Ponovo odloženo suđenje Vesni Medenici, Miloš Medenica ostaje u pritvoru

Razlog odlaganja suđenja je nedolazak na ročište glavnog pretresa okrivljenog Luke Bakoča

19714 pregleda 188 reakcija 58 komentar(a)
Dolazak Vesne Medenice i njenog advokata Zdravka Begovića na jedno od prethodnih suđenja, Foto: Luka Zeković
Dolazak Vesne Medenice i njenog advokata Zdravka Begovića na jedno od prethodnih suđenja, Foto: Luka Zeković

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore, Vesni Medenici, njenom sinu Milošu i ostalim okrivljenima, danas je odloženo za 15. mart u Višem sudu u Podgorici.

Razlog odlaganja današnjeg suđenja je nedolazak na ročište glavnog pretresa okrivljenog Luke Bakoča, koji se brani sa slobode.

Predsjednica vijeća sudija Nada Rabrenović odredila je pritvor Bakoču zbog neopravdanog odsustva, nakon što je zastupnik optužnice, specijalni tužilac Vukas Radonjić predložio sudu da odredi pritvor okrivljenom Bakoču, imajući u vidu da jutros nije obavijestio sud niti svog avokata o razlozima izostanka, što je sud uvažio i odredio mu pritvor.

Predsjednica vijeća, sudija Nada Rabrenović je navela da je okrivljenom Bakoču ovo treći izostanak. Podsjetila je da se nije pojavio na ročište zakazano za 7. jul 2023. godine, kao i na glavni pretres zakazan za 16. novembar prošle godine. Pojasnila je da za prvi izostanak nije dostavio dokumentaciju, već je samo obavijestio sud preko advokata da zbog virusa ne može doći, dok je za drugi izostanak dostavio dokumentaciju, ali je naknadno vještak utvrdio da je ipak bio sposoban da prisustvuje suđenju.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i firme “Kopad Company”, za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teške tjelesne povrede i sprečavanje dokazivanja.

Miloš Medenica tereti se da je u 2019. godini stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali njegova majka Vesna i drugi okrivljeni, s ciljem šverca cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Navodi se da je, u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita carinskim službenicima.

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić, odbio je zahtjev za izuzeće vijeća sudije Rabrenović, a rješenje je danas uručeno strankama.

Juče je advokat Miroje Jovanović podnio prigivor na sastav vijeća.

On je branilac okrivljenog Marjana Bevenje.

Miloš Medenica ostaje u pritvoru

Vijeće sudije Nade Rabrenović odbilo je danas predlog advokata Stefana Jovanovića da se ukine pritvor Milošu Medenici.

Advokat Jovanović je naveo da je pred kraj prošle godine svima koji su bili u pritvoru ta mjera obezbjeđenja u sudskom postupku ukinuta, te da su im određene alternativne mjere.

"Razlog više da mu bude ukinut pritvor je to što je državljanin Crne Gore, ima dvoje maloljetne djece, nema otvorene bankovne račune van ove države, Već 20 mjeseci traje najrepresivnija procesna mjera, ako su svi okrivljeni uz dvije mjere nadzora na slobodi, predlažem da mu sud izrekne sve mjere nadzora koje nađe za shodno", kazao je advokat Jovanović.

Bonus video: