Tužilac pita vojnike za nesreću u Radanovićima

Formiran predmet zbog sumnje da vojnici nisu pružili pomoć povrijeđenima 23. novembra prošle godine, Ministarstvo odbrane sarađuje sa Tužilaštvom

32254 pregleda 38 reakcija 18 komentar(a)
Vojnici će dati izjave pred tužiocem: Sa Dana Vojske na Trgu nezavisnosti (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Vojnici će dati izjave pred tužiocem: Sa Dana Vojske na Trgu nezavisnosti (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Kotoru formiralo je predmet povodom postupanja pripadnika Vojske Crne Gore koji nisu pružili pomoć povrijeđenima nakon što su naišli na saobraćajnu nesreću u Radanovićima kod Kotora, 23. novembra prošle godine.

Iz kotorskog tužilaštva “Viijestima” su kazali da su predmet formirali “po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu inicijativa iznijetih u javnosti i vaših ranijih pitanja”, radi provjere navoda da se vojna kolona nije zaustavila i pružila pomoć teško povrijeđenima u toj saobraćajki.

“Predmet je formiran radi provjere tih navoda i ocjene da li se u radnjama bilo kojeg lica stiču elementi nekog krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, kazala je “Vijestima” portparolka ODT Kotor, državna tužiteljka Tijana Čelanović.

Prema njenim riječima, predmet se nalazi u fazi izviđaja.

“Radi zaštite od objelodanjivanja podataka koji se odnose na sadržinu preduzetih radnji u pretkrivičnom postupku i dokaza prikupljenih izviđajem, nismo u mogućnosti da vam odgovorimo do kojih smo saznanja došli, koje su radnje preduzete, te o sadržini prikupljenih dokaza”, dodala je Čelanović.

Iz Ministarstva odbrane (MO), potvrdili su da je ODT Kotor pokrenulo postupak prikupljanja dokaza u istrazi tog slučaja i da taj resor u tome sarađuje sa Tužilaštvom.

“Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru se, sredinom januara, obratilo Ministarstvu odbrane zahtjevom za dostavljanje informacija u vezi sa postupanjem pripadnika VCG tokom nailaska na saobraćajnu nesreću koja se dogodila 23. novembra 2023. godine u Radanovićima. Tom prilikom, Ministarstvo odbrane je svu dokumentaciju nastalu u vezi sa predmetnim slučajem dostavilo nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje”, rečeno je “Vijestima” u resoru koga vodi ministar Dragan Krapović (Demokrate).

Pozivajući se na aktuelna zakonska rješenja, iz Ministarstva poručuju da nisu mogli konkretno da odgovore što je ODT Kotor od njih tražilo i koje su im materijale dokaze dostavili.

“S obzirom na to da je u nadležnosti Tužilaštva informisanje javnosti u odnosu na postupke koje vode, nijesmo u mogućnosti da dostavljamo dodatne informacije koje su tiču postupka ili dokumentacije, jer se u svakom pojedinačnom slučaju cijeni obim informacija koje će biti dostupne javnosti. Uvažavajući potrebu javnosti da bude informisana, istovremeno poštujući nezavisnosti rada tužilaštva, upućujemo vas da se za dodatne informacije obratite Tužilaštvu”, kazali su “Vijestima” u Ministarstvu odbrane.

Krivični zakonik propisuje kazne za neukazivanje pomoći povrijeđenoj osobi, za one koji izazovu nesreću.

Iako vojna vozila nisu direktno povrijedila učesnike saobraćajne nesreće u Radanovićima, vojnici i oficiri podliježu toj obavezi i mogu odgovarati pred civilnim sudovima na inicijativu civilnih tužilaštava jer je vojno pravosuđe ukinuto prije dvadesetak godina. Takođe, ljekar iz vojnog sanitetskog vozila mogao bi biti odgovoran zbog nepružanja ljekarske pomoći.

Kolona VCG koju su činila tri vozila Vojne policije i jedno sanitetsko vozilo Vojno-medicinskog centra, 23. novembra oko 14 sati, nije se zaustavila i pružila pomoć teško povrijeđenim licima u saobraćajnoj nesreći koja se tada dogodila na putu Budva - Tivat, u mjestu Radanovići, a na koju je ta vojna kolona naišla.

Iz MO je kansije saopšteno da je razlog za tako postupanje bila činjenica da je taj vojni sastav bio na zadatku eskorta i da se u njemu u to vrijeme nalazila štićena ličnost, što je, kako tvrde, isključivalo mogućnost zaustavljanja kolone.

Krapović je odmah nakon što su mediji objavili informaciju o kontroverznom postupanju pripadnika VCG, naložio načelniku Generalštaba VCG, brigadnom generalu Zoranu Lazareviću i generalnom direktoru Obavještajno-bezbjednosnog direktorata Janku Lakoviću da preduzmu “sve zakonom predviđene radnje u okviru svojih nadležnosti u cilju utvrđivanja činjenica i okolnosti u postupanju pripadnika Čete vojne policije i medicinskog tima Vojnomedicinskog centra” u tom slučaju.

To je, međutim, do sada rezultiralo samo pokretanjem disciplinskog postupka protiv poručnika iz Čete vojne policije koji je bio komandir obezbjeđenja tog vojnog konvoja.

Izvor “Vijesti” iz Ministarstva odbrane tada je rekao da Krapović nije zadovoljan takvom odlukom disciplinskog tužioca, posebno zato što je poručnik protiv koga je pokrenut postupak, bio tek peti po činu u tom konvoju, pored dva pukovnika i dva potpukovnika, uključujući i pukovnika Aleksandra Pantovića koji je kao načelnik Štaba Generalštaba VCG tog dana bio zvanični domaćin u ime VCG visokom gostu iz NATO-a i njemačke armije.

Prema zakonu, ministar odbrane nema mogućnost da utiče na odluku i postupanja disciplinskog tužioca u MO, ali prema tvrdnji sagovornika “Vijesti”, ima druge mehanizme da spriječi da se u ovom slučaju “kola slome” samo na poručniku, poput kritike, nepredlaganja oficira za napredovanje u određenom periodu i slično.

Disciplinski još nije okončan

Na pitanje dokle je stigao disciplinski postupak koji se zbog slučaja Radanovići, vodi protiv poručnika Čete vojne policije, iz MO su listu kazali da još nije okončan.

“Za drugu nedjelju februara zakazano je održavanje glavnog pretresa pred Vojno-disciplinskom komisijom. Zakazivanju glavnog pretresa prethodilo je vraćanje Odluke disciplinskog tužioca, shodno članu 15 Pravilnika o disciplinskom postupku, radi otklanjanja nejasnoća i dopune. Nakon dostavljene dopunjene Odluke o pokretanju disciplinskog postupka, vojno-disciplinska komisija je takvu odluku dostavila okrivljenom i zakazala glavni pretres, ostavljajući dovoljno vremena za pripremu odbrane, što je bila u obavezi da uradi, shodno prethodno navedenom Pravilniku”, rekli su iz Ministarstva odbrane.

Bonus video: