Puna "ratna" oprema i pancir za Camgoza

Osumnjičeni u tužilaštvunegirao krivicu i kazao da ne može dva puta odgovarati zbog istog falsifikovanog pasoša. Iz Uprave policije ne odgovaraju od koga i zbog čega u tom stepenu čuvaju međunarodno traženog državljanina Turske

36078 pregleda 42 reakcija 15 komentar(a)
Policija priprema i pancir ćebe za okrivljenog državljanina Turske, Foto: Boris Pejović
Policija priprema i pancir ćebe za okrivljenog državljanina Turske, Foto: Boris Pejović

Binal (Deniz) Camgoz ne može dva puta odgovarati zbog jednog falsifikovanog pasoša, a njegovo hapšenje pokazatelj je da Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja progon tog državljanina Turske, započet u njegovoj matičnoj državi.

To je juče nakon saslušanja Camgoza u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, “Vijestima” kazao jedan od njegovih branilaca, advokat Miloš Vuksanović.

Camgozu je određeno zadržavanje do 72 sata, a na saslušnju pred tužiteljkom Majom Knežević negirao je krivicu.

Uhapšen je prije dva dana, a juče je njegovo sprovođenje od policijskih prostorija za zadržavanje do zgrade tužilaštva obezbjeđivalo na desetine pripadnika specijalnih snaga - policajci naoružani dugim cijevima bili su raspoređeni u zgradi tužilaštva i oko nje, a Camgoz je prekriven pancir ćebetom. Trasa kretanja ponovo je bila blokirana...

Uprava policije ni juče nije objasnila od koga i zbog čega u tom stepenu čuvaju međunarodno traženog državljanina Turske.

Negirao krivicu

Camgoz je negirao pred tužiteljkom da je počinio krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, tvrdeći da je već jednom osuđen zbog korišćenja lažnih dokumenata, kazao je “Vijestima” Vuksanović.

“Kategorično je negirao krivicu, ističući da je u odnosu na ove optužbe već osuđen pred Osnovim sudom u Podgorici, na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca. Istina, ova presuda se odnosi na falsifikovanje i upotrebu pasoša, koja upotreba se odnosi i na ovo navodno krivično djelo, za koje mu zbog ove okolnosti ne može biti suđeno”, kazao je Vukasanović.

On je kazao da odbrana smatra da se hapšenjem i novim optužbama po svaku cijenu želi kompromitovati ličnost Camgoza:

“I onemogućiti njegov izlazak iz pritvorskih uslova, a sve nakon odluke ministra pravde kojom je odbijeno njegovo izručenje”, rekao je Vuksanović.

On tvrdi da je, imajući u vidu sve okolnosti, odluka ministra pravde Andreja Milovića, bila jedina moguća, a ocijenio je da Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja progon Camgoza započet u Turskoj.

“Odlukom (ministra pravde) stavljeno je do znanja svim vrstama pritiska da Crna Gora mora ostati, ili postati pravna država, koju nikakav pritisak ne može podstaći da se u njoj vrši bezakonje bilo koje vrste, a posebno ne slučajevima u kojim je ugrožen nečiji život, kao što je to u slučaju Camgoz Binalija. Nažalost, njegov progon od strane Turske nastavlja se i kroz postupanje drugih državnih organa, a što se posebno vidi iz tendecioznog i teatralnog saopštenja MUP-a kojim se jedno bagatelno krivično djelo, a koje to u konačnom i nije, želi predstaviti kao vrhunski napor crnogorske policije u cilju suzbijanja kriminala”, kazao je avokat Vuksanović.

Novo hapšenje

Camgoz je uhapšen 30. januara oko 13 sati zbog sumnje da je počinio krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Policija tvrdi da je tokom 2022. godine, koristeći lažni pasoš, sa još jednim državljaninom Turske, osnovao firmu “Lion”.

Nakon hapšenja iz MUP-a su saopštili da Camgoza sumnjiče da je prilikom osnivanja te firme, posredstvom jedne knjigovodstvene agencije iz Budve, kod Centralnog registra privrednih subjekata u Podgorici, kao pravu upotrijebio lažnu tursku ispravu sa svojom fotografijom, sa imenom Mehmet Alibajhan:

“Čime je doveo u zabludu državne službenike Centralnog registra privrednih subjekata u Podgorici, koji su mu donijeli rješenje o registraciji naznačenog privrednog društva”, saopštili su iz MUP-a.

Camgoz je prvi put u Crnoj Gori lišen slobode 6. jula 2022. godine u Podgorici. Iz Uprave policije tada je saopšteno da je kod sebe imao falsifikovani pasoš u kom je upisano ime Mehmet Alibajhan, i da je uhapšen po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisala Turska.

Nakon izdržane zatvorske kazne određen mu je ekstradicioni pritvor, iz kog je nedavno izašao, kada je i premješten u Prihvatilište za strance, gdje je bio pod vanrednim mjerama obezbjeđenja.

Ministar pravde Andrej Milović odbio je nedavno da Turskoj izruči tog turskog državljanina optuženog za više teških krivičnih djela, pravdajući svoju odluku narušenim zdravstvenim stanjem stranca i etničkom pripadnošću, iako je odluka Višeg suda još još 1. juna 2023. godine postala pravosnažna, a kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za ekstradiciju tog optuženog za najteža krivična djela. Iz više nezvaničnih izvora “Vijestima” je rečeno da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) utvrdila da Camgoz predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost Crne Gore.

Odgovarajući “Vijestima”, Milović je, međutim, kazao da nije morao da konsultuje tu službu prije donošenja odluke o ekstradiciji, jer njihovo mišljenje ne igra presudnu ulogu za izručenje. Kasnije su pojasnili i da im Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) nije dostavila mišljenje da državljanin Turske ugrožava nacionalnu bezbjednost. Prethodno su saopštili i da ministru pravde niti bilo kom zaposlenom u tom vladinom resoru nije prijećeno tokom postupka odlučivanja o izručenju Camgoza.

Pitanja “Vijesti” o tome uslijedila su nakon što je list objavio da je Camgoz, preko pripadnika kavačkog kriminalnog klana, prijetio njegovom kolegi, ministru javne uprave Marašu Dukaju koji je obećao prijateljima sa Kosova i iz Albanije da će se u MUP-u raspitati o mogućnosti da ovaj zakonski dobije azil u Crnoj Gori.

“Ja sam mu (prijatelju) jasno predočio da nisam nadležan za te stvari, ali sam mu obećao da ću kontaktirati prijatelje iz Ministarstva unutrašnjih poslova i raspitati se o zakonskim mogućnostima da se taj azil ostvari”, rekao je Dukaj inspektorima.

On istražitelima, međutim, nije želio da kaže ko je prijatelj sa Kosova koji ga je spojio sa Camgozovim ljudima.

Spajić nije znao za odluku Milovića?

To se više neće dešavati, od sada ću biti upućen u sve bitne odluke, rekao je premijer Milojko Spajić, odgovarajući na pitanje “Vijesti” kako komentariše odluku Milovića da Turskoj ne izruči Camgoza, okrivljenog za teška krivična djela.

Spajić je u tom kontekstu naveo da oni koji nisu prethodno bili političari ili ministri, možda nisu stekli “navike da nadređene obavijeste o bitnim odlukama”.

“To se više neće dešavati, od sada ću biti upućen u sve bitne odluke”, naveo je Spajić.

Dodao je da Vladi nije još ni sto dana, te da se još uhodavaju.

Upitan hoće li Camgoz, ipak, biti izručen, kazao je da je to pitanje za Milovića.

Milović je juče RTCG-u saopštio da je tu odluku stavio ad akta.

Bivši ambasador me je zvao zbog Camgoza

Iako danima ne odgovara na pitanja “Vijesti” - zbog čega je čekao da ga Agencija za nacionalnu bezbjednost pozove na saslušanje, pa tek onda prijavio Camgoza, ministar javne uprave Maraš Dukaj juče je RTCG-u kazao da je sedam dana na naslovnicama i da u policiju nije ranije otišao - jer nije znao.

“Sedmi dan sam na naslovnim stranama u medijima. Ovo je klasična politička diskreditacija. Državnim organima sam rekao sve što sam imao, a čim sam saznao da mi neko prijeti, odmah sam pošao u prostorije Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i dao izjavu u policiji”, kazao je Dukaj RTCG-u.

Tvrdi i da je na molbu svog prijatelja, bivšeg ambasadora Kosova, o Camgozu razgovarao sa Indritom Kolešijem i da je, čim je saznao o čemu se radi, Kolešija uputio na državne organe.

“Pitanje koje novinari mi često postavljaju - zašto nisam odmah prijavio. Odgovor je - nisam znao. Čim sam saznao ko mi prijeti, odmah sam pošao u ANB i dao izjavu kao građanin u policiji. Ponavljam, nisam radio ništa nezakonito, nisam uticao ni na koga”, poručio je Dukaj.

Dodao je da je cijela situacija teško pala i njemu i njegovoj porodici.

“Nikad u životu nisam čuo za Camgoza, niti znam ko ga štiti. To je pitanje za neke druge i mislim da sam bio jasan”, poručio je Dukaj.

Ponovio je da mnogi žele da ga diskredituju.

“Ovo je jasna poruka za sve koji žele da prebace odgovornost na mene - ja nisam prekršio zakon... Vrijeme će pokazati sve, ko za čiji posao radi”, rekao je Dukaj.

Bonus video: