Marković: Istrage ratnih zločina će biti jedan od prioriteta u mom radu

Marković je rekao da će, ukoliko bude izabran za VDT-a, insistirati na primjeni zakonskih odredbi kojim se garantuje nezavisnost svakog pojedinog državnog tužioca, isključujući svaku mogućnost konflikta interesa ili neprimjerenog uticaja

23152 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Marković, Foto: Boris Pejović
Marković, Foto: Boris Pejović

Kandidat za vrhovnog državnog tužioca Milorad Marković kazao je da će procesuiranje svih ratnih zločina biti njegovo "lično ali i strateško opredjeljenje Državnog tužilaštva", ukoliko bude izabran za šefa tužilačke organizacije.

Marković je "Vijestima" dostavio saopštenje, a povodom povećanog interesovanja javnosti u dijelu njegovih stavova i planova kao kandidata za VDT-a u pogledu preispitivanja okončanih predmeta i novih postupaka za krivična djela ratnih zločina.

"Ponavljam moju jasno iskazanu namjeru, a koja je predviđena i Programom rada, da će procesuiranje svih ratnih zločina biti moje lično ali i strateško opredjeljenje Državnog tužilaštva, ukoliko budem izabran. Ukazujem i da sam takvo opredjeljenje jasno istakao tokom konsultativnog saslušanja pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu, i da niti jednom riječju nisam ustvrdio da su za mene stari predmeti ratnih zločina završeni, već naprotiv. Ova činjenica se može lako provjeriti pregledom snimka konsultativnog saslušanja na YouTube kanalu Skupštine Crne Gore, od 17.01.2024. godine", naveo je Marković.

Akcija za ljudska prava poslala je saopštenje, a zbog značaja izbora vrhovnog državnog tužioca (VDT) za budućnost države, navodeći da bi poslanici trebalo posebno da sagledaju stav kandidata prema procesuiranju ratnih zločina kao test spremnosti da procesuiraju i vrh bivše vlasti.

Iz te NVO su poručili da su kandidatkinje i kandidat za funkciju VDT o procesuiranju ratnih zločina govorili samo pred skupštinskim odborom i to odgovarajući na pitanja poslanika.

"Niko nije dao adekvatna uvjerenja da će preispitati stare predmete, iako postoje ozbiljne sumnje da je posebno u predmetima Bukovice i Deportacije došlo do namjerne pogrešne kvalifikacije, odnosno pogrešne primjene prava, da je nedostatak političke volje uticao na procesuiranje ovih ratnih zločina i da se tim presudama prije svega štitio politički vrh i narativ da Crna Gora nije učestovala u ratovima", piše u saopštenju HRA.

Kandidat za VDT-a naveo je da u u "cilju njegove lične diskreditacije se manipuliše sa informacijama o pokojnom ocu".

"Ukazujem da je moj pokojni otac za života pravosnažno oslobođen krivične odgovornosti u jednom predmetu ratnog zločina, što isključuje svaku mogućnost konflikta interesa. Nepostojanje konflikta interesa se zasniva na činjenici da je moj otac, nažalost, pokojni i da ponavljanje postupka u konkretnom predmetu, ne bi se moglo odnositi na mog oca, jer je notorna činjenica da se protiv lica koja nisu živa ne može voditi krivični postupak. Ovdje ukazujem, da ni ova činjenica, neće uticati na moj lični i profesionalni odnos prema istragama ratnih zločina, koje će biti moj prioritet", navodi on.

Marković je naglasio da će, ukoliko bude izabran za VDT-a, insistirati na primjeni zakonskih odredbi kojim se garantuje nezavisnost svakog pojedinog državnog tužioca, isključujući svaku mogućnost konflikta interesa ili neprimjerenog uticaja, a naročito u predmetima iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, koje postupa u predmetima ratnih zločina, ali i istragama drugih teških krivičnih djela.

Bonus video: