Milioni eura iz Zavoda za zapošljavanje na stolu SDT-a: Istražuju se visoke naknade

Sedam bivših članova komisije tužbama traži dva miliona eura. Sutkinja juče saopštila da je tužilaštvo o svemu obavijestila 23. novembra Komisija je formirana 2016. a članovi i vještaci tvrde da naknade treba da iznose i do 15 hiljada eura mjesečno

32635 pregleda 46 reakcija 31 komentar(a)
Najavili da će tužilaštvu poslati dodatnu dokumentaciju o radu komisije, Foto: Luka Zeković
Najavili da će tužilaštvu poslati dodatnu dokumentaciju o radu komisije, Foto: Luka Zeković

Sutkinja Osnovnog suda Jelena Anđelić predala je Specijalnom državnom tužilaštvu spise predmeta o tužbi troje bivših službenika protiv Zavoda za zapošljavanje kojom su tražili po 200 hiljada eura kao naknade za rad u komisiji za dvije godine od februara 2016. do februara 2018. godine.

Ona je na početku jučerašnjeg ročišta strankama u postupku kazala da je spise predmeta predala SDT-u 23. novembra prošle godine, prije dva mjeseca, sa ciljem da tužilaštvo provjeri da li u radnjama koje su predmet ovog spora postoje osnove za izvršenje krivičnog djela u odnosu na donosioce odluka u Zavodu, u vezi sa obračunom enormnih iznosa mjesečnih naknada za rad u komisijama te institucije.

Sedam bivših članova ovih komisija, u više sudskih postupaka, traže ukupne iznose naknada od dva miliona eura. U nekim slučajevima iznos naknada je u izvještajima vještaka procijenjen i na 15.000 eura mjesečno.

Sutkinja je navela da se ti enormni iznosi mjesečnih naknada navode u izvještajima vještaka, ali i u prethodnom postupku koji se između istih osoba i Zavoda vodio pred Agencijom za mirno rješavanje sporova.

Ona je navela da smatra da je njena obaveza bila da o ovim činjenicama obavijesti tužilaštvo, kao i da očekuje da će to rasteretiti ovaj sud zbog sumnji koje su provejavale tokom postupka.

Sutkinja je nakon toga obavijestila stranke u postupku da od SDT-a nije dobila obavještenje da li su povodom njene prijave sprovedene bilo kakve radnje, kao ni da joj iz tužilaštva nisu vraćeni spisi predmeta zbog čega se ročište juče nije moglo nastaviti.

Advokat tužilaca Nikola Vukčević kazao je da se protivi slanju spisa u tužilaštvo i odlaganju ročišta.

Punomoćnik Zavoda advokat Nebojša Batrićević podržao je ovaj postupak suda i kazao da će Zavod tužilaštvu poslati dodatnu dokumentaciju kako bi se ispitalo i da li ima odgovornosti i drugih učesnika u ovom postupku.

Bivši član komsije Zavoda i jedan od troje tužilaca u ovom sporu Stanko Laković kazao je da preko Suda urgira da ga SDT što prije pozove na saslušanje kako bi ih upoznao sa svim okolnostima koje su dovele do donošenja odluke o formiranju ove komisije za praćenje programa zapošljavanja osoba sa invaliditetom

“Ukoliko se dokaže moja ili bilo čija uključenost u vršenje krivičnog djela u ovom predmetu, zahtijevaću za sebe najstrožu kaznu i odmah ću se prijaviti organima reda ove države. Za osam godina i šest dana koliko sam proveo u Zavodu pratio sam i nastojao da svaki cent koji je utrošen bude utrošen na zakonit i prije svega efektivan način da osobe sa invaliditetom dobiju status koji treba da imaju”, kazao je Laković.

Ovu komisiju 2016. godine formirala je tadašnja direktorica Zavoda Vukica Jelić, a problem je nastao što samom odlukom nisu bili precizirani iznosi naknada za članove, što je ostavilo prostor za slobodno tumačenje. Tako da su vještaci iznos naknade množili sa brojem obrađenih aplikacija - zahtjeva i dobijali cifre od preko deset hiljada eura mjesečno. Članovi komisija su za taj rad tada dobijali varijabile na zaradu.

Dvadesetak dana nakon formiranja ove komisije na snagu je stupio novi Zakon o javnom sektoru, koji je zabranio da službenici za rad u komisijama u okviru svojih zadataka primaju dodatne naknade.

Nakon političkih promjena iz 2020. godine nova uprava i direktor Goran Folić su takođe formirali istu komisiju, ali sa precizno utvrđenom mjesečnom naknadom od 120 eura. Isti članovi komisija koji sada traže mjesečne naknade od preko deset hiljada eura za period od 2016. do 2018. godine, nakon 2020. su prihvatali da isti posao u komisiji rade za 120 eura.

U sličnom sudskom postupku po tužbi dvoje drugih članova komisije, čije ročište je podržano prošle sedmice, Sud je prihvatio zahtjev da se kao svjedok sasluša bivša direktorica Jelić. Sutkinja Anđelić je ranije odbila da se u ovom postupku kao svjedok sasluša bivša direktorica.

Svim suđenjima u ovim slučajevima po ovlašćenju prisustvuje predsjednik Upravnog odbora Zavoda Dejan Vojvodić, koji je i ranije tražio da se u ovoj postupak uključi tužilaštvo kako bi se izbjegla velika finansijska šteta po Zavod i državu.

Bonus video: