Osam godina nakon pokušaja ubistva Šukovića: Traže li ikoga zbog ranjavanja

Nakon što je Radovan Aleksić oslobođen optužbi, tužilaštvo formiralo predmet protiv NN lica zbog pucnjave iz 2016. godine

45392 pregleda 91 reakcija 25 komentar(a)
Šuković, Foto: Boris Pejović
Šuković, Foto: Boris Pejović

Podgoričko Više državno tužilaštvo i policija još ne znaju ko je prije osam godina pokušao da ubije aktuelnog šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predaraga Šukovića.

Nakon što je optužbi za to krivično djelo oslobođen Radovan Aleksić, tužilaštvo se vratilo na početak, pa sada gone NN izvršioca.

“U predmetu formiranom protiv R. A., zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju učinjeno na štetu P. Š., nakon što je rješenjem Vijeća Višeg suda u Podgorici vraćena optužnica tužilaštvu radi dopune, ovo tužilaštvo je, između ostalog, putem zamolnice upućene nadležnim pravosudnim organima Republike Srbije, zatražilo antropološko vještačenje od strane Medicinskog fakulteta u Beogradu - Instituta za sudsku medicinu Sudskomedicinskog odbora, koje vještačenje je dostavljeno ovom tužilaštvu, te nakon sagledavanja svih prikupljenih činjenica, a posebno imajući u vidu nalaz i mišljenje Sudskomedicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu o sprovedenom antropološkom vještačenju, ocijenjeno je da ne postoje dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja da je R. A. izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, iz kojih razloga je donijeta naredba o obustavi istrage”, odgovorila je “Vijestima” rukovoditeljka VDT Podgorica, tužiteljka Lepa Medenica.

Ona ja objasnila i da je nakon toga formiran novi predmet.

“Nakon što je u navedenom predmetu donijeta naredba o obustavi istrage u odnosu na lice R. A. formiran je predmet protiv NN lica i preveden u ktn upisnik u kom predmetu se u kontinuitetu preduzimaju mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja predmetnog događaja”, kazala je Medenica.

Aktuelni šef Specijalnog policijskog odjeljenja ranjen je 11. jula 2016. godine, oko 10.30 časova u Njegoševoj ulici u Podgorici.

Istražitelji još nijesu utvrdili ni iz kog oružja je neko pokušao da ga ubije.

Nakon ranjavanja, u iskazu je naveo da je kritičnog dana pješačio Njegoševom ulicom i da je čuo “najmanje tri ili četiri pucnja”, koji su, piše, jače odjeknuli u njegovom desnom uhu:

“Da je poslije pucnjave primijetio da su mu patike pune krvi, a kada se okrenuo primijetio je na oko 10 metara udaljenosti, kako se neki čovjek užurbanim korakom udaljava”...

Opisujući, između ostalog, napadača kao muškarca visine 175-177 centimetara, rekao je da sa njim nije bio u fizičkom kontaktu, ali da je siguran da je ta osoba bila u njegovoj neposrednoj blizini kada je pucala.

Ispričao je da je radio na raznim odgovornim poslovima u MUP-u, da nije imao kontakata sa pripadnicima vojne bezbjednosti.

Oslobođen optužbi nakon pet godina: Aleksić
Oslobođen optužbi nakon pet godina: Aleksićfoto: Boris Pejović

Nakon što su istražitelji osumnjičili sada oslobođenog optužbi, kazao je da ne poznaje Aleksića i da u “zadnje vrijeme nije imao nikakvih prijetećih poruka od strane bilo kojeg lica”...

Poslije petogdišnjeg postupka, Više državno tužilaštvo je obustavilo istragu. U aprilu 2020. godine tužilaštvo je dostavilo optužnicu na kontrolu Višem sudu, a i tada je Aleksić tvrdio da nema veze sa napadom na inspektora, te da je u to vrijeme bio u Beogradu.

“Meni je prilikom privođenja saopšteno da sam uhapšen na osnovu lokalne potjernice, a tek kasnije sam saznao da nikada potjernice nije ni bilo. Sve istražne radnje preduzimane su da bi se meni podmetnulo djelo, koje nijesam počinio. Najveća manipulacija i montaža od strane policije i tužilaštva je prilikom korišćenja video-snimka, koji je falsifikat i montaža”, naveo je Aleksić 2022. godine.

Nakon pritvora, njemu je određena mjera - zabrana napuštanja prebivališta pa je pet godina bio odvojen od porodice koja živi u Beogradu. Tokom petogodišnjeg boravka u Podgorici, Aleksić je ispričao da ga je često policija zaustavljala, legitimisala...

“U februaru 2021. dok sam sjedio u ‘Ramadi’ prišao mi je čovjek i rekao da je navodno šef obezbjeđenja tadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića. Rekao mi je da ću biti ubijen, te da će to da realizuje bivša vlast. Kako sam ja znao ko je šef obezbjeđenja premijera, nijesam nasjeo na tu podvalu. Taj mi je sugerisao da bi trebalo da nosim oružje sa sobom, ali i ponudio da mi proda transkripte razgovora bivših funkcionera DPS-a. To sam naravno odbio, a o svemu sam obavijestio koga je trebalo”, rekao je tada.

“Sve ovo je organizovao blizak saradnik Đukanovića”

Nalogodavci montiranog procesa iz državnog vrha imali su tri cilja - da zaštite stvarne naručioce i izvršioce napada na Predraga Šukovića, da se obračunaju sa mnom i da me eliminišu kao nezgodnog svjedoka kao žrtve brutalnosti “crnih trojki”.

To je sredinom oktobra 2022. godine u sudnici ispričao pukovnik u penziji Radovan Aleksić, nakon što je tužio državu za naknadu štete zbog toga što je protiv njega poslije pet godina obustavljena istraga tužilaštva za pokušaj ubistva.

Aleksić je tada kazao da Šukovića ne poznaje, ali da je jasno da su “nalogodavci napada na policijskog inspektora isti oni koji su 1999. godine dali nalog crnim trojkama da ga napadnu u Nikšiću iz vatrenog oružja”...

“Sve ovo protiv mene nije organizovao Milo Đukanović nego jedan njegov blizak saradnik, zbog kojeg su moja djeca zaplakala, a taj je obavljao poslove šefa biroa za koordinaciju službe bezbjednosti u to vrijeme. Mislim da je pozadina svega toga bilo što je Šuković od strane lica iz državnog vrha osumnjičen da je 2013. godine pokrenuo aferu ‘crne trojke’ i da je ohrabrio insajdera Brajuška Brajuškovića, koji je javno pričao o tome”, ispričao je Aleksić.

On je naveo da je uhapšen 2. oktobra 2016. godine na graničnom prelazu Dobrakovo pod sumnjom da je, navodno, 11. jula 2016. godine pucao na Šukovića u centru Podgorice.

Bonus video: