Počelo suđenje okrivljenima za napad na Pavićevića

Saslušani svi svjedoci i okrivljeni, a u nastavku suđenja, u ponedjeljak, biće pogledani snimci incidenta

2807 pregleda 1 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

U Osnovnom sudu u Nikšiću, počelo je suđenje dvojici okrivljenih za nanošenje teške tjelesne povrede građanskom aktivisti Bošku Pavićeviću, koji se suprotstavio vandalima u noći između 2. i 3. decembra prošle godine.

Okrivljeni su Miloš Stanišić (19) i Matija Stanišić (18), koji se sumnjiče da su Pavićevića oborili na zemlju udarcima u glavu, i nastavili da ga udaraju, tako da su mu slomili vilice.

"Pavićević je prije napada upozorio grupu tinejdžera da ne čupaju cvijeće na Trgu slobode u Nikšiću i ne parkiraju automobile po trgu, koji je inače pješačka zona. Kada su nastavili sa takvim ponašanjem, počeo je da ih snima telefonom, što je dvojicu okrivljenih navelo da ga isprebijaju tako da mu slome vilicu, a Duška Radojičića, koji je bio u društvu sa Pavićevićem, takođe udarcem u glavu obore na zemlju", podsjetili su iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Navode da su juče na početku suđenja saslušani svi svjedoci i okrivljeni, da će se u nastavku suđenja, već u ponedjeljak, pogledati snimci incidenta i da će vještak dodatno izjasniti oko povreda.

Iz HRA navode da je ovo pozitivan primjer brzog zakazivanja nastavka krivičnog suđenja, koje bi na takav način moglo veoma efikasno da se završi.

"Međutim, zabrinjava ocjena nadležnog državnog tužioca iz Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću Dejana Đorđevića da odustane od krivičnog gonjenja protiv okrivljenih zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje izvršenog prema Bošku Pavićeviću ali i Dušanu Radojičiću, koji je bio u društvu Pavićevića, jer prema nalazu vještaka 'udarac koji je dobio Radojičić nije povreda'", saopšteno je iz HRA.

Advokat Dalibor Tomović, koji zastupa Pavićevića, zatražio je da državni tužilac odluči o tome u formi rješenja, na koje bi se onda mogla uložiti pritužba višem tužilaštvu.

"Boško Pavićević je postupao kao odgovorni građanin i aktivista i za to platio ozbiljnu cijenu u vidu teške tjelesne povrede. U znak solidarnosti, Akcija za ljudska prava mu pruža besplatnu pravnu pomoć zahvaljujući podršci fondacije Sigrid Rausing Trust", piše u saopštenju.

Bonus video: