Klikovci štrajkuju glađu zbog puštanja na slobodu optuženih za ubistvo njihovog sina

Zlata i Velimir Klikovac saopštili su Vijestima da su primljeni na razgovor u Specijalno državno tužilaštvo (SDT) koje rukovodi tim predmetom i da im je objašnjeno da problem nije u toj instituciji, već u tromosti podgoričkog Višeg suda pred kojima se sudi optuženima za zločin iz 18. jula 2020

40907 pregleda 222 reakcija 78 komentar(a)
Klikovci ispred SDT-a, Foto: Luka Zeković
Klikovci ispred SDT-a, Foto: Luka Zeković

Otac i majka ubijenog Saše Klikovca otpočeli su danas štrajk glađu ispred zgrade Tužilaštva, nakon informacije da su pušteni na slobodu optuženi za taj zločin Miloš Marković i Marko Šuković.

Njih dvojica napustili su Istražni zatvor u Spužu pošto ni nakon tri godine nije donešena prvostepena odluka u tom procesu, što je zakonski uslov za ostanak iza rešetaka.

Zlata i Velimir Klikovac saopštili su Vijestima da su primljeni na razgovor u Specijalno državno tužilaštvo (SDT) koje rukovodi tim predmetom i da im je objašnjeno da problem nije u toj instituciji, već u tromosti podgoričkog Višeg suda pred kojima se sudi optuženima za zločin iz 18. jula 2020.

Oni su najavili da će zbog toga štrajk nastaviti ispred Višeg suda u Podgorici.

Klikovci
foto: Luka Zeković

Markovića SDT sumnjiči da je 18. jula 2020. godine u Zeti likvidirao Klikovca.

Šukoviću na teret stavljaju da je upravljao automobilom iz kog je Marković pucao u Podgoričanina.

Za ubistvo Klikovca, koji je slovio za čovjeka bliskog kavačkom kriminalnom klanu, osim Markovića i Šukovića optuženi su Ivan Milačić i Predrag Vukadinović.

Sva četvorica su, prema policijskim spisima, pripadnici organizovane kriminalne grupe škaljarski klan.

Osim njih optužen je i Jovan Milković (68), koji odgovara za nedozvoljeno držanje oružja.

Prema optužnici SDT-a, tu kriminalnu organizaciju formirao je sada pokojni Alan Kožar, po čijem nalogu je Marković, ukradenim “golfom 3” kojim je upravljao Šuković, došao ispred restorana “Kod Crnogorca” i sa zadnjeg sjedišta pucao u Klikovca. Piše da je to učinio “na podmukao način i uz prethodno obećanu nagradu od 20.000 eura”.

Optužnica protiv te kriminalne grupe podnijeta je u januaru 2021. godine.

Krajem novembra 2023. godine Viši sud u Podgorici odlučio je da se u tom predmetu ne koristi Šukovićeva izjava, data specijalnom tužiocu, jer je, prema njihovoj ocjeni, nezakonito uzeta. Iz dokazne građe izdvojen je i zapisnik o pretresanju telefona prvookrivljenog Miloša Markovića, jer je, prema ocjeni suda, i ta radnja učinjena u suprotnosti sa zakonom.

“Vijesti” duže od dvije godine upozoravaju da će na stotine članova organizovanih kriminalnih grupa, optuženih za ubistva, pripreme likvidacija ili međunarodni šverc droge, presude čekati na slobodi, jer specijalizovano vijeće Višeg suda u roku koji predviđa zakon ne donosi čak ni prvostepenu presudu.

Članom 179 Zakona o krivičnom postupku propisano je da se, nakon predaje optužnice sudu, do završetka glavnog pretresa, pritvor može, po pribavljenom mišljenju državnog tužioca, kad se postupak vodi po njegovoj optužbi, odrediti ili ukinuti samo rješenjem vijeća i da od podizanja optužnice do donošenja prvostepene presude pritvor može trajati najduže tri godine.

Prema ranijim navodima, istražitelji sumnjaju da se u brojnim predmetima mogućnost odgađanja pretresa zloupotrebljava kako bi se okorjeli kriminalci, optuženi za najteža krivična djela, oslobodili spuških rešetaka.

Bonus video: