Žalba odbrane na odluku Višeg suda da odredi pritvor Luki Bakoču

Advokatica Dina Šabotić u žalbi je posebno istakla da je u dosadašnjem toku postupka odložen glavni pretres čak više od 12 puta, a samo jednom zbog nedolaska okrivljenog Luke Bakoča

3449 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Advokatica Dina Šabotić uložila je žalbu Apelacionom sudu Crne Gore na rješenje od 31. januara, kojim je predsjednica specijalnog vijeća Višeg suda u Podgorici sudija Nada Rabrenović, prihvativši predlog specijalnog tužioca, odredila pritvor okrivljenom Luki Bakoču, jer se nije pojavio na zakazani glavni pretres. Zakonski osnov za određivanje pritvora je ometanje vođenja krivičnog postupka.

Bakoč je jedan od optuženih u krivičnom predmetu protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, Vesne Medenice, njenog sina Miloša i ostalih okrivljenih.

"Predsjednica vijeća sudija Nada Rabrenović je usvojila predlog Specijalnog državnog tužilaštva da se mom branjeniku odredi pritvor zbog nepristupanja na glavni pretres od dana 31. 01. 2024. godine, ne postupivši shodno odredbama člana 165 stav 1 i član 324 Zakonika o krivičnom postupku, koji propisuju da ukoliko uredno pozvani optuženi ne dođe na glavni pretres, a svoj izostanak ne opravda, biće prinudno doveden. Što se tiče ovog osnova po kojem je mom branjeniku određen pritvor, odbrana smatra da isti ne stoji, prije svega obzirom na činjenicu da se moj branjenik samo dan ranije uredno odazvao na poziv suda, i pristupio na glavni pretres dana 30. 01. 2024. godine. Takođe ne samo na ovaj, nego se odazvao na svaki glavni pretres od početka postupka, izuzev kada je bio zdravstveno spriječen do pristupi. Bitno je za ukazati da je u dosadašnjem toku postupka odložen glavni pretres čak više od 12 puta, a samo jednom zbog njegovog nedolaska. Obzirom na činjenicu da je pritvor najstrožija mjera procesne prinude, i da se ista ima primjenjivati samo u slučaju kad se ista svrha ne može ostvariti blažom mjerom, i posebno imajući u vidu druge mjere zakonom propisane koje se mogu izreći umjesto istog, predlažem da Apelacioni sud Crne Gore uvaži žalbu, ukine rješenje i mog branjenika pusti da se brani sa slobode”, navodi se između ostalog u žalbi advokatice Šabotić.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i firme “Kopad Company”, za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teške tjelesne povrede i sprečavanje dokazivanja.

Miloš Medenica tereti se da je u 2019. godini stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali njegova majka Vesna i drugi okrivljeni, s ciljem šverca cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Navodi se da je, u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita carinskim službenicima.

Bakoču pozlilo, završio na infuzijama

"Dana 21. 01. 2024 godine, okrivljeni Luka Bakoč nije pristupio na glavni pretres, Takođe iz razloga zdravstvene prirode. Naime, nekih nedelju dana ranije on je bio zaražen influencom A, i u tim danima još uvijek je primao terapiju putem infuzije. Ali kako se osjećao bolje, pristupio je na glavni pretres 30. 01. 2024. godine, i takođe telefonskim putem mi potvrdio svoj dolazak na glavni pretres zakazan za sjutradan, tj. 31.01.2024. godine. Međutim, toga jutra nije se ni pojavio, ni odgovorio na moje telefonske pozive, već tek negdje sredinom dana, 31. 01. 2024. godine, kada mi je saopštio da mu je pozlilo, i da je završio na infuzijama, i dobio preporuku za dalje pretrage kako bi se našao uzrok njegovog narušenog zdravstvenog stanja. Kao dokaz dostavljam medicinsku dokumentaciju ne ime optuženog Bakoč Luke”, navodi se u žalbi.

Bonus video: