Odlaganja, bjekstvo, pa sloboda okrivljenog: Još nema prvostepene presude vođama optužene kriminalne grupe sa Cetinja

Sudija Goran Šćepanović u izjašnjenju naveo da bi odluka bila donijeta da, između ostalog, okrivljeni Jovanović nije pobjegao, nakon što mu je ukinut pritvor. Miloš Đuričković je 25. januara izašao iz spuškog zatvora, zbog isteka roka od tri godine od podizanja optužnice

21869 pregleda 21 reakcija 6 komentar(a)
Policija obezbjeđuje zgradu Višeg suda uoči dolaska optuženih (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević
Policija obezbjeđuje zgradu Višeg suda uoči dolaska optuženih (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević

Da su odlaganja ročišta postala učestala praksa zbog čega sudski procesi za najteža krivična djela predugo traju pokazuje i pregled slučaja okrivljenog Cetinjanina Miloša Đuričkovića, koji je 25. januara ove godine izašao iz spuškog pritvora, jer su se tog dana navršile pune tri godine od kako je Specijalno državno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv kriminalne organizacije.

Izjašnjenje postupajućeg sudije Višeg suda u Podgorici Gorana Šćepanovića, koje je dostavio predsjedniku suda Borisu Saviću, pokazuje da je od 9. aprila 2021. kada je počeo sudski proces optuženoj kriminalnoj organizaciji odgođeno čak 14 ročišta.

Odgađanja su se u ovom predmetu mahom dešavala zbog čestih promjena članova vijeća ali i sudija koji su dužili predmet, odsustva sudija, obustave rada advokata, izostanka optuženih ili njihovih advokata, nepotpune dokumentacije sa mjera tajnog nadzora...

Od ljetos sudski postupak nije bilo moguće da se održi i okonča jer se jednom od optuženih članova kriminalne organizacije Cetinjaninu Ivanu Jovanoviću, nakon što mu je u sudnici ukinut pritvor, izgubio svaki trag iako je obećao da će poštovati alternativne mjere i ubuduće dolaziti na zakazana ročišta.

“Glavni pretres doveden je do kraja i bi bio završen da sud u toku glavnog pretresa nije utvrdio da nedostaju četiri razgovora sa MTN i da se optuženi Ivan Jovanović nije dao u bjekstvo. Iz tih razloga je protekao rok od tri godine nakon kojeg je Milošu Đuričkoviću ukinut pritvor”, navodi se u dopisu sudije Šćepanovića.

Postupajući predsjednik vijeća naveo je da je za 13. februar zakazao novo ročište, te da se u međuvremenu obratio SDT-u radi davanja predloga da se odbjeglom Cetinjanu sudi u odsustvu.

“Nakon donošenja rješenja da se optuženom Ivanu Jovanoviću sudi u odsustvu glavni pretres će biti završen u najkraćem roku”, navodi Šćepanović.

Đuričkoviću je vanraspravno vijeće nedavno ukinulo pritvor po sili zakona, jer mu u zakonskom roku od tri godine kako je to predviđeno članom 179 Zakona o krivičnom postupku, nije izrečena prvostepena presuda.

Njemu se sudi u postupku koji se pred Višim sudom vodi protiv kriminalne grupe koju su krajem 2017. godine navodno formirali on, Savo Lipovina i Ivan Jovanović radi vršenja neodređenog broja krivičnih djela: teških ubistava, nedozvoljenog držanja oružja i šverca droge...

Na optužnici se, pored Đuričkovića, Lipovine i Jovanovića, nalaze i Darko Drašković, Vesko Lipovina, Petar Živković, Veljko Pejović, Mirko Jovićević, Filip Petričević, Milo Ivanišević i Nikoleta Vukić.

SDT ih, između ostalog, tereti da su obezbijedili prodavce vrijednog tovara narkotika, kao i kupca, a za posredovanje u novčanim transakcijama i primopredaji, kao garanciju da će sve proteći kako treba, ugovorili su procenat.

Optužnica se temelji na prisluškivanim razgovorima i mjerama tajnog nadzora obavljenim od septembra do novembra 2017. godine.

Policija obezbjeđuje zgradu Višeg suda uoči dolaska optuženih (arhiva/ilustracija)
Policija obezbjeđuje zgradu Višeg suda uoči dolaska optuženih (arhiva/ilustracija)foto: SAVO PRELEVIC

Za ovaj ali i predmet ubistva Saše Klikovca, zbog čega je nedavno uslijedilo puštanje iz pritvora dvojice optuženih Marka Šukovića i Miloša Markovića, zainteresovao se i ministar pravde Andrej Milović koji je od predsjednika Višeg suda u Podgorici tražio detaljne izvještaje o tim slučajevima.

Ministarstvo pravde iniciralo je hitne izmjene člana 179 ZKP-a, a radna grupa već o tome pregovara sa Evropskom komisijom.

U tom resoru planirane su izmjene koje predviđaju izuzetak od oslobađanja optuženih nakon tri godine pritvora bez prvostepene presude, i to za tačno određena krivična djela, kao i ukidanje ročišta za ispitivanje i ocjenu zakonitosti i opravdanosti optužnice. Ministarstvo pravde vjeruje da će tim izmjenama spriječiti zloupotrebe zakonskog okvira i osigurati efikasnija, brža i pravednija suđenja.

Brojni advokati reagovali su u javnosti nakon najave izmjene člana 179 ZKP-a, smatrajući da je ideja Ministartsva pravde “prilično opasna, te da će to samo pogoršati problem suđenja koja predugo traju”...

Advokati navode i da najavljena izmena nema uporište i da je u potpunoj suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.

Hronologija

Početak sudskog procesa optuženoj kriminalnoj organizaciji nekoliko puta je odlagan - 9. aprila 2021. jer je podnijet zahtjev za izuzeće tadašnje predsjednice vijeća Suzane Mugoša.

Nakon 13 dana glavni pretres je odgođen jer je postupajuća tužiteljka bila zauzeta i nije mogla da dođe u sud.

Tri ročišta u junu 2021. su odložena zbog obustave rada advokata, a 2. septembra te godine zbog prestanka funkcije članici vijeća.

Dva glavna pretresa u novembru te godine su odgođena zbog promjene predsjednika vijeća jer je predmet dodijeljen u rad sutkinji Biljani Uskoković.

Polovinom decembra uslijedilo je novo odlaganje zbog izostanka advokatice Branke Stanojević, zbog smrtnog slučaja.

Ročište od 25. februara 2022. godine je odloženo zbog nove promjene predsjednika vijeća.

Sudija Goran Šćepanović je predmet zadužio 14. marta te godine, a dok je on predsjedavao vijećem prvo odlaganje je evidentirao 22. juna 2022. godine, zbog kovida.

Dva odlaganja dogodila su se u novembru 2022. jer je članica vijeća Vesna Pean bila službeno odsutna.

Narednih pet ročišta je održano ali je niz prekinut 12. maja 2023. godine jer se u sudnici nijesu pojavili okrivljeni Milo Ivanišević i branioci Zoran Piperović i Nebojša Marković.

I ročište 11. jula prošle godine je odgođeno jer je konstatovao da nedostaju četiri razgovora iz MTN...

A nakon bjekstva Ivana Jovanovića posljednja dva glavna pretresa - 11. oktobra i 29. novembra 2023. su odgođena...

Hotel, hekler i silikonska maska...

Odbjegli Cetinjanin Ivan Jovanović, za kojim je u septembru 2023. godine raspisana međunarodna potjernica, hapšen je polovinom 2018. godine sa sugrađankom Nikoletom Vukić, zbog sumnje da su u sobi cetinjskog hotela “Grand” sakrili automatsku pušku - hekler, silikonske maske, municiju, prigušivač i eksploziv kojim je trebalo da bude ubijen član jednog kotorskog kriminalnog klana.

Oprema za likvidaciju pronađena je dvadesetak dana prije hapšenja u sobi hotela, a vještačenje je ukazalo na osnovanu sumnju da su Jovanović i optužena recepcionerka unijeli oružje i stvari u hotel.

Cetinjski policajci su pušku i maske pronašli 19. maja te godine, a navodno je meta napada trebalo da bude jedan od pripadnika “kavačkog klana”.

Bonus video: