rada, za koje je ocijenio da su dvije pritužbe osnovane, dok je preostalih 15 pritužbi neosnovano.

Bonus video: