Suđenje optuženima za planiranje ubistava Belivuka i Miljkovića odloženo na neodređeno vrijeme

Advokatica Pavličić zatražila izuzeće sudskog vijeća

3826 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Zgrada u kojoj se nalazi Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Suđenje okrivljenim Janku Vukadinoviću, Radovanu Stanišiću, Momčilu Miliću, Almiri Mujahodžić, Vladanu Mijuškoviću i Jovanu Mrvaljeviću, optuženim za planiranje ubistava Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, odloženo je danas na neodređeno vrijeme nakon što je advokatica Tatjana Pavličić, branilac Jovana Mrvaljevića, zatražila izuzeće sudije Nade Rabrenović i njenog specijalnog vijeća.

Advokatica Tatjana Pavličić, branilac Jovana Mrvaljevića, zatražila je izuzeće sudije Nade Rabrenović i njenog specijalnog vijeća kao i predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića i krivičnog vanraspravog vijeća. Nakon toga, suđenje je odloženo na neodređeno vrijeme.

“Odbrana traži izuzeće sudija sudećeg vijeća, kao i predsjednika Višeg suda u Podgorici iz sljedećih razloga. Moj branjenik Mrvaljević Jovan je lišen slobode 17. 11. 2021 godine, kada mu odredjen pritvor i produžavan iz razloga iz člana 175 stav 1 tačka 1 i tačka 3. Kad je pritvorski osnov iz člana 175 stav 1 tacka 1 u pitanju, bili su razlozi da će mom branjeniku biti pružena pomoć pri skrivanju i bjekstvu od strane Jovana Vukotića i Vladana Mijuškovića. Vanraspravno vijece iz člana 24 stav 7, je i nakon smrti pokojnog Jovana Vukotica donosilo više tipskih rješenja ponavljajući navode, da će isti pomoći pri skrivanju i bjekstvu mom bran branjeniku. Tek nakon što je odbrana aktuelizovala to pitanje putem medija, ti razlozi u rješenju o produzavanju pritvora su izostali. Zatim, okrivljenom Jovanu Mrvaljeviću se opet tipski produžava pritvor sa razloga sto će mu Vladan Mijušković pružiti pomoć pri skrivanju i bjekstvu, iako su sudeće vijeće i vanraspravno vijeće upoznati sa činjenicom da se Vladan Mijušković nalazi u ekstradicionom pritvoru u Hrvatskoj, te da nije moguće da mu to lice pruži pomoć pri skrivanju bjekstvu. Budući da Vanraspravno vijeće Višeg suda donosi tipska rješenja o produžavanju pritvora, tražim izuzeće predsjednika Viseg suda u Podgorici, i članova vanraspravnog vijeća, sudija Borisa Savića, Sanje Čakanović i Zorana Radovića, koji uporno ponavljaju tipska rješenja, ne konsultujući spise predmeta. Kod činjenice da je odbrana Mrvaljevića više puta tražila da se ukine pritvor pred sudećim vijećem, sada imam razloga da tražim izuzeće i sudećeg vijeća, jer se grubo krše prava mog branjenika. Nije saslušan pred sudom za 26 mjeseci, i njemu je drastično povrijedjeno pravo na slobodu. Ovim zahtjevom za izuzeće odbrana skreće pažnju na Jovana Mrvaljevića, koji se nalazi u pritvoru, bez suđenja u razumnom roku”, rekla je na suđenju advokatica Pavličić.

Advokat Damir Lekić je “Vijestima” potvrdio da se njegov branjenik Mijušković nalazi u ekstradicionom pritvoru u Zagrebu i još nije izručen pravosudnim organima Crne Gore.

U predmetu protiv okrivljenog Janka Vukadinovica, komisija za popis depoa Višeg suda u Podgorici, utvrdila je da su ukradena dva pištolja u obijanju depoa.

Vijesti su imale uvid u dopis predsjednika Višeg suda Borisa Savica u kojem obavještava 21. januara predsjednicu vijeća sudiju Nadu Rabrenović. Utvrđeno je da nedostaju pištolji "Valter" i "Glok" koji su se u arhivi depoa nalazili od 12. jula 2022. godine.

Bonus video: