Camgoza vratili iza rešetaka

Turski državljanin uhapšen zbog sumnje da je lažnim dokumentima osnovao kompaniju u Budvi Zbog falš pasoša sa istim imenom, on je uhapšen i 6. jula 2022. godine

19472 pregleda 4 komentar(a)
Camgoz, Foto: Tviter
Camgoz, Foto: Tviter

Turski državljanin Binali Camgoz uhapšen je juče zbog sumnje da je uz lažne turske isprave u Budvi osnovao firmu.

Ta međunarodno tražena osoba slobode je lišena oko 13 časova, a pripadnici Sektora za borbu protiv kriminala lisice na ruke stavili su mu zbog sumnje da je počinio krivično djelo - navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

“Osnovano se sumnja da je Binali tokom 2022. godine prilikom osnivanja pravnog lica Lion & d.o.o Budva, posredstvom jedne knjigovodstvene agencije iz Budve, kod Centralnog registra privrednih subjekata u Podgorici, kao pravu upotrijebio lažnu tursku ispravu sa njegovom fotografijom, sa imenom Mehmet Alibajhan čime je doveo u zabludu državne službenike Centralnog registra privrednih subjekata u Podgorici, koji su mu donijeli rješenje o registraciji naznačenog privrednog društva”, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Dodaje se da je u kriminalnim radnjama osumnjičeni Camgoz upisan kao suosnivač, sa vlasničkom udjelom pod imenom Mehmet Alibajhan, dok je kao izvršni direktor i suosnivač upisan drugi turski državljanin.

U tekstu MUP-a podsjećaju da je riječ o vođi visokorizične kriminalne grupe, prepoznate u izvršenju najtežih krivičnih djela na teritoriji Turske i drugih zemalja.

“Za istim je raspisana međunarodna potjernica od strane pravosudnih organa Republike Turske radi vođenja krivičnog postupka za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, nanošenje povreda, prijetnje, kršenje zakona o vatrenom oružju, prouzrokovanju štete, razbojnička krađa, pokušaj ubistva, gdje su opisana krivična djela propisana turskim krivičnim zakonikom”, piše u saopštenju koje potpisuje Tim za odnose s javnošću.

Nedavno izašao

Camgoz je nedavno izašao iz spuškog zatvora, nakon što je lišen slobode 6. jula 2022. godine u Podgorici. Iz Uprave policije tada je saopšteno da je kod sebe imao falsifikovani pasoš u kom je upisano ime Mehmet Alibajhan.

Njega je potom u Prihvatilištu za strance obezbjeđivalo više policajaca sa dugim cijevima, koji su ga povremeno, uz jake mjere obezbjeđenja sprovodili na pregled u Klinički centar u Podgorici.

Nakon jučerašnjeg hapšenja, ponovo je taj dio grada praktično bio paralisan za saobraćaj.

Ministar pravde Andrej Milović odbio je nedavno da Turskoj izruči tog turskog državljanina optuženog za više teških krivičnih djela, pravdajući svoju odluku narušenim zdravstvenim stanjem stranca i etničkom pripadnošću, iako je odluka Višeg suda još još 1. juna 2023. godine postala pravosnažna, a kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za ekstradiciju tog optuženog za najteža krivična djela...

Milović
Milovićfoto: Luka Zeković

Iz više nezvaničnih izvora Vijestima je rečeno da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) utvrdila da Camgoz predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost Crne Gore.

Odgovarajući Vijestima, Milović je, međutim, kazao da nije morao da konsultuje tu službu prije donošenja odluke o ekstradiciji, jer njihovo mišljenje ne igra presudnu ulogu za izručenje.

“Za bezbjednosnu procjenu ANB-a ne postoji obaveza po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima da bude pribavljena. Takođe, nije ni zabranjeno pribaviti je, s tim što se informacije sadržane u tom aktu, koje nijesu pribavljene od pravosudnih organa, smatraju operativnim podacima, te ne mogu imati presudnu ulogu, već se u svakom predmetu sveukupno cijene sve okolnosti slučaja”, odgovorili su iz tog vladinog resora.

Kasnije su pojasnili i da im Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) nije dostavila mišljenje da državljanin Turske ugrožava nacionalnu bezbjednost.

“Naglašavamo da ministar pravde Andrej Milović nikada nije primio nikakav stav ANB-a o pomenutom slučaju, kao i da Ministarstvo pravde, ministar ili bilo koji drugi ovlašteni službenik Ministarstva pravde nisu održali sastanak sa ANB na tu temu”.

Prijetnje

Prethodno su saopštili i da ministru pravde niti bilo kom zaposlenom u tom vladinom resoru nije prijećeno tokom postupka odlučivanja o izručenju Camgoza.

Pitanja Vijesti o tome uslijedila su nakon što je list objavio da je Camgoz, preko pripadnika kavačkog kriminalnog klana, prijetio njegovom kolegi, ministru javne uprave Marašu Dukaju koji je obaćao prijateljima sa Kosova i iz Albanije da će se u MUP-u raspitati o mogućnosti da ovaj zakonski dobije azil u Crnoj Gori.

“Ja sam mu (prijatelju) jasno predočio da nisam nadležan za te stvari, ali sam mu obećao da ću kontaktirati prijatelje iz Ministrarstva unutrašnjih poslova i raspitati se o zakonskim mogućnostima da se taj azil ostvari”, rekao je Dukaj inspektorima.

On istražitelima, međutim, nije želio da kaže ko je prijatelj sa Kosova koji ga je spojio sa Camgozovim ljudima.

Dukaj
Dukajfoto: Ministarstvo javne uprave

Prema informacijama “Vijesti”, on je saslušan krajem jula 2023. godine, nakon što su Specijalno policijsko odjeljenje i Agencija za nacionalnu bezbjednost dobili informaciju da mu Camgoz ozbiljno prijeti zbog neispunjenog obećanja.

Dukaj je na saslušanju ispričao da strahuje za svoj život.

Na saslušanju je objasnio da ga je 27. jula prošle godine, dok se nalazio u službenoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, pozvao direktor tajne policije Boris Milić i saopštio mu da se ne kreće previše i da će zbog ozbiljnih prijetni imati policijsku pratnju u toj državi, na Kosovu i u Albaniji, odnosno dok se ne vrati u Crnu Goru.

“I da moram da mu se javim u službene prostorije ANB-a čim stignem u Crnu Goru”, kazao je on.

Inspektorima je rekao i da je to učinio već sjutradan, kada mu je Milić predočio da je od SPO-a dobio dokumentaciju u kojoj se navodi da mu je Camgoz ozbiljno prijetio.

“Binal Camgoz je visokopozicioniranom članu kavačkog klana rekao da mu ja nisam održao obećanje, i da mi zato treba poslati jaku poruku, tj. prijetnju preko ostalih pripadnika kavačkog klana... Nikada nisam upoznao Camgoza, niti sam ikada imao bilo kakav kontakt sa njim, ali mi je poznato da se on trenutno nalazi u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija na izdržavanju zatvorske kazne, te da je u Turskoj pokrenut postupak protiv njega zbog moguće umiješanosti u ubistvo vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića”, piše u njegovoj izjavi.

Dukaj je, ipak, priznao da ga je četiri ili pet mjeseci prije toga kontaktirao prijatelj iz Prištine i zamolio ga da primi njegovog poznanika.

Podrivaju ekonomski sistem Crne Gore

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala će u narednom periodu nastaviti pojačane proaktivne i preventivne aktivnosti sa ciljem uspostavljanja kriminalističke kontrole nad visokorizičnim kriminalnim grupama, saopšteno je juče iz MUP-a.

“Koje svojim djelovanjem i uspostavljanjem saradničkih veza sa kriminalnim grupama na internacionalnom nivou, pokušavaju da izazovu uznemiravanje javnosti i podrivaju ekonomski sistem Crne Gore. Službenici SBPK-a ostaju odlučni da osujete njihove namjere koje mogu uticati na cjelokupno stanje bezbjednosti u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Stručno do dokaza, pa hapšenja

Ministar policije Danilo Šaranović kazao je da pohvaljuje rad Sektora za borbu protiv kriminala, na čelu sa pomoćnikom direktora Uprave policije Lazarom Šćepanovićem.

“Posvećenost i stručnost u prikupljanju dokaza doveli su do hapšenja Binalija Čamgoza, osobe koju turske vlasti terete za izvršenje niza teških krivičnih djela. Ovaj događaj nije samo uspjeh našeg sistema, već i simbol naše odlučnosti da stanemo na put nepravdi i kriminalu. Camgoz, koji se nadao slobodi, sada se suočava s pravdom i od strane crnogorskih vlasti... Ovaj slučaj je samo jedan u nizu koji pokazuje našu odlučnost da se suočimo sa komplikovanim izazovima i neprestano radimo na očuvanju sigurnosti i pravde u našoj zemlji. Ponosan sam na naš tim i na sve one koji rade na tome da Crna Gora ostane sigurno i pravedno društvo”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: