Veljović upozoravao Mrkićevu grupu o pretresima, tvrde iz tužilaštva: Stiže policija, neka sakrije ako ima što

Kriminalistička policija pokušavala da spriječi sukobe kriminalnih ekipa, nakon što su saznali da najmanje njih 20 nabavlja oružje, municiju i eksploziv. Veljović tada obavještava Mrkića da će policija upasti kod Muja Nikočevića i sugeriše mu da ovaj bude kući i da se pravi da ništa ne zna

61204 pregleda 209 reakcija 66 komentar(a)
Navodnim švercerima javljao kad kolege kreću u akciju: Veljović, Foto: Luka Zeković
Navodnim švercerima javljao kad kolege kreću u akciju: Veljović, Foto: Luka Zeković

Bivši direktor policije Veselin Veljović znao je da se spremaju pretresi na više lokacija kako bi se spriječili sukobi bezbjednosno interesantnih osoba, ali je to iskoristio kako bi pomogao pripadnicima kriminalne organizacije Alekdsandra Mrkića da oružje sklone na sigurno dok ne prođe kontrola.

“U petak će biti izvršen pretres kuće gdje stanuje, neka skloni ako ima nešto interesantno”, piše u poruci Veljovića upućenoj Mrkiću na skaj aplikaciji, navode iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

U spisima protiv te grupe, objašnjava se da je nekadašnji šef policije, a kasnije i savjetnik tadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, protivpravno iskoristio službene položaje nakon saznanja da su službenici kriminalističke policije pripremili akcije usmjerene na sprečavanje krivičnih djela iz oblasti krvnih delikata.

Objašnjava se da su pripadnici Odjeljenja bezbjednosti kriminalističke policije Centra bezbjednosti Podgorica, došli do operativnih saznanja koja ukazuju na nove sukobe bezbjednosno interesantnih lica i sa njima povezanih osoba i da je zbog toga najmanje njih 20 sa područja Podgorice, Danilovgrada i Cetinja nabavljalo oružje, municiju i eksplozivne naprave...

Između ostalog na spisku je bio i Mrkićev saradnik Mujo Nikočević, pa Veljović ovom javlja jer “znam da ga poštuješ”...

“Nakon što je Uprava policije podnijela inicijative za pretresanje Višem državnom tužilaštvu u Podgorici... od 22. 12. 2020. godine i od 24. 12. 2020. godine, a prije nego je sudija za istragu Višeg suda u Podgorici donio naredbe za pretresanje porodične kuće i drugih prostorija koje koristi okrivljeni Nikočević Mujo... prenio preko ‘SKY ECC’ kriptovane aplikacije okrivljenom Mrkić Aleksandru, tako što mu je poslao poruke sadržine: ‘U petak će mu biti izvršen pretres kuće gdje stanuje neka skloni ako ima nešto interesantno’, ‘Neka bude kući’, ‘Neka nikome ne govori da je dobio inf za pretres’, ‘Molim te skreni mu pažnju’, ‘Vidi se sa njim nasamo’, ‘Nemoj sa njim razgovarati telefonom’, ‘Znam da ga poštuješ i zbog toga ti ovo govorim’”, navodi se u spisima.

Dodaje se da Veljović istovremeno - 22. decembra 2020. godine, Mrkiću tim povodom šalje i poruke: “Molim te uradi kako sam ti rekao”, “Neka bude kući i glumi da ništa ne zna”, “Nikome ništa ne govori”, “Sve ću ti objasniti kada se vidimo” i “Važno je da bude kući i da ništa ne govori nikome, a posebno da je znao za pretres”...

“Kako bi podatak o planiranom pretresanju prenio okrivljenom Nikočević Muju, što je okrivljeni Mrkić Aleksandar i učinio istog dana, u periodu od 19:22:17 do 19:47:32 časova, kroz više poruka na SKY ECC kriptovanoj aplikaciji, pa je tako okrivljenom Nikočević Muju pribavljena korist u vidu dobijanja podataka pribavljenih obavljanjem policijskih poslova, koje okrivljeni nije smio dobiti i stvaranja vremenskih i prostornih uslova da ukloni predmete krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, jer pretresanjem izvršenim 25. 12. 2020. godine nijesu pronađeni predmeti i tragovi krivičnog djela, a okrivljeni Nikočević Mujo je okrivljenom Mrkić Aleksandru, preko ‘SKY ECC’ kriptovane aplikacije, po završenom pretresanju, saopštio da bi mu policijski službenici pretresanjem pronašli vatreno oružje i da bi zbog toga bio uhapšen”, konstatuju tužioci.

Optužnica

Za 16. februar zakazana je kontrola optužnice protiv Veljovića i ostalih optuženih za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja.

Iz SDT-a taj su akt dostavili podgoričkom Višem sudu 24. januara.

Kao organizatora kriminalne grupe koja se bavila švercom cigareta, označen je Mrkića, koji je u bjekstvu, dok se bivši prvi policajac tereti za zloupotrebu službenog položaja...

SDT ga optužuje da je povjerljivim informacijama pomagao u ilegalnim poslovima. Veljović je to u istrazi negirao, navodeći da je radio svoj posao, odnosno istraživao Mrkića, a ne pomagao mu.

Veljović
Veljovićfoto: Boris Pejović

Optužnica je podignuta protiv Mrkića, Veljovića, Nikočevića, Arsenija Kalezića, Nikole Mrkića, Željka Bulatovića, Dušice Bulatović, Predraga Veljića, Borislava Lečića, Nemanje Anđelkovića, Gorana Gluščevića, Nikole Bačilovića, Sadiga Elnagara, Nikole Bubanje i Stefana Bubanje.

Nakon što su podigli optužnicu, tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić saopštio je da iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni Aleksandar Mrkić u 2018. godini, stvorio kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore:

“A čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i kasniji savjetnik Predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, okrivljeni V. V. i druga okrivljena lica, sa ciljem bavljenja krijumčarenjem cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar i pranjem novca”...

Objasnio je da su u izviđaju i istrazi prikupljeni dokazi iz kojih proizlazi osnovana sumnja i da je Veljović, ostvarujući svoj zadatak u kriminalnoj organizaciji, zloupotrijebio službeni položaj - tako što je, između ostalog, organizatoru kriminalne organizacije putem kriptovane komunikacije saopštavao podatke pribavljene obavljanjem policijskih poslova, a koji se odnose na planiranje izvršenja dokazne radnje pretresanja od strane policije, prema jednom članu kriminalne organizacije:

“Čime mu je pribavljena korist u vidu raspolaganja podacima koje nije smio dobiti i stvaranju vremenskih i prostornih uslova da član kriminalne organizacije sakrije predmete krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, kako ih policija ne bi pronašla”.

Optužnicom je predloženo da se Veljoviću, Nikočeviću i Nikoli Mrkiću produži pritvor, a da se okrivljenima Aleksandru Mrkiću, Bubanji, Lečiću, Anđelkoviću, Gluščeviću, Bačiloviću i Elnagaru za kojima su raspisane međunarodne potjernice, sudi u odsustvu.

“Nakon što je Uprava policije podnijela inicijative za pretresanje Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, Veljović šalje poruke Mrkiću da u petak stiže policija i da Nikočević skloni sve što treba”

Uticaj na izvršnu vlast...

Okrivljeni su osnovano sumnjivi da su izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva, odnosno da je tokom 2018. godine, Mrkić organizovao kriminalnu organizaciju, čiji pripadnici su postali okrivljeni...

“Koja organizacija je imala za cilj vršenje neodređenog broja krivičnih djela krijumčarenje... i pranje novca... za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određeni zadatak i ulogu, čije djelovanje je planirano na duže vrijeme, u čijem djelovanju je postojala spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja, a korišćene su privredne i poslovne strukture, kao i pranje novca, a postojao je i uticaj kriminalne organizacije na izvršnu vlast - Upravu policije Crne Gore”, navodi se u sudskim spisima na osnovu kojih je produćžen pritvor nekima od optuženih.

Piše da je plan kriminalne organizacije bio prenošenje cigareta uz izbjegavanje mjera carinskog nadzora i prodaje, a koje su prethodno nabavljene i uskladištene u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar.

“Kao i konverzije i prenosa tako dobijenog novca i druge imovine koja potiče iz kriminalne djelatnosti kako bi se prikrilo i lažno prikazalo njihovo porijeklo”.

Bonus video: