Problem krivolova: Čekaju li ministri da neko pogine?

Zbog incideta na Skadarskom jezeru i napada na lovočuvare Vuka Saičića i Marka Gluščevića uhapšeni Vojin Prenkić i Dušan Klikovac. Ekološki aktivista Aleksandar Dragićević tvrdi da se niko iz nove Vlade za 100 dana nije interesovao za problem krivolova

25851 pregleda 164 reakcija 74 komentar(a)
Incident na jezeru, napadnuti lovočuvari, Foto: Screenshot
Incident na jezeru, napadnuti lovočuvari, Foto: Screenshot

U stotinu dana nove Vlade nijedna osoba iz nadležnih ministarstava poljoprivrede i ekologije nije se interesovala za problem krivolova na Skadarskom, niti na ostalim jezerima ili rijekama.

To je juče, nakon napada na šefa Službe zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero Vuka Saičića i njegovog kolegu Marka Gluščevića, za “Vijesti” kazao ekološki aktivista Aleksandar Dragićević.

“Nije postojalo interesovanje ni da se nastavi sa borbom protiv šumarske mafije, a ilegalni eksploatatori šljunka se polako vraćaju u korita rijeka. Nadam se da se ne čeka da neko pogine pa da ministri, sekretari i ostali službenici Vlade počnu da rade svoj posao i postupaju u skladu sa svojim nadležnostima”, kazao je on.

Napad pa hapšenje

Juče poslije podne, zbog sumnje da su prije dvije noći napali i lakše povrijedili Saičića i Gluščevića, policajci su uhapsili Vojina Prenkića (31) i Dušana Klikovca (42).

Tužilac je njihove radnje kvalifikovao kao napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i nezakonit lov.

Istovremeno, ocijenio je da nema elemenata krivičnog djela u radnjama monaha manastira Kom, koji je, prema tvrdnjama Saičića, vrijeđao nadzornike, prijetio im, a potom od njega i oteo telefon kojim ga je snimao i bacio ga u jezero.

Iz manastira Kom negirali su te tvrdnje, ističući da monah ni sa kim nije imao fizički kontakt, niti je ikoga vrijeđao, “već je njegovo prisustvo doprinijelo da se ovaj incident završi”...

Saičić i Gluščević napadnuti su u noći između subote i nedjelje na Skadarskom jezeru, dok su pokušavali da legitimišu Prenkića i Klikovca, koje su zatekli u krivolovu. Na snimku dostavljenom “Vijestima” vidi se početak incidenta, odnosno kako nadzornici pokušavaju da zaustave čun u kom su krivolovci, ali se oni otimaju i kreću da ih udaraju.

Saičić je za “Vijesti” rekao da se to dogodilo nakon što su drugi put sustigli krivolovce, koji su im čunom bježali nekih kilometar.

“Izdali smo upozorenje o koje su se oni oglušili, i krenuli da bježe. Stigli smo ih nakon kilometar i pokušali da ih zadržimo. Tada smo dobili i udarce veslima - ja u predjelu vrata, a kolega Gluščević u predjelu rebara. Jedan od njih je ostima krenuo da me ubode i ubo me u predjelu lijeve podlaktice. Tada je čunom došao monah Filip i počeo da nam prijeti, optužujući nas da mi radimo sa drogom preko jezera i da nećemo dugo... Izvadio sam telefon da ga snimim, on mi je prišao, oteo telefon i bacio ga u jezero. Potom su skupa pobjegli u uski dio među šiblje, kroz koji mi nismo mogli gliserom da prođemo, jer je veći”, kazao je Saičić “Vijestima”.

Iz Uprave policije juče su zvanično saopštili da su uhapsili Prenkića i Klikovca, odnosno da su prvobitno od te dvojice Zećana prikupili obavještenja na zapisnik i sa svim upoznali tužioca:

“...Po čijem su nalogu lišeni slobode zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nezakonit ribolov i krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. U odnosu na treće lice koje je učesnik događaja, cijeniće se postojanje prekršajne odgovornosti budući da se u odnosu na radnje toga lica tužilac izjasnio da ne postoje elementi krivičnog djela”, saopšteno je iz UP.

Mnogima ne odgovara borba protiv krivolova

Direktor JP Nacionalni parkovi Crne Gore Vladimir Martinović, kazao je za “Vijesti” da su nadzornici napadnuti na svom radnom mjestu, tokom obavljanja radnih zadataka.

“Hrabri nadzornici su nenaoružani ušli u obračun sa naoružanim krivolovcima. Tražimo adekvatnu podršku policije i tužilastva. Mnogima ne odgovara naša borba protiv krivolova, lovočuvari su ugroženi i zahtijevamo sistemsku podršku, kako bismo se izborili sa biznisom vrijednim stotinama hiljada eura. Nastavićemo istim intenzitetom da se borimo protiv krivolova, a ovakvi i slični pokušaji sigurno nas neće poljuljati u snažnoj borbi za zaštitu najvrjednijih područja Crne Gore”, poručio je on.

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović saopštio je da osuđuje napad na nadzornike, ali i da će Saičića i Gluščevića nagraditi za pokazanu hrabrost...

Iz manstira tvrde da je monah ribario i da nikog nije vrijeđao

Iz manastira Kom saopštili su da njihov monah nije bio u društvu osoba koje su imale incident sa lovočuvarima, da nije oteo telefon Saičiću i bacio ga u vodu, već da je reagovao kada je čuo pozive u pomoć.

Ističu da je monah bio na jezeru u ribolovu sopstvenim mrežama za koje ima dozvolu:

“U kasnim večernjim časovima, čamac sa lovočuvarima je velikom brzinom prošao pored njegovog plovila, skvasivši njega i čamac, uz to i kidajući mreže, koje je monah prethodno zakonito postavio”, piše u saopštenju.

Dodaje se da su lovočuvari sustigli čun sa trećim licima, a da je monah, “budući iskusan na Skadarskom jezeru, jer je pored njega odrastao, procijenio je da je čun sa trećim licima takođe ugrožen i da je moguće njegovo potapanje”.

“A čuo je i pozive u pomoć, te je svojim čamcem prišao mjestu susreta druga dva plovila, isključivo iz razloga da pomogne onima za koje je smatrao da su ugroženi”.

Bonus video: