SDT čeka stolice, pa nove tužioce

Iako je Odlukom o broju tužilaca u Specijalnom državnom tužilaštvu predviđeno da rade GST i 16 specijalnih tužilaca zbog manjka kancelarija, Tužilački savjet još ne raspisuje oglase za popunjavanje SDT-a. Tužilačkoj organizaciji trenutno fali 56 tužilaca, a gotovo da nema tužilaštva gdje nema velikog kadrovskog manjka

26473 pregleda 17 komentar(a)
Čeka nove prostorije i saradnike: Novović, Foto: Boris Pejović
Čeka nove prostorije i saradnike: Novović, Foto: Boris Pejović

Novom Odlukom o broju tužilaca u Specijalnom državnom tužilaštvu predviđeno je da rade glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i 16 umjesto sadašnjih 13 specijalnih tužilaca, ali kadrovsko jačanje zavisiće prvo od broja stolica odnosno selidbe SDT-a u novi prostor kako bi novi tužioci imali gdje da rade.

Odluka je početkom decembra prošle godine stupila na snagu, ali Tužilački savjet još ne raspisuje javni oglas za popunjavanje upražnjenih pozicija u SDT-u.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da se raspisivanje oglasa za popunjavanje broja specijalnih tužilaca odgađa upravo zbog manjka radnog prostora i neuslovnih kancelarija u kojima godinama radi Specijalno državno tužilaštvo, čija je nadležnost rad na složenim predmetima organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca i ratnih zločina...

Da se brzo mora nešto učiniti na popunjavanju broja specijalnih tužilaca jasno je i zbog činjenice da većini tužilaca, koji su odlukom Tužilačkog savjeta upućeni u SDT, već početkom juna ističe rok od dvije godine koliko zakonski najviše mogu da rade po članu 24 Zakona o specijalnom tužilaštvu.

U SDT-u pored glavnog specijalnog tužioca trenutno rade tužioci koji su upućeni u to tužilaštvo - Jovan Vukotić, Vukas Radonjić, Siniša Milić, Jelena Protić i Tanja Čolan Deretić, i ranije izabrani specijalni tužioci Živko Savović, Marija Raspopović, Nataša Bošković, Sanja Jovićević, Zorica Milanović, Miroslav Turković, Zoran Vučinić i Miloš Šoškić.

Specijalna tužiteljka Ljiljana Lakić upućena je u Centar za obuku u sudstvu i tužilaštvu, dok su zbog krivičnih postupaka privremeno suspendovani specijalni tužioci Saša Čađenović i Lidija Mitrović.

Odluka o povećanju broja specijalnih tužilaca donijeta je na inicijativu bivše vršiteljke dužnosti vrhovnog državnog tužioca Tatjane Begović, koja je 19. oktobra 2023. godine dostavila predlog za izmjenu broja državnih tužilaca u Specijalnom državnom tužilaštvu, a potom je Tužilački savjet to potvrdio 17. novembra.

Odluka o broju državnih tužilaca objavljena je krajem prošle godine u Službenom listu, a broj tužilaca po svim tužilaštvima u zemlji utvrđen je na osnovu Pravilnika o okvirnim mjerilima rada za određivanje potrebnog broja državnih tužilaca i državnih službenika i namještenika u državnom tužilaštvu.

Fali 56 tužilaca

U ovom trenutku fali 56 tužilaca u Crnoj Gori, a u nekoliko tužilaštava radi po jedan eventualno po dva tužioca, koji rade sve poslove.

Tužilački savjet se u godini za nama suočio i sa veoma slabom prijavom kandidata za ulazak u tužilačku organizaciju pa se tako na neke oglase javljalo dvostruko manje pravnika nego što je to u pozivima traženo.

Prema novoj Odluci o broju državnih tužilaca u Vrhovnom državnom tužilaštvu predviđeno je mjesto za novoizabranog vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića i još 10 tužilaca, a trenutno u tom tužilaštvu radi VDT i šest tužilaca.

Na čekanju su intervjui za popunjavanje tri upražnjena mjesta krovne instance u tužilačkoj organizaciji, a na oglas od juna 2021. godine, koji je tek krajem 2023. godine došao na red, prijavili su se rukovodilac ODT-a Podgorica Duško Milanović, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević, tužilac iz Ulcinja Vojislav Grujić i tužiteljka iz Nikšića Vjera Mićunović.

Iako su intervjui sa njima trebalo da budu objavljeni u januaru to se nije dogodilo, a novi VDT u najavi sjednice, koju je zakazao za 7. februar, taj posao nije uvrstio u dnevni red Tužilačkog savjeta.

Prema Odluci u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju predviđen je rukovodilac i šest tužilaca, što znači da u odnosu na trenutno stanje tamo nedostaju dva tužioca.

U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici predviđeni su rukovodilac i šesnaest državnih tužilaca, a u ovom trenutku tamo radi šefica Lepa Medenica i 10 tužilaca dok su dvije tužiteljke Čolan Deretić i Protić upućene u SDT.

Veliki manjak u Podgorici

U najvećem tužilaštvu po broju tužilaca, ali i predmeta - ODT-u Podgorica, novom Odlukom o broju tužilaca predviđeno je da radi rukovodilac i 24 tužilaca, a ako se ta brojka uporedi sa trenutnim stanjem nije teško zaključiti da postoji ogroman kadrovski deficit.

U ODT-u Podgorica trenutno rade rukovodilac i 12 tužilaca, ali će vjerovatno već naredne srijede ostati bez tužioca Denisa Zvrka koji je jedini kandidat za šefa ulcinjskog tužilaštva, a čeka se i reizbor nekoliko tužilaca...

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru predviđeno je da rade rukovodilac i sedam tužilaca, Beranama – rukovodilac i četiri tužioca, ODT-u Bijelo Polje bi trebalo da tužilački posao obavlja šef i sedam državnih tužilaca, dok u Nikšiću i Kotoru pored rukovodioca predviđena su i mjesta za osam odnosno devet tužilaca.

U ODT-u Kolašin godinama sama radi tužiteljka Maja Šćepanović, a u ODT-u Plav predviđeni su rukovodilac i jedan tužilac.

U Pljevljima je predviđen – rukovodilac i četiri tužioca, ODT-u u Rožajama jedan tužilac manje, dok bi u Ulcinju ukoliko se izabere rukovodilac u odnosu na sadašnje stanje falila još dva tužioca.

U tužilaštvima Herceg Novi i Cetinje predviđeno je da rade rukovodilac i tri državna tužioca...

Petoro lani podnijelo ostavke, mnogi čekaju reizbor

Tokom prošle godine petoro tužilaca je podnijelo ostavke, a za kraj tužilačke karijere čak troje se odlučilo krajem 2023. godine.

Ostavke su podnijeli tužiteljka iz Pljevalja Nataša Bajčeta, tužilac iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Željko Tomković i tužilac koji je iz Podgorice bio upućen na Cetinje Haris Šabotić.

Ostavke su lani, pred odlazak u penziju, podnijeli tužioci iz Bijelog Polja Ljubinka Madžgalj i Hasan Lukač, a junu je na lični zahtjev tužilačka funkcija konstatovana i tužiocu iz Ulcinja Vladimiru Savoviću.

Zbog odlaska u penziju lani je tužilačka funkcija prestala Radmili Ćuković, a zbog ostvarivanja prava na starosnu penziju TS je prekid konstatovao Mirku Bulatoviću i Vesni Jovićević, koja je zbog toga podnijela tužbu Upravnom sudu.

Tužilačka organizacija se krajem prošle godine suočila i sa serijom prekida tužilačkih funkcija zbog isteka četvorogodišnjeg mandata tužiocima, koji sada čekaju reizbor.

Mandat je prekinut tužiteljki ODT-a Podgorica, koja je bila upućena u SDT Maji Janković, Jeleni Vučetić i Danijeli Đuković iz Bijelog Polja, Biseri Radonjić i Vitomiru Magovčeviću iz ODT-a Bar, Ivani Petrušić Vukašević iz ODT-a Podgorica i Rajku Lopičiću iz nikšićkog tužilaštva...

Bonus video: