Politička zaštita ili briga o zdravlju

Potjernica prošle sve provjere, ali Crna Gora odbija da izruči Turskoj navodnog šefa mafije. Binali Camgoz na potjernici je zbog najtežih krivičnih djela, a ne zbog djela koja uključuju politički, vojni, religijski i rasni karakter. Uprava policije nije potvrdila, ali ni demantovala informacije “Vijesti” da su neki od članova njegovog klana aktivni na teritoriji Crne Gore i da sarađuju sa ovdašnjim krimi-grupama, taje koliko policajaca i od koga čuva Camgoza...

37581 pregleda 58 reakcija 16 komentar(a)
Od koga država štiti vođu klana iz Izmira: Camgoz, Foto: Tviter
Od koga država štiti vođu klana iz Izmira: Camgoz, Foto: Tviter

Potjernica koju je Nacionalni centralni biro Interpola Ankara raspisao za državljaninom Turske Binali Camgozom prošla je sve provjere - ta država ne traži ga zbog krivičnih djela koja uključuju politički, vojni, religijski i rasni karakter, već zbog stvaranja kriminalne organizacije i najtežih krivičnih djela.

To je saopšteno “Vijestima” iz Uprave policije, a iz te institucije naveli su da ne mogu potvrditi, ali ni demantovati informacije redakcije - da su neki od članova Camgozovog klana aktivni na teritoriji Crne Gore i da sarađuju sa pojedinim kriminalnim grupama prepoznatim u dokumentu Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA), niti jesu li ga istraživali zbog informacija da je njegov klan učestvovao u ubistvu vođe škaljaraca Jovana Vukotića, u Istanbulu.

“U odnosu na dio pitanja, koja se tiče operativnih informacija kojima raspolaže Uprava policije u vezi sa ovim licem, obavještavamo Vas da Vam te podatke ne možemo ni potvrditi, ni demantovati, jer se radi o operativnim informacijama”, piše u njihovim odgovorima.

Camgoz, vođa kriminalne grupe iz Turske, uhapšen je 6. jula 2022. godine u Podgorici, po potjernici kancelarije Interpola u Ankari.

Ministar pravde Andrej Milović odbio je 22. januara da ga izruči Turskoj, pravdajući svoju odluku lošim zdravstvenim stanjem državljanina Turske i njegovom etničkom pripadnošću...

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) utvrdila je da Camgoz predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost Crne Gore, objavile su “Vijesti” juče. Milović tvrdi da nije morao da konsultuje tu službu prije donošenja odluke, jer njihovo mišljenje ne igra presudnu ulogu za izručenje...

On je sinoć saopštio da “nikada nije primio nikakav stav ANB-a o pomenutom slučaju”...

Milović
Milovićfoto: Boris Pejović

Prethodno, Viši sud u Podgorici još u aprilu donio je odluku da Camgoza ekstradiraju, a ta odluka 1. juna 2023. godine postala je pravosnažna.

Camgoz je nedavno izašao iz spuškog zatvora, u kom je bio zbog falsifikovanja dokumenata. U Prihvatilištu za strance obezbjeđuje ga više policajaca koji nose duge cijevi i povremeno ga, uz jake mjere obezbjeđenja, sprovode na pregled u Klinički centar u Podgorici.

Bez jasnog odgovora Uprave policije ostalo je pitanje - koliko policajaca obezbjeđuje Camgoza, ali i da li Crnu Goru očekuje isti ili sličan scenario kao u Njemačkoj, koja je protjerala crnogorskog državljanina, tada ranjenog Igora Krstovića, nakon što je tamošnja javnost negodovala i uznemirila se zbog troškova liječenja i bezbjedonosnih rizika.

“Uprava policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Upravni sud su aktivnosti iz svoje nadležnosti preduzimali u skladu sa zakonskim procedurama, a svi naknadni koraci u odnosu na ekstradicioni postupak su u nadležnosti Ministarstva pravda. U odnosu na pitanje u vezi sa obezbjeđenjem lica i objekta u kojem lice boravi obavještavamo Vas da su radi se o podacima koji se po prirodi stvari ne mogu javno saopštiti”, kazali su iz UP.

Tu bezbjednosnu instituciju “Vijesti” su pitale da li je objekat u kom Camgoz boravi u režimu redovne bezbjedonosne zaštite, ili su angažovane pojačane policijske snage, konkretno pripadnici Sektora policije posebne namjene i u kom broju, ali i da li ta situacija negativno utiče na ionako oslabljen kadrovski potencijal Uprave policije, te da li su vanredne mjere odobrene na osnovu prethodne procjene bezbjedonosnih rizika u vezi sa boravkom Camgoza u tom objektu, kada je takva procjena urađena i ko je napravio, ali i da li su, kada taj državljanin Turske napušta objekat organizovane posebne mjere obezbjeđenja trase kretanja putničkog motornog vozila u kom se nalazio.

Uprava policije, policija
foto: Uprava policije

Objasnili su da su njihovi službenici Camgoza uhapsili “sprovodeći intenzivne provjere u okviru ciljanog traganja, a po zahtjevu NCB Interpola Ankara”:

“Ovo lice se potražuje od strane NCB Interpola Ankara, a na osnovu raspisane, međunarodne potjernice radi obezbeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku koji se vodi u toj zemlji, zbog osnovane sumnje da je vođa kriminalne organizacije i na teret su mu stavljena krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, nanošenje povreda, prijetnje, kršenja zakona o vatrenom oružju, uzrokovanje štete, razbojnička krađa, pokušaj ubistva”.

Nema političkog progona

Iz Uprave policije su objasnili da je Camgoz uhapšen po međunarodnoj (crvenoj) potjernici Interpola, koju je za njim raspisao NCB Turske, ali i da je ta potjernica prošla provjere.

“Ovo lice potražuju nadležni pravosudni organi Repubike Turske, tačnije Viši krivični sud u Izmiru za gore navedena krivična djela. Svaka međunarodna potjernica prolazi redovnu proceduru Generalnog sekratarijata Interpolaa u Lionu, a predmetna međunarodna potjernica je raspisana na zahtjev NCB Interpola Ankara i ona je objavljena 18. februara 2021. godine. Službenici Uprave policije su B.C. lišili slobode shodno međunarodnoj potrazi, a u cilju obezbeđenja njegovog prisustva postupku koji se vodi protiv njega, a koji ne uključuju politički, vojni, religijski i rasni karakter. U nadležnosti Uprave policije, odnosno Nacionalnog centralnog Biroa Interpola u Podgorici, jeste lišenje slobode i sprovođenje lica nadležnom sudiji za istragu, koji zatim određuje ekstradicioni pritvor, na osnovu crvene potjernice koja se dostavlja dežurnom sudiji za istrage Višeg suda u Podgorici nakon što se lice liši slobode”.

Jake mjere obezbjeđenja zbog Camgoza: Prihvatilište za strance
Jake mjere obezbjeđenja zbog Camgoza: Prihvatilište za strancefoto: Boris Pejović

Tako su odgovorili na pitanje da li je prije postupanja od strane NCB Interpola Podgorica zahtjev kancelarije Interpola iz Ankare prošao redovnu kontrolu usklađenosti sa Statutom Interpola i Pravilima o izdavanju naloga za hapšenje kojima podliježe svaka crvena potjernica NCB zemalja članica Interpola i kada je ista objavljena, ail i da li Centralni biro Interpola može jedino da izda potjernice koje su u skladu sa svim odgovarajućim pravnim regulativama Interpola, odnosno, da neće objaviti one koje narušavaju Interpolov Statut, koji organizaciji zabranjuje preduzimanje aktivnosti političkog, vojnog, religijskog ili rasnog karaktera.

U periodu 2018-2022, Centralni biro Interpola je prema informacijama londonskog “Guardiana” odbio više od 800 zahtjeva za izdavanje crvene potjernice Interpola, a u istom periodu potvrđena je potjernica za Camgozom, iz čega proizilazi da mu se na teret ne stavljaju politička krivična djela.

Evropski sud za ljudska prava odbio da izda privremenu mjeru

Evropski sud za ljudska prava (ESLjP) preuranjenim je ocijenio zahtjev Binala Camgoza koji je tražio da taj sud izda privremenu mjeru kojom bi obavezao Crnu Goru da ne dozvoli njegovo izručenje u Tursku.

Istovremeno, tog državljanina Turske poučili su da im se ponovo obrati kada odluka bude konačna.

To je “Vijestima” odgovorila zastupnica Crne Gore pred ESLjP Valentina Pavličić.

Objasnila je da je Evropski sud 13. decembra prošle godine obavijestio Kancelariju zastupnika da im je Čamgoz podnio predstavku, zahtijevajući od tog Suda, da na osnovu pravila 39 Poslovnika Suda, izda privremenu mjeru kojom bi obavezao Crnu Goru da ne dozvoli njegovo izručenje u Tursku.

Pavličić
Pavličićfoto: Privatna arhiva

Pavličić objašnjava da su ih istim dopisom informisali da su odlučili da je njegov zahtjev preuranjen:

“Ali da je podnosilac predstavke poučen da obavijesti Registar Suda bez odlaganja kada konačna odluka o izručenju bude donijeta, budući da će od tog trenutka isti biti u mogućnosti da podnese novi zahtjev za izdavanje privremene mjere na osnovu pravila 39”.

Ističe i da se kancelarija zastupnika, postupajući na osnovu tog dopisa, 14. decembra 2023. dopisom obratila Ministarstvu pravde i ministru Miloviću, kojim su ih upoznali sa sadržinom dopisa ESLjP i procedurom pred Evropskim sudom u postupku izdavanja privremenih mjera.

“Nakon dostavljanja zvaničnog dopisa Ministarstvu pravde, ni zastupnica niti Kancelarija zastupnika nijesu imali bilo kakvu komunikaciju sa državnim organima, Evropskim sudom niti sa punomoćnicima g. Camgoza u vezi sa predmetnim postupkom”, odgovorila je Pavličić “Vijestima” prije tri dana.

Procedura za izdavanje privremene mjere regulisana je Evropskom konvencijom za zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda i Poslovnikom Suda. Evropski sud komunicira Vladi Crne Gore - Kancelariji zastupnika, zahtjeve za izdavanje privremene mjere isključivo kada, na osnovu svih relevantnih činjenica, ocijeni da bi se podnosilac predstavke, u slučaju neizdavanja privremene mjere, suočio sa neposrednim rizikom od nepopravljive štete po njegova ljudska prava garantovana Konvencijom”, objasnila je Pavličić.

Izvršenim provjerama je utvrđeno da je Camgoz ušao u Crnu Goru sa putnom ispravom - pasošem Republike Turske koja je glasila na drugo ime i prezime, a za koju je nakon lišenja slobode ovog lica u Crnoj Gori utvrđeno da je falsifikovana. U krivičnom postupku pred Osnovnim sudom u Podgorici on je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca zbog izvršenog krivičnog djela falsifikovanje isprave, naveli su iz Uprave policije

Odgovori o azilu povjerljivi

Pozivajući se na povjerljivost podataka, Uprava policije nije precizno odgovorila na pitanja da li je Camgozu izrečena mjera za ograničenje slobode kretanja u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca ili se nalazi na slobodi.

“Ukazujemo da je međunarodnim standardima i nacionalnim propisima, u konkrenom članom 45 Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, između odstalog, propisano da lični i drugi podaci prikupljeni u postupku po zahtjevu za međunarodnu zaštitu, a naročito činjenica da je zahtjev za međunarodnu zaštitu podnijet, predstavljaju povjerljive podatke i ne smiju se dostaviti zemlji porijekla stranca koji traži međunarodnu zaštitu, azilanta ili stranca pod supsidijarnom zaštitom; državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave i pravnim i fizičkim licima u Crnoj Gori koji ne učestvuju u postupku za odobravanje međunarodne zaštite”, objasnili su iz te bezbjednosne institucije.

Ministar Dukaj danima ćuti

Ministar javne uprave Maraš Dukaj danima ne odgovara na pitanja “Vijesti” zbog čega je čekao da ga tajna služba pozove na razgovor, pa tek onda priznao da je mafija od njega tražila da politički utiče kako bi optuženi za najteža krivična djela dobio azil.

Dukaj je u policiji saslušan 31. jula prošle godine i to nakon što su javna i tajna policija dobila operativne informacije da mu je život ugrožen.

Dukaj
Dukajfoto: Luka Zeković

Policiji je prethodno javljeno da će Camgoz, preko kavačkog klana, nauditi Dukaju zbog neispunjenog obećanja, navodno datog albanskom državljaninu Indritu Kolešiju, koji je početkom godine tražio tu uslugu od ministra.

Tek tada Dukaj im je priznao da ga je četiri ili pet mjeseci prije toga pozvao prijatelj iz Prištine, čiji identitet nije želio da saopšti, i tražio da primi njegovog prijatelja Kolešija, koji je od njega i tražio da pomogne Čamgozu...

Koleši, koji je u Albaniji osuđen na 10 godina zatvora zbog prevara, prije dva dana se javio “Vijestima”, tvrdeći da Dukaju niko nije prijetio.

On je šefa vladinog resora za javnu upravu pozvao da javno saopšti makar jedan dokaz ili činjenicu koja bi govorila suprotno.

U periodu 2018-2022, Centralni biro Interpola je prema informacijama londonskog 'Guardiana' odbio preko 800 zahtjeva za izdavanje crvene potjernice Interpola, a u istom periodu potvrđena je potjernica za Camgozom, iz čega proizilazi da mu se na teret ne stavljaju politička krivična djela"

Bonus video: