Manastir Kom: Naš monah nije bio u društvu osoba koje su imale incident sa lovočuvarima, nije oteo telefon Saičiću

"Čuo je i pozive u pomoć, te je svojim čamcem prišao mjestu susreta druga dva plovila, isključivo iz razloga da pomogne onima za koje je smatrao da su ugroženi"

43324 pregleda 545 reakcija 95 komentar(a)
Skadarsko jezero (Ilustracija), Foto: NP Skadarsko jezero
Skadarsko jezero (Ilustracija), Foto: NP Skadarsko jezero

Iz manastira Kom saopštili su da njihov monah sinoć nije bio u društvu osoba koje su imale incident sa lovočuvarima na Skadarskom jezeru, da nije oteo telefon Vuku Saičiću i bacio ga u vodu, već da je reagovao kada je čuo pozive u pomoć.

"Monah je bio na jezeru u ribolovu sopstvenim mrežama za koje ima dozvolu i nije bio u društvu osoba koje su imale incident sa lovočuvarima. U kasnim večernjim časovima, čamac sa lovočuvarima je velikom brzinom prošao pored njegovog plovila, skvasivši njega i čamac, uz to i kidajući mreže, koje je monah prethodno zakonito postavio", piše u saopštenju poslatog iz tog manastira.

Dodaje se da su lovočuvari sustigli čun sa trećim licima, a da je monah, "budući iskusan na Skadarskom jezeru, jer je pored njega odrastao, procijenio je da je čun sa trećim licima takođe ugrožen i da je moguće njegovo potapanje".

"...A čuo je i pozive u pomoć, te je svojim čamcem prišao mjestu susreta druga dva plovila, isključivo iz razloga da pomogne onima za koje je smatrao da su ugroženi". U njegovom prisustvu nije bilo sukobljavanja veslima i ostima o kojima se govorilo u medijima, ali on i nije od početka prisustvovao susretu lovočuvara i trećih lica. Netačni su navodi da je monah oteo i bacio telefon lovočuvaru. Ni sa kim nije imao fizički kontakt niti je ikoga vrijeđao, već je njegovo prisustvo doprinijelo da se ovaj incident završi. Monah je, u svojstvu građanina, već dao odgovarajuću izjavu Upravi policije na ove okolnosti", piše u saopštenju manastira Kom.

Šef Službe zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero Vuk Saičić ranije je kazao Vijestima da je krivolovcima koji su sinoć napali i povrijedili dvojicu nadzornika Nacionalnog parka Skadarsko jezero pomogao i monah iz manastira Kom, izvjesni Filip.

Saičić je kazao i da mu je monah oteo telefon i bacio ga u jezero.

Dvojica osumnjičenih za napad na nadzornike Nacionalnog parka (NP) Skadarsko jezero - Vojin Prenkić (31) i Dušan Klikovac (42) uhapšeni su i privedeni u podgoričko Odjeljenje bezbjednosti.

Prenkić i Klikovac krivično će odgovarati zbog napada na šefa nadzorničke službe Vuka Saičića i njegovog kolegu Marka Gluščevića.

Vijesti nezvanično saznaju da se uhapšenima Prenkiću i Klikovcu na teret stavljaju krivična djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i nezakonit ribolov.

Prenkić i Klikovac uhapšeni su zbog napada na lovočuvare i nezakonitog lova.

Njih dvojica osumnjičeni su da su sinoć, nešto nakon ponoći, veslima i ostima napali nadzornike na Skadarskom jezeru Vuka Saičića i Marka Gluščevića.

Nadzornici Nacionalnog parka Skadarsko jezero napadnuti su sinoć, a krivolovci su jednog od njih pokušali da probodu ostima.

Bonus video: