Apelacioni sud: Odluku o izručenju Do Kvona donosi sud, a ne ministar pravde

"Prvostepeni sud nije na nesumnjiv način utvrdio redoslijed prispijeća zamolnica Republike Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, što je jedan od kriterijuma prilikom odlučivanja"

39367 pregleda 77 reakcija 8 komentar(a)
Do Kvon, Foto: Boris Pejović
Do Kvon, Foto: Boris Pejović

Apelacioni sud ukinuo je rješenje Višeg suda u Podgorici kojim je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje državljanina Južne Koreje Do Kvona, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi Južne Koreje i molbi Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je saopšteno iz Apelacionog suda, vijeće tog suda je donijelo rješenje kojim je ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

"Prvostepenim rješenjem Višeg suda u Podgorici Kv.br.1404/23 od 29.12.2023.godine, utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Južne Koreje okrivljenog Kwon Do Hyeonga, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi Republike Južne Koreje i molbi Sjedinjenih Američkih Država. Odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da je to rješenje zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka iz čl.386 st.1 tač.8 i 9 ZKP-a, jer je izreka rješenja nerazumljiva, rješenje nema razloga o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su nejasni, što predstavlja razloge za njegovo ukidanje", piše u saopštenju Apelacionog suda.

Dodaju da prvostepeni sud nije imao u vidu da se u konkretnom slučaju radi o skraćenom postupku izručenja u kojem sud saglasno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, a ne ministar pravde za razliku od redovnog postupka, donosi odluku o izručenju.

"Takođe, konstatovano je da prvostepeni sud nije na nesumnjiv način utvrdio redoslijed prispijeća zamolnica Republike Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, što je jedan od kriterijuma prilikom odlučivanja u smislu člana 26 navedenog zakona, u slučaju kada izručenje istog lica traži više država", piše u saopštenju.

Do Kvon i njegov poslovni partner Hond Čan Jun uhapšeni su 23. marta 2023. na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Hond Čan Jun izručen je 5. februara Južnoj Koreji.

Bonus video: