Milović: Odluka o izručenju Camgoza ne može biti promijenjena, ona je ad akta

"Radi se o licu o kojemu je vještak medicinske struke jasno kazao šta za njega znači boravak u zatvoru, šta znači za njega boravak u turskom zatvoru", rekao je Milović

21119 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Milović, Foto: Luka Zeković
Milović, Foto: Luka Zeković

Odluka o izručenju turskog državljanina Binalija Camgoza Turskoj ne može biti promijenjena i ona je ad akta, kazao je ministar pravde Andrej Milović.

"Kada je u pitanju njegova bezbjednost to je u nadležnosti MUP-a odnosno Uprave policije. Kada je u pitanju Ministarstvo pravde, naše je bilo da odlučimo o zamolnici o izručenju koju je poslala Republika Turska. Mene je dočekala ta odluka na početku mandata", kazao je Milović za TVCG.

Tvrdi da je odluka donešena u skladu sa zakonom, Ustavom i međunarodnim konvencijama.

"Radi se o licu o kojemu je vještak medicinske struke jasno kazao šta za njega znači boravak u zatvoru, šta znači za njega boravak u turskom zatvoru... Taj predmet je za mene ad akta. On ne može biti izručen Turskoj jer sam već donio odluku, i taj predlog je ad akta", kaže Milović.

Komentarišući jake mjere obezbjeđenja pod kojima je Camgoz priveden na saslušanje, Milović kaže da je očito riječ o procjeni bezbjednosnih institucija.

Camgozu je danas nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici, određeno zadržavanje do 72 sata.

Odluku je donijela tužiteljka Maja Knežević, koja je Camgoza saslušala zbog sumnje da je počinio krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

To međunarodno traženo lice u zgradu tužilaštva sprovedeno je uz jake mjere obezbjeđenja, a prilikom ulaza u zgradu pokriven je pancir ćebetom.

Camgoz je negirao krivicu, a njegova odbrana tvrdi da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nastavlja progon tog državljanina Turske.

Zgrada tužilaštva i unutra je bila obezbjeđena policajcima sa dugim cijevima. Taj državljanin Turske uhapšen je juče oko 13 sati, u Prihvatilištu za strance, gdje ga je odnedavno policija čuvala.

Camgoz je nedavno izašao iz spuškog zatvora, nakon što je lišen slobode 6. jula 2022. godine u Podgorici. Iz Uprave policije tada je saopšteno da je kod sebe imao falsifikovani pasoš u kom je upisano ime Mehmet Alibajhan.

Njega je potom u Prihvatilištu za strance obezbjeđivalo više policajaca sa dugim cijevima, koji su ga povremeno, uz jake mjere obezbjeđenja sprovodili na pregled u Klinički centar u Podgorici.

Nakon jučerašnjeg hapšenja, ponovo je taj dio grada praktično bio paralisan za saobraćaj.

Ministar pravde Andrej Milović odbio je nedavno da Turskoj izruči tog turskog državljanina optuženog za više teških krivičnih djela, pravdajući svoju odluku narušenim zdravstvenim stanjem stranca i etničkom pripadnošću, iako je odluka Višeg suda još još 1. juna 2023. godine postala pravosnažna, a kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za ekstradiciju tog optuženog za najteža krivična djela... Iz više nezvaničnih izvora Vijestima je rečeno da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) utvrdila da Camgoz predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost Crne Gore.

Odgovarajući Vijestima, Milović je, međutim, kazao da nije morao da konsultuje tu službu prije donošenja odluke o ekstradiciji, jer njihovo mišljenje ne igra presudnu ulogu za izručenje. Kasnije su pojasnili i da im Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) nije dostavila mišljenje da državljanin Turske ugrožava nacionalnu bezbjednost. Prethodno su saopštili i da ministru pravde niti bilo kom zaposlenom u tom vladinom resoru nije prijećeno tokom postupka odlučivanja o izručenju Camgoza.

Pitanja Vijesti o tome uslijedila su nakon što je list objavio da je Camgoz, preko pripadnika kavačkog kriminalnog klana, prijetio njegovom kolegi, ministru javne uprave Marašu Dukaju koji je obaćao prijateljima sa Kosova i iz Albanije da će se u MUP-u raspitati o mogućnosti da ovaj zakonski dobije azil u Crnoj Gori.

“Ja sam mu (prijatelju) jasno predočio da nisam nadležan za te stvari, ali sam mu obećao da ću kontaktirati prijatelje iz Ministrarstva unutrašnjih poslova i raspitati se o zakonskim mogućnostima da se taj azil ostvari”, rekao je Dukaj inspektorima.

On istražitelima, međutim, nije želio da kaže ko je prijatelj sa Kosova koji ga je spojio sa Camgozovim ljudima.

Dukaj danima ne odgovara na pitanja Vijesti - zbog čega je čekao da ga Agencija za nacionalnu bezbjednost pozove na saslušanje, pa tek onda prijavio Camgoza.

Bonus video: