Dukaja paze izdaleka - ministar javne uprave nije štićena ličnost, ali su službe u pripravnosti

Iz Uprave policije tvrde da sprovode planske aktivnosti kako bi spriječili eventualno ugrožavanje bezbjednosti ministra javne uprave. Ministar Maraš Dukaj nema status štićene ličnosti, te samim tim nema ni osnova da mu bude dodijeljena dvadesetčetvoročasovna policijska zaštita, odnosno lično obezbjeđenje, odgovorili su iz UP

34583 pregleda 28 reakcija 15 komentar(a)
Nema konstantnu policijsku zaštitu: Dukaj, Foto: Boris Pejović
Nema konstantnu policijsku zaštitu: Dukaj, Foto: Boris Pejović

Policija sprovodi planske aktivnosti kako bi spriječila eventualno ugrožavanje bezbjednosti ministra Maraša Dukaja, ali on nema konstantnu policijsku zaštitu.

To su, između ostalog, “Vijestima” odgovorili iz Uprave policije na pitanja o ugroženosti prvog čovjeka Ministarstva javne uprave, a u kontekstu priče o međunarodno traženom državljaninu Turske Binalu Camgozu.

“Ministar Maraš Dukaj nema status štićene ličnosti, te samim tim nema ni osnova da mu bude dodijeljena dvadesetčetvoročasovna policijska zaštita, odnosno lično obezbjeđenje”, odgovorili su iz UP.

Dukaj je Camgoza policiji prijavio 31. jula prošle godine i to nakon što su javna i tajna policija dobile operativne informacije da mu je život ugrožen.

Policiji je prethodno javljeno da će Camgoz, preko kavačkog klana, nauditi Dukaju zbog neispunjenog obećanja navodno datog albanskom državljaninu Indritu Kolešiju, koji je početkom prošle godine tražio tu uslugu od ministra.

Iz institucije kojom rukovodi Zoran Brđanin objašnjavaju što su učinili nakon njegove prijave:

“U odnosu na događaj koji je prijavio ministar Dukaj policija je odmah upoznala nadležno tužilaštvo i preduzela niz operativnih i preventivnih mjera i radnji u cilju sprečavanja mogućeg ugrožavanja njegove bezbjednosti. Takođe se u kontinuitetu sprovode planske policijske aktivnosti preventivnog karaktera na sprečavanju eventualnih pojava kojima bi se ugrozila lična bezbjednost ministra Dukaja”, kazali su iz te bezbjednosne institucije.

Policijske kontrole uoči nedavnog sprovođenja Camgoza u Osnovni sud
Policijske kontrole uoči nedavnog sprovođenja Camgoza u Osnovni sudfoto: Luka Zeković

Slučaj prijetnji Dukaju ispituje podgoričko Osnovno državno tužilaštvo, kazao je ranije “Vijestima” rukovodilac tog tužilaštva, tužilac Duško Milanović.

Čekao poziv tajne policije

Vijesti su 24. januara objavile da je Dukaj obećao prijateljima sa Kosova i iz Albanije da će se u Ministarstvu unutrašnjih poslova raspitati o mogućnosti da Binali Camgoz zakonski dobije azil u Crnoj Gori, a da mu je, kada se to nije dogodilo, turski državljanin optužen za teška krivična djela zaprijetio preko pripadnika kavačkog kriminalnog klana.

Od tog dana on ne odgovara na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim zbog čega je čekao da ga Agencija za nacionalnu bezbjednost pozove na saslušanje, pa tek onda prijavio Camgoza.

Šef vladinog resora za javnu upravu nedavno je RTCG-u kazao da u policiju nije ranije otišao jer nije znao da mu prijeti opasnost.

Prema informacijama “Vijesti”, kada je prijavio prijetnje, ministar je pred inspektorkom ispričao da strahuje za svoj život, jer je siguran da je pomoć u tom poslu u njegovo ime obećao Indrit Koleši, sa kojim je i razgovarao o optuženom državljaninu Turske.

Tvrdio je i da je Kolešiju jasno predočio da nije nadležan za te stvari:

“...Ali sam mu obećao da ću kontaktirati prijatelje iz Ministrarstva unutrašnjih poslova i raspitati se o zakonskim mogućnostima da se taj azil ostvari, a takođe sam i Kolešiju sugerisao da se i on raspita kod nadležnog Ministarstva”, rekao je Dukaj.

Kazao je i da je od MUP-a dobio izričit odgovor da Čamgoz ne ispunjava uslove za azil.

Koleši je potom reagovao, navodeći da Dukaju nije prijetio ni on, niti bilo ko iz porodice Binala Camgoza: “Niti smo mu nudili novac i ucjenjivali ga. Sa Dukajem sam imao dobar odnos do avgusta 2023. i pomogao sam mu u organizaciji posjete Izraelu i Gruziji”, napisao je između ostalog u reagovanju Indrit Koleši.

Državljanin Turske, kojeg tamošnje vlasti potražuju zbog najtežih krivičnih djela, uhapšen je 6. jula 2022. godine u Podgorici, a iz Uprave policije tada je saopšteno da je kod sebe imao falsifikovani pasoš u koji je upisano ime Mehmet Ali Bayhan.

Prema pisanju tamošnjih medija, on je vođa organizovane kriminalne grupe, a u krivični dosije upisani su mu razni zločini - ubistva, ranjavanje, otmica, pritvor, iznuda i mučenje počinjeni u Izmiru i okolini, nezakonita naplata čekova i obveznica...

U septembru 2022. godine, u Istražnom zatvoru u Spužu pretresena je ćelija u kojoj je boravio sa još pet pripadnika organizovane kriminalne grupe kavački klan.

To je učinjeno samo nekoliko dana nakon što je policija Turske utvrdila da su članovi kriminalnog klana Čamgoza, učestvovali u ubistvu apsolutnog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića.

Ministar pravde Andrej Milović odbio je nedavno da Turskoj izruči tog njihovog državljanina, pravdajući svoju odluku narušenim zdravstvenim stanjem stranca i etničkom pripadnošću, iako je odluka Višeg suda još 1. juna 2023. godine postala pravosnažna, a kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za ekstradiciju tog optuženog za najteža krivična djela.

Iz više nezvaničnih izvora “Vijestima” je rečeno da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) utvrdila da Camgoz predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost Crne Gore.

Milović je saopštio da “nikada nije primio nikakav stav ANB-a o pomenutom slučaju”...

Camgoz u Crnoj Gori bez azila i dozvole za boravak

Crna Gora nije dala azil Camgozu, jer nije ispunio uslove koji bi mu omogućili takav status, a Uprava policije zvanično je saopštila da ne ispunjava uslove ni za privremeni boravak.

“... Ne posjeduje nijedan važeći lični identifikacioni dokument (ličnu kartu ili putnu ispravu) i drugi uslov da nije osuđivan ili da se protiv njega ne vodi krivični postupak u njegovoj matičnoj zemlji što je predstavljeno dokazima - raspisivanje međunarodne potjernice od strane Organa za sprovođenje zakona Republike Turske”.

Policija je u posljednjih deset dana protiv njega podnijela dvije krivične prijave zbog navođenja na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Camgoz
Camgozfoto: Tviter

Prema saznanjima “Vijesti”, u Vladi intenzivno razmatraju pravne mogućnost za protjerivanje Camgoza, bez obzira što se protiv njega vodi istraga.

Ta opcija, rekao je sagovornik upućen u razgovore o tome, može počivati na odredbama Zakona o strancima i još nekim aktima.

Čim sam saznao...

Dukaj je nedavno za TVCG kazao da je na molbu prijatelja, bivšeg ambasadora Kosova razgovarao sa Indritom Kolešijem, o turskom državljaninu Binaliju Camgozu.

“Sedmi dan sam na naslovnim stranama u medijima. Ovo je klasična politička diskreditacija. Državnim organima sam rekao sve što sam imao, a čim sam saznao da mi neko prijeti, odmah sam pošao u prostorije Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i dao izjavu u policiji”, kazao je tada.

Dodao je da je cijela situacija teško pala i njemu i njegovoj porodici: “Nikad u životu nisam čuo za Camgoza, niti znam ko ga štiti. To je pitanje za neke druge i mislim da sam bio jasan”.

Bonus video: